lördag 15 september 2012

Stockholm Halvmarathon

Vaknade fel. Jag kände mig trött, och jag kunde inte somna om. Med grus i ögonen kom huvudvärken snabbt krypande. Kände mig helt ur form.

Vid 08.00 tog jag en huvudvärkstablett, inga starka varianter som Voltaren utan jag tog en svagare tablett, det blev en Panodil. Tänkte att starten är klockan 16.00 så tabletten hinner sluta värka. Förhoppningsvis hinner huvudvärken också sluta värka.

Väl inne i Kungsträdgården mötte jag Staffan och Håkan. Dom verkade vara peppade och det smittade av sig. Nu började mitt adrenalin krypa fram. Någonstans här försvann också min huvudvärk, och på uppvärmningen kändes det hela ganska bra.

Målsättningen för dagen var att persa, men mitt pers på en halvmara är bara 1:31 (satt på en kuperad bana), och de perset kändes inte tillräckligt utmanande. Mina lite mer utmanande målsättningar var en tid under 1:30, och allra helst en tid runt 1:27-1:28. Det kändes utmanande, men ändå rimligt.

När starten gick blev det trångt. Även fast jag stod i första startled kunde jag inte springa första kilometern fortare än 4:30. Jag blev lite orolig för att det gick så långsamt, men efter 5 kilometer klockade jag mig själv på 20:42 vilket betyder att jag hade sprungit ifatt förlorad tid. Det betyder också att jag hade sprungit i 4:03-fart de fyra sista kilometrarna. Ja, det var stressade kilometrar.

Vid det här laget hade jag kommit in i loppet och det hela flöt på. Första milen sprang jag på 42:04 vilket kändes bra, men här hade jag börjat bli lite orolig. I backen borta vid Mariedalsvägen på Kungsholmen sprang jag för fort och magen började säga ifrån. I början nonchalerade jag det men ungefär vid 10 km passeringen fick jag magknip, och det kändes väldigt konstigt.

Jag höll farten, samtidigt som jag kämpade mot min magknip, hela vägen fram till 16 kilometer där jag blev omsprungen av farthållare med flaggor som det stod 1:30 på. Här började det hela kännas ganska jobbigt, men jag vägrade släppa kontakten med farthållarna, och så här i efterhand är jag väldigt glad över det för jag hade stor hjälp av farthållarna i uppförsbackarna på Södermalm.

När vi kom upp på Götgatspuckeln hade jag till och med lyckats springa ifrån farthållarna lite. Tiden på andra milen blev 41:49, och sista kilometern in i mål sprang jag allt vad jag orkade, och jag kom i mål på tiden 1:28:13.

Jag fick kämpa lite mer för tiden än vad jag på förhand trodde, men jag är väldigt nöjd med loppet, och att jag lyckades komma tillbaka de sista 5 kilometrarna. Jag är också nöjd med att jag, baserat på miltiderna 42:04/41:49, sprang på en negativ split.

Avslutningsvis vill jag också säga att jag uppskattar när det kommer fram personer som känner igen mig från bloggen och pratar löpning eller bara hälsar. Det hände några gånger idag, och det är verkligen jättekul.

28 kommentarer:

RosaMilton sa...

Oj, vad bra presterat trots dålig start på dagen, trångt, ont i magen etc. Starkt jobbat!

Magnus sa...

Jag är imponerad av tiden Lennart. 1.28 är inget man snyter ut bara sådär. Fina passertider också och imponerande att du sprang så snabbt på km 2-5 utan att behöva betala surt för det senare. Vinterträningen som betalar sig till slut?

Tommy sa...

Grattis till PB:et. Snyggt jobbat

Peter sa...

Strålade prestation. Bra kämpat.

Anonym sa...

Jag är imponerad Lennart,starkt jobbat!
//Magnus L

Kraft sa...

Grattis Lennart till en bra tid!

Lennart sa...

RosaMilton - Tack! ja, så här i efterhand känner jag mig mer och mer nöjd.

Magnus - Tack! Ja, det kanske är vinterträning (här menar jag uthållighet med långpass) i kombination med den senaste tidens milträning.

Tommy - Tack! Grattis till dit egna PB :-).

