onsdag 29 februari 2012

Återhämtningsjogg över 5 kilometer

I dag blev det en kort återhämtningsjogg över 5 km i 5:16-fart. Inga konstigheter alls. Dock förenade jag återhämtningsjoggen med lite nytta. Jag passade på att springa och titta vilket underlag Gävsjövägen hade att bjuda på idag. Underlaget var bättre än vad det var i helgen, men inte tillräckligt bra för att spring fort på. I morgon tänkte jag springa fort, och då kan jag inte springa på Gävsjövägen. Jag får springa en annan runda. Vilken det blir vet jag inte, men det löser sig.

Hoppas bara att kroppen är med i morgon. Planen är 20 kilometer i 4:30-fart. Hoppas att det går bra. Självförtroendet behöver det.

Kommentarerna till gårdagens inlägg gav många intressanta aspekter av huvudvärkstabletter och träning. Läs gärna det.

tisdag 28 februari 2012

Huvudvärkstabletter och träning

Att äta en huvudvärkstablett direkt innan ett träningspass är tabu. Det gör inte jag, och jag hoppas att ingen annan gör det heller. Idag fick jag dock anledning att fundera på hur länge man bör vänta med att träna efter att ha tagit en huvudvärkstablett.

Imorse vaknade jag med huvudvärk, och innan jag åkte till jobbet tog jag en huvudvärkstablett. Huvudvärken gick över, men efter jobbet tänkte jag springa ett intervallpass på Bosön. Det var alltså ca 8 timmar mellan att jag tog huvudvärkstabletten och mitt planerade intervallpass.

På paketet står det att man kan ta 3 tabletter per dygn, alltså var 8:e timme. Dock tror jag att substanserna i huvudvärkstabletten ligger kvar i kroppen längre. Frågan är hur länge substanserna ligger kvar i kroppens organ som till exempel lever och njurar.

Jag valde och träna idag. Det blev mitt intervallpass på 5*400+10*200+2000. Farten på fyrahundringarna hamnade på ca 3:25 min/km, farten på tvåhundringarna hamnade på ca 3:10 min/km, och farten på tvåtusingen hamnade på ca 3:54 min/km.

Jag tror inte att det är nyttigt att springa ett intervallpass 8 timmar efter att ha tagit en huvudvärkstablett. Jag tror inte att dagens pass skadade mig heller, men ta det försiktigt innan ni tränar med huvudvärkstabletter i kroppen.

måndag 27 februari 2012

Återhämtning

Dagens återhämtningsjogg över 5 km i 5:09-fart kändes otroligt bra. Jag hade nästan lust att dra iväg i tröskelfart, men jag hejdade mig. I sista backen tänkte jag göra en backrusch, men jag hejdade mig. Jag tänkte att jag får springa fort imorgon istället, idag är det återhämtningsjogg som gäller.

Det glädjer mig att det kändes bra idag. Det behövde jag efter gårdagens långpass. Jag inbillar mig att det är min återhämtningsdryck som fungerar bra.

Efter ett långpass brukar jag dricka ett stort glas Oboy. Det kommer säkert någon ha synpunkter på. Oboy innehåller en väldig massa onyttigt socker, men det är väldigt gott och kroppen känns snabbt väldigt fräsch igen.

Mjölk innehåller 18 av de 22 viktigaste näringsämnena, och efter ett långpass kanske kroppen behöver de där näringsämnena. Kroppen kanske också behöver sockret, och använder sockret till att fylla på de tomma energidepåerna. Jag tycker det låter logiskt.

Det finns dyr "recovery drink" att köpa. Det är förmodligen samma sak. Det är bara smaksatt lite annorlunda.

söndag 26 februari 2012

Jag önskar

Idag önskar jag att jag kunde skriva om ett träningspass där löpningen kändes lätt och fin hela vägen. Jag önskar att jag kunde skriva att jag kände mig stark genom hela passet. Jag önskar att jag kunde skriva om ett 30.5 kilometerspass där jag kände glädje och stor tillförsikt inför kommande utmaningar, men jag kan inte skriva så idag.

Dagens långpass sprang jag på rena isbanan de första 13.55 kilometrarna. Jag sprang på Gävsjövägen och jag trodde att isen skulle ha smält mer än vad den hade gjort. Fortsatte dock att springa för jag tänkte att det kanske blir bättre längre fram, men det blev inte det. I 13.55 kilometer trippade jag fram i 5:16-fart och jag fick jobba för det.

När jag efter 13.55 kilometer lämnade isbanan på Gävsjövägen bakom mig och kom ut på asfalten hamnade farten på ca 4:55 min/km. Här kändes det ganska hyfsat förutom att det var lite tungt i några uppförsbackar mellan 18-21 kilometer.

Efter 22 kilometer åt jag en gel vilket jag tror ledde till att jag kom in i en svacka två kilometer senare. Jag fick håll, och kände mig lätt illamående. Det slutade med att jag fick stanna ett tag innan det släppte. De sista 8 kilometrarna sprang jag lite långsammare och då hamnade tempot på 5:15 min/km, inklusive mitt korta stopp.

Jag fick jobba ordentligt på dagens långpass. Jag trodde att det skulle gå som jag önskade. Jag trodde att det skulle gå lättare än vad det gjorde, och det stör mig lite.

Summerat blev dagens pass 30.5 kilometer i 5:11-fart.

fredag 24 februari 2012

Enligt min uppskattning tränar jag lugnt...

Det är ganska lugnt på träningsfronten nu. Den här veckan är en återhämtningsvecka. Jag håller träningsrutinen, men de träningspass jag genomför är ganska lätta. Som idag till exempel. Idag sprang jag en tur ute på Gärdet och ute på Djurgården. Totalt 6 kilometer i 5-fart. Eller, var det verkligen så? Är jag helt ärlig nu?

I normala fall är jag ganska fokuserad på tid och distans när jag är ute och springer. I normala fall brukar jag inte bara "springa runt lite planlöst" som jag gjorde idag. Ska jag vara helt ärlig vet jag inte om jag sprang 6 kilometer som jag skrev ovan. Jag vet faktiskt inte om jag sprang i 5-fart heller.

Det enda jag vet med säkerhet om dagens pass är att jag var ute och sprang i 32 minuter och 15 sekunder. Resten är uppskattningar. Jag uppskattar att jag sprang i ungefär 5-fart. Om jag sprang i ungefär 5-fart, och om jag var ute och sprang i strax över 30 minuter, så betyder det att jag borde sprungit ungefär 6 kilometer.

Enligt min uppskattning har jag alltså tränat lugnt idag. Nu är det så att jag känner mig ganska trygg i den uppskattningen. Det var i alla fall inget tröskelpass. På söndag blir det riktig träning igen. Då blir det långpass med fartökning, och då kommer jag vara noga med distans och tid.

onsdag 22 februari 2012

XL-galan

Idag hann jag med en lätt återhämtningsjogg över 5.8 km i 5:30-fart. Det kändes bra att jag hann med ett litet kortare och lättare pass idag för imorgon ska jag åka till Globen och titta på XL-galan, och då blir det ingen träning.

Der här direktivet gäller nog inte i Globen i morgon....
Det finns flera intressanta namn i startlistan i morgon. Bland annat Emma Green och Anna Chicherova (höjdhopp), Dayron Robbles och Liu Xiang (60 m häck), Jalena Isinbajeva (stav), Moa Hjelmer (400 m), Michel Torneus (längd) med flera, med flera.

tisdag 21 februari 2012

Tusingar på Bosön

Som förälder måste jag planera min tid. Som förälder måste jag också ha lite framförhållning. Onsdag, torsdag och fredag kommer jag inte kunna träna för då är jag upptagen med annat. Ett lugnt pass kanske jag hinner med, men inte mer. Vill jag träna måste jag passa på när jag kan och har tid. Idag kunde jag, och idag hade jag tid.

Eftersom jag kunde träna och hade tid att träna bestämde jag mig för att avsluta den här lite tuffare träningsperioden som jag befinner mig i med ett pass tusingar på Bosön.

