lördag 29 september 2012

Mina Lidingölopp

Jag var inte anmäld till Lidingöloppet idag. Idag har jag med andra ord inte sprungit Lidingöloppet, men jag har sprungit loppet två gånger tidigare. Det var ganska länge sen. Det var en annan tid, men jag har sprungit loppet.

Första gången jag sprang Lidingöloppet var 1982 då jag som 11-åring sprang 1700 meter på tiden 6:45. Jag kommer inte ihåg så mycket från de loppet, men jag kommer ihåg att jag var väldigt trött och att upploppet gick över en stor gräsmatta.

Andra gången jag sprang Lidingöloppet var 1995 då jag sprang på tiden 2:11:31. Ni som är insatta vet att den tiden ger en silvermedalj (prestationsmedalj), och för er som inte är lika insatta kan jag berätta att det är lite meriterande att ha en silvermedalj från Lidingöloppet. Varje gång någon pratar om Lidingöloppet, och om att de ska försöka ta en silvermedalj, tänker jag att "en sån medalj har jag", och det är skönt att kunna tänka så.

Min silvermedalj från 1995
1995 förstod jag inte hur svårt det var att springa på silvermedaljtid, men det har jag genom åren lärt mig, och på grund av det har min prestation genom åren också växt. Jag har lärt mig att det är många som försöker springa på silvermedaljtid, några lyckas, många misslyckas, och det behövde jag några år på mig för att förstå.

Jag hoppas att ni som sprang Lidingöloppet idag känner er nöjda med ert lopp, och att att ni som försökte springa på en silvermedaljtid också gjorde det.

16 kommentarer:

Mattias sa...

Instämmer, skönt att ha en silvermedalj. Min bärgades 2009, sedan dess har jag inte startat i loppet. Kanske 2013...

Håkan sa...

Lidingöloppet har jag aldrig riktigt lockats av. Vet inte riktigt varför men kanske var det att det förr var första söndagen i oktober förr då det alltid regnade? Eller för att man alltid fick se hur lerigt det var bitvis?
Däremot sprang jag och ett par kompisar Lidingöstaffetten ett par år i rad, det var dock i början av 90-talet?
Kommer dock aldrig glömma mitt första möte med aborrbacken (träning innan stafetten)!

Henrik Wittberg sa...

Hej igen Lennart, googlar förgäves för att hitta tabeller och dylikt för att veta hur mycket jag ska cykla för att inte gå bakåt i konditionen... ska boka tid på vårdcentralen så snabbt som möjligt för skadan och undersöka den.

Just nu måste jag dock erkänna att allt känns förjävligt, ingen aning om hur mycket jag ska cykla, hur länge, vilket motstånd, hur ofta etc. Vill bara ut och springa även om det kan ge mig mer problem...

Peter sa...

Man kan inte leva i det förflutna så du får göra ett nytt försök på silvermedaljen snart Lennart.

Fantastisk prestation att ta den medaljen i första försöket i unga år men än mer imponerande om du tar den nu 40+.

Lennart sa...

Mattias - Jag funderar också på 2013. Problemet är bara att det går många roliga höstmaror ute i Europa ungefär samma tid... jag får se hur jag gör, men jag är väldigt sugen på att försöka ta slivermedaljen en gång till :-).

Håkan - Jag har heller aldrig riktigt lockats av Lidingöloppet. Troligtvis är det därför jag inte har sprungit fler lopp, men som jag sa till Mattias, det skulle vara kul att försöka ta silvermedaljen igen :-).

Henrik - jag förstår hur du känner, men det finns inga genvägar. Låt det onda läka ut innan du börjar träna löpning igen.

Jag tror att det är svårt att hitta såna tabeller mellan löpning och cykling (om det ens finns). Den stora poängen med att träna alternativt är att du behåller träningsrutinen och att du tränar den centrala kapaciteten. Löpning tränar du bäst genom löpning, men genom allternativ träning tappar du mindre under ett skadeuppehåll.

Peter - Du har helt rätt Peter. Jag borde försöka igen, och vi får se hur jag gör 2013.

Det mycket som måste fungera för att klara silvermedaljen på LL30. Det är lite som att springa en mara. Vad som helst kan hända :-). Sen är det också så att om vädret är dåligt så blir det genast mycket tyngre. Det kan också inverka. Dock börjar jag bli sugen på att försöka :-).

Helena sa...

Nästa år ska jag springa 3-milen och planen är att då att "lära" mig hur det är för att sedan sätta upp ett mål till 2014 då det är 50-årsjubileum. Dock blev jag lite sugen på att springa 15 km ett år till för där finns möjlighet till silvermedalj. Men jag bestämde sedan att bara lyckas ta mig igenom 30 km slår högre...Så om du inte springer 2013 måste du springa 2014!!

Lennart sa...

Helena - Grattis till ett väldigt bra lopp! Kul att du klarade din optimistiska målsättning med marginal!!!

När jag läste om ditt lopp igår avslutade du med att nämna att du hade börjat sätta nya mål. Jag fundrade lite på vad det kunde vara och ett alternativ jag tänkte på var silvermedaljen på 15 km. Kul att du reflekterade över det, men det kanske blir LL30 :-). Kul om du förverkligar det!

Du sprang så bra igår så jag tror att ett annat mål som inte ligger alltför långt bort, och som skulle kunna vara ett delmål på vägen mot LL30, och som också är meriterande, är att springa en halvmara under 1:50. Jag tror inte att det är så mycket farligare än de loppet du gjorde igår på LL15.

Kul att det blev så bra igår :-)!

Ingmarie sa...

Jodå. det blev ev till. :-) Och du borde skaffa en till du också. :-)

Lennart sa...

Ingmarie - Jag börjar känna en viss press nu.... :-).

Staffan sa...

Jag har heller aldrig riktigt lockats av Lidingö men funderar ändå på att testa 2013, det är ju ändå ett klassikt lopp!

Jag tycker din silvermedalj är värd ett eget inlägg om hur du tränade då, med tanke på att det ändå är ett ganska tufft mål?!

Linus N sa...

Coolt att du har en silvermedalj, det var en ruskigt bra tid!!
Jag har också fått en lite lite tanke om att köra LL nästa år...

Lennart sa...

Staffan - Ja, LL30 och silvermedaljen är ett mål som är lite lockande. 2013? Vi får se!

Vid den tiden kunde jag inte så mycket om träning så jag sprang 15 eller 20 km terränglöpning (milspåret vid Hellasgården eller Skavlöten i Täby) 3 ggr/vecka i ca 1 år. Svårare än så var det inte. Jag sprang sub 40 på milen då också :-).


Linus - Tack! Vi kanske blir många där :-).

mikael sa...

Sprang Lidingö i år. Nu kan jag bocka av den tävlingen. Sprang på 2.12.57 utan någon nämnvärd backträning eller löpning i terrängspår överhvudtaget. Klarade mig väl på den mängd jag lägger ner på hyfsat flacka asfaltssträckor varje vecka :)

mikael sa...

Sprang Lidingö i år. Nu kan jag bocka av den tävlingen. Sprang på 2.12.57 utan någon nämnvärd backträning eller löpning i terrängspår överhvudtaget. Klarade mig väl på den mängd jag lägger ner på hyfsat flacka asfaltssträckor varje vecka :)

Lennart sa...

Mikael - Grattis till silvermedaljen! Blev du sugen på fer Lidingölopp?

mikael sa...

Nej tack! Fast man ska aldrig säga aldrig :)

Nästa år fokus mot maraton