Peter - Tack! Jag känner att mitt slit betalade sig.

Magnus - Tack! jag såg att det gick bra för dig också. Det måste kännas bra att du kan springa så här långt igen utan problem.

Kraft - Tack! Kul att du kommenterade också.

Daniel sa...

Snyggt Lennart! Grattis!!

Ousa sa...

Bra jobbat! :) Hann inte se dig, du sprang nog för fort...

Olov sa...

Bra Lennart, nu snackar vi PB-slakt.

Johnny sa...

Bra att du gjorde som jag sa, slaktade alltså. Så ska det se ut! :-)

hokke sa...

Grattis till ett fint PB! Jag såg dig värma upp men du var för långt bort för att jag skulle kunna hälsa. Det såg bra ut :)

Mathias sa...

Det gick :-)!!!

Jenny B sa...

Härlig läsning - gratulerar!

Lennart sa...

Daniel - Tack!

Ousa - Jag såg inte dig heller. jag letade lite när farthållarna kom in i min startfålla men jag såg inte dig. Du var nog i en startfålla lite längre bak.

Hoppas dock att det gick bra.

Olov - Ha, ha, ja. 3 minuter är jag ganska nöjd med :-).

Johnny - Ja, det är du som har introducerat orden "slakta PB" här på bloggen :-). Grattis på födelsedagen i efterskott förresten :-).

Lennart sa...

Hokke - Så du var en av dom som stod i startgrupp B :-). Ni hade mer plats en vad vi hade :-). Vi får se till att ses på Hässelbyloppet.

Mathias - Japp!!

Jenny - Tack! Jag är riktigt nöjd och det känns riktigt bra!

Unknown sa...

Väldigt imponerade! Grattis! Maran sub 190 känns som något du kan klara inom en snar framtid. Någon inbokad?

anneliten sa...

Att ha ett pers som inte känns tillräckligt utmanande - då är man i god form! Grattis till bra prestation!

Lennart sa...

Henrik - Tack! Ingen mara inbokad ännu men det blir troligvis Sthlm Marathon som blir den nästa mara och då ska jag försöka klara sub 190 (minst) :-).

Annelie - Ja, det hade att göra med att mitt pers var satt på en kuperad bana. En tid som var ca 3 min bättre kändes rimligt att satsa på.

SnabbaFötter sa...

Grattis till PB och med den känslan kan du säkert springa ännu fortare när allt stämmer.

Lennart sa...

Kent - Du har helt rätt. Med lite bättre känsla så är jag minst en minut snabbare, kanske mer :-).

Det var kul att träffas också!

Johnny sa...

Såg det faktiskt på en annan blogg kort efter att det introducerades här, kanske jag startat något? ;-)

Tack, känns bra att få lite mer rutin tycker jag. Men nu är det bara att se till att samla fler mil detta år än föregående. Speciellt med mitt osmarta mål för nästa år. :-)

mikael sa...

Stort grattis till PB. Starkt att komma tillbaka så i loppet. Bra pannben där.

Lennart sa...

Johnny - ja, du kanske har det :-).

Mikael - Tack! Det var lite pannben i backarna på Södermalm :-).

Unknown sa...

Sällar mig till hyllningskören. Ett fantastiskt bra resultat och jävulskt bra sprunget sista fem!

Lennart sa...

Johan - Tack! Efter att ha sett vad du kan prestera skulle jag nästan vilja att du och jag stod bredvid varandra på startlinjen. Jag tror vi är ganska jämnbördiga :-).

Wilhelm sa...

Grattis till bra tid! Har då och då fastnat för din blogg och det är alltid inspirerande läsning!

Känns som du kämpat lite med skallen att förbättra dina tider på milen. som du skriver hoppas jag du känner att du kan slakta på Hässelbyloppet!

Lycka till med löpningen och grattis återigen till fin prestation.

wilhelm

Lennart sa...

Hej Wilhelm!
Tack för din positiva kommentar och vad kul att du läser! Det är lite därför jag skriver :-).

Visst har jag jobbat med huvudet sista tiden och jag hoppas verkligen att jag kommer under 39 min på Hässelbyloppet. Jag tror det, men vi får se :-).

Vi hörs!