Innan passet var jag orolig och nervös. Tankarna kretsade kring om kroppen skulle klara av belastningen. Jag funderade mycket på om ett pass tusingar två dagar efter ett långpss på 35 km verkligen är smart.

När jag värmde upp kände jag att kroppen svarade bra. Det oroade mig ännu mer. Det är när det känns så här bra två dagar efter ett långpass på 35 km som kroppen brukar gå sönder.

Under passet kände jag mig stark hela tiden. På varje intervall kunde jag trycka på lite extra de sista 400 metrarna. Det var en härlig känsla. När jag var klar hade jag sprungit tusingarna på 4:00 - 3:52 - 3:47 - 3:48 - 3:48 - 3:49 med 60-90 sek ståvila.

Ett riktigt bra pass, men nu blir det lugnt i några dagar. Nästa "riktiga" träningspass blir på söndag då jag planerar att springa ett långpass.

måndag 20 februari 2012

Hyppokondri

Jag ser på andra löparbloggar att de är flera som har dragit på sig någon form av skada. Anneli har ont i hålfoten, Ingmarie kan ha drabbats av en överansträngning, Erik har drabbats av någonting i knät och Mathias har ont i sina vrister/vader/fötter. Deras skavanker påverkar mig. Jag tycker synd om dem och jag blir orolig för att jag också ska skada mig, då drabbas jag lätt av en släng hyppokondri.

I lördags kände jag av något på smalbenen. Jag drog slutsatsen att det var en begynnande benhinneinflamation, men det var det inte. Jag har i alla fall inte känt någonting de senaste dagarna.

Under gårdagens långpass kände jag av någonting i foten. Inbillade mig att det var en stressfraktur. När jag kom hem såg jag att jag hade fått en blåsa. Det var ingen stressfraktur.

Igår kväll kände jag mig lite trött under hålfoten. Drog slutsatsen att det var Plantar fasciit. Idag känner jag ingenting. Jag kanske bara var lite trött i fötterna efter gårdagens 35 kilometerspass.

Idag är det vilodag. Det mår kroppen bra av. Det skadar mig i alla fall inte.

söndag 19 februari 2012

Fast mark under fötterna

Jag saknar fast mark under fötterna. Det är inte så att mitt liv saknar riktning och att jag bara glider runt i tillvaron. Nej då, det är bara det att jag sprang ett långpass idag på 35 kilometer där jag saknade fast mark under fötterna. De var slask, och det var snömodd, och det var hemskt.

Nu ska jag i ärlighetens namn erkänna att det ibland var fast mark under mina fötter, men då var det is. Det är också hemsk. Slask, snömodd och is är jobbigt att springa 30 kilometer på. Ja, det blev 30 kilometer i slask, snömodd och is för efter 30 kilometer sprang jag ut på en väg där snön hade smält, och där var det asfalt. Det utnyttjade jag. De sista 5 kilometrarna sprang jag på asfalt!

Det verkar inte bara vara jag (eller löpare) som saknar fast mark under fötterna. På dagens långpass mötte jag en cyklist som jag känner lite. Han cyklade bredvid mig ett tag och berättade att han också saknade fast mark under fötterna, eller rättare sagt fast mark under hjulen. Underlaget var lite jobbigt för honom också. Han hade fått planera om sin cykeltur, men oj vad vi måste beundra honom för att han är ute och tränar cykling under de här omständigheterna.

Summerat blev mitt långpass 35 kilometer i 5:27-fart. Jag hoppas verkligen att underlaget påverkade snittfarten för om lite drygt två månader ska jag springa en hel mara 1-minut snabbare per kilometer.

lördag 18 februari 2012

Asics Gel Excel 33

I veckan som gick fick jag ett mail från Stockholm Marathon. Eftersom jag ska springa som farthållare ville de ha lite uppgifter om mig. De ville bland annat veta fullständigt namn, storlek på linne, telefonnummer, klubb, etc, etc.

Sist frågade de också vilken modell av skor (Asics) jag önskade och vilken skostorlek jag hade. Jag blev lite fundersam, men det visade sig att jag skulle få ett par skor. Jag har valt ett par skor från Asics nya serie ”natural running ”, det blev Asics Gel Excel 33.

Asics Gel Excel 33, bild från http://www.loplabbet.se/store/skor/asics-gel-excel-33-herr.html
Skorna får vi troligtvis samma dag som Stockholm Marathon avgörs. Det här tycker jag var en fin gest som jag uppskattar mycket. Riktigt kul!

fredag 17 februari 2012

19.7 kilometer i 4:35-fart

Benen har känts lite tunga de senaste dagarna. Det kanske är med rätta. Ett tufft intervallpass två dagar efter ett 32 km långt långpass med fartökning borde kännas. Det kanske inte är så konstigt.

Jag tog en extra vilodag igår, men idag var det dags igen. Idag blev 19.7 kilometer i 4:35-fart. Jag är faktiskt ganska nöjd med det. Jag inbillar mig att det kanske motsvarar 4:25-fart eller ännu bättre på sommarunderlag.

Idag sprang jag ca 15 km på hårdpackad snö eller i snömodd, och ca 4.5 km på asfalt. Det måste avspegla sig på snittfarten. Om någon månad är det nog barmark igen. Då får vi se om jag har rätt.

onsdag 15 februari 2012

Inget tufft pass idag

De senaste inläggen här på bloggen har till stor del handlat om tuffa träningspass. Jag har skrivit om söndagens långpass med den tuffa avslutningen. Jag har skrivit om gårdagens tuffa intervallstege, och jag har skrivit om ett tufft intervallpass som heter "Djävulsstegen".

Idag tänker jag inte skriva om tuffa långpass eller tuffa intervallstegar. Dagens löpning var inte tuff. Den var lugn. Det var en lätt distanslöpning. Jag sprang och tänkte att "det får ta den tid det tar, 4:45-fart eller 5:30-fart spelar ingen roll".

Idag var känslan det viktigaste. Idag skulle jag springa med en avslappnad, skön och behaglig känsla. De här lugna passen behövs också. När det hela var över hade jag sprungit 5 kilometer i 5:05-fart.

tisdag 14 februari 2012

Intervallstege

Idag sprang jag återigen ett intervallpass på Bosön. Det blev en intervallstege som Tommie tipsade om här på bloggen för ett par dagar sedan.

Intervallstegen börjar med 1600 meter i 4:00-fart (milfart) och därefter är varje intervall 200 meter kortare än den föregående, men med ett tempot som är 4 sek/km snabbare än föregående intervall. Den sista intervallen är 400 meter lång och skall enligt teorin då springas i 3:36-fart.

Vilan försökte jag till en början hålla till 60 sekunder, men efter ett par intervaller insåg jag att det var lite för optimistisk och jag förlängde vilan till ca 90 sekunder. Nedan redovisar jag hur det gick idag genom att ange snittfarten på varje intervall i relation till den planerade snittfarten som anges inom parentes.
  • 1600 m sprang jag i 4:00-fart (4:00)
  • 1400 m sprang jag i 3:57-fart (3:56)
  • 1200 m sprang jag i 3:53-fart (3:52)
  • 1000 m sprang jag i 3:51-fart (3:48)
  • 800 m sprang jag i 3:49-fart (3:44)
  • 600 m sprang jag i 3:43-fart (3:40)
  • 400 m sprang jag i 3:35-fart (3:36)
Jag måste säga att med den korta vila jag ansatte idag så var det här ett riktigt mördarpass. På den tredje, fjärde och femte intervallen fick jag verkligen lida, och som tiderna ovan visar så orkade jag inte riktigt hålla den planerade km-farten. Jag låg några sekunder över planerad km-fart på nästan varje intervall.

Idag gav jag verkligen allt jag hade, och det är kanske därför jag känner mig så nöjd med min insats. Till nästa gång ska jag fundera på om jag kanske ska vila 2 minuter mellan de långa intervallerna istället för 60-90 sek som jag vilade idag, för det här var ett pass som jag med stor säkerhet kommer att springa igen.

söndag 12 februari 2012

Fortsätt spring, du är bara trött

Fortsätt spring du är bara trött, tänker jag 29.5 kilometer in på mitt långpass. Jag befinner mig mitt i min planerade fartökning. Underlaget är snömodd och knölig upptrampad snöstig. Det är inte bra för en fartökning. Tempot under fartökningen är planerat till 4:30 min/km, men så fort går det inte. Tempot är snarare 4:45 min/km.

Fortsätt spring du är bara trött, tänker jag i en liten uppförsbacke efter 30.5 kilometer. Att stanna och gå nu skulle vara förödande. Det skulle kännas som att hela långpasset kastas bort. Jag får absolut inte stanna nu. Jag kan sänka farten, men inte stanna.

Fortsätt spring du är bara trött. Det är mindre än 1 kilometer kvar nu. Benen värker och så här trött borde man inte vara på ett långpass. Jag klandrar det knöliga underlaget. Jag klandrar den lilla snömodden som får fötterna att halka vid varje steg.

Efter 32 kilometer befinner jag mig utanför mitt hus och jag stänger av klockan. Jag ser att snittfarten på långpasset blev 5:07 min/km och tempot på fartökningen de sista 5 kilometrarna hamnade på 4:47 min/km.

Jag känner mig inte riktigt nöjd. Tänker att långpassen inte kommer att bli så mycket värre än så här. OK, de ska springas lite fortare, men blir de så mycket värre? Tröstar mig med att det är 8-träningsveckor kvar till London Marathon. Tänker att "jag hinner nog få ordning på det här".

lördag 11 februari 2012

Farthållare på Stockholm Marathon!

I år ska jag springa London Marathon den 22:a april. I år går Stockholm Marathon en 2:a juni. Det är bara 5-veckor mellan London Marathon och Stockholm Marathon. Att springa båda marorna kan kännas lite marigt. Nä, den var dålig.

Jag insåg att det inte går att satsa på båda loppen, och om jag inte kunde satsa på Stockholm Marathon hade jag ingen lust att betala hela startavgiften. Under vintern har jag tänkt om. Jag vill springa båda loppen, men jag kommer inte att kunna satsa för fullt på Stockholm Marathon.

Under vintern har Thomas Enström hjälpt mig med att få kontakt med de personer som arrangerar Stockholm Marathon. Det hela har slutat med att jag ska springa årets Stockholm Marathon som farthållare. Vilken grupp jag ska springa för vet jag inte riktigt ännu, men troligtvis blir det för 4:00-gruppen eller 4:15-gruppen.

Samtidigt som jag agerar farthållare ser jag också årets Stockholm Marahon som ett bra träningspass inför Icebug24. Här föll verkligen alla pusselbitar på plats, och jag vill tacka Thomas Enström för att han "drog i sina trådar" så att det här blev verklighet.

fredag 10 februari 2012

12 km i tänkt marafart på löpband

- Hej, hur mycket kostar det att träna hos er?, frågar jag när jag ringer till Gym&Sim i Vallentuna.
- Det kostar 150 kr om du kommer tillsammans med en medlem, annars kostar det 200 kr, svarar killen i telefonen.

Ouups, tänker jag. 200 kr låter lite dyrt för att springa ett pass i tänkt marafart på löpband. Ute är det tio grader kallt, och jag har ingen lust att springa det här passet utomhus. Jag känner inte heller till något annat löpband som jag kan använda. Tänkte att jag skulle försöka pruta lite på priset.

- Går det att få ett specialpris om jag bara ska springa på löpbandet?, frågar jag.
- Nej, vi har ett enhetspris, och för de priset får du också simma i simhallen och basta, säger killen i telefonen.

Här avslutade jag samtalet och funderade på hur jag skulle göra. Jag tänkte på fördelarna med att springa inomhus på löpband. Jag sprang inte utomhus idag. Jag vek ner mig. Jag tog bilen till Gym&Sim. När jag kom dit kände killen i kassan igen mig så jag behövde bara betala 150 kr. Han var snäll.

Väl uppe på löpbandet blev det 12 kilometer i 4:30-fart med 1% lutning. Det var riktigt skönt att få springa det här passet inomhus på löpband. Springa utomhus får jag göra på söndag. Då är det dags för ett långpass igen.

onsdag 8 februari 2012

1500 m intervaller

Jag kom precis hem från ett träningspass på Bosön. Idag blev det ett av mina favoritpass. Idag blev det intervallpasset Djävulsstegen.

Djävulsstegen består av 4 stycken 1500 m intervaller där varje intervall ska gå fortare än den tidigare. Den första intervallen ska springas i milfart som för mig är 4 min/km. Det är inte så jobbigt. Den första intervallen gick bra och avslutades på 5:58 (3:59 min/km).

Den andra intervallen ska springas 6 sek/km snabbare än milfart. Det är fort, men inte ohanterligt. Det kanske kan jämföras med 5 km tävlingsfart. Den andra intervallen gick också bra och avslutades på 5:51 (3:54 min/km).

Den tredje intervallen ska springas 12 sek/km snabbare än milfart. Det är fort. Det sliter rejält. Jag fick verkligen kämpa för att avsluta den tredje intervallen på 5:42 (3:48 min/km).

Inför den sista intervallen kan jag lova att jag var trött. Den sista intervallen ska dessutom springas väldigt fort. Den ska springas 15 sek/km snabbare än milfart. Det fixade inte jag idag. Jag avslutade den sista intervallen på 5:44 (3:49 min/km).

Även fast den sista intervallen gick 6 sekunder för långsamt måste jag säga att jag är väldigt nöjd med dagens pass. Jag fick många kilometer strax under 3:50-fart och det här passet rekommenderar jag verkligen.

tisdag 7 februari 2012

Det måste vara något fel

Idag var jag ute och sprang ett vanligt distanspass över 12 km i 4:51-fart. Det konstiga är att jag upplevde det som att jag sprang i 4:30-fart. Minst! Jag tyckte att jag sprang fort. Jag tyckte att det gick bra. Hur kunde det gå så långsamt som 4:51-fart?

Jag har sprungit långpass på 25-30 kilometer i 4:51-fart. Det var inte länge sen. Då kändes det inte som att jag sprang lika fort som jag gjorde idag, men enligt klockan skall det tydligen vara så.

Det kanske är något fel på klockan, men det är det nog inte. Jag bara luras av någonting annat. Som att det faktiskt går långsammare på vinterunderlag.

måndag 6 februari 2012

Värdelöst men roligt vetande

Jag såg en tråd på Jogg där någon hade hittat en sammanställning av 2011-års maratontider världen över. Vad jag har förstått så är det här ett försök att skapa en omfattande "världsrankinglista". För att den här "världsrankinglistan" inte ska bli för stor är det tydligen så att "världsrankinglistan" endast omfattar tider under 3:30.

Listan visar att mina 3:20:34 från Stockholm Marathon i somras räcker till plats 101 802 på "världsrankinglistan".

Jag kan tillägga att jag ser det här med väldigt mycket distans, och att jag inte på någotvis tror att listan är komplett. Troligtvis är det bara de största marorna i världen som är med, men som de själva säger på sidan. Det är nog den mest omfattande listan som finns.

söndag 5 februari 2012

Långpasslunket

Jag tycker det är ganska skönt att springa långpass. När jag springer långpass brukar jag komma in i någonting som kan kallas för ett "långpasslunk". När jag befinner mig i det där "långpasslunket" brukar jag inte tänka på att jag springer. Jag springer och tänker på annat, och innan jag vet ordet av har jag sprungit ett par mil.

Idag var jag lite konfundersam innan jag sprang mitt långpass. Det var 14 grader kallt ute, och då blev jag lite osäker på om det där "långpasslunket" skulle infinna sig. Jag var lite orolig för att det skulle vara för kallt för det.

Det var kallt när jag skulle springa långpass
Det var lite kallt de första 5-6 kilometrarna men sen kom jag faktiskt in i det där "långpasslunket". Jag reflekterade över det efter 17-18 kilometer. Jag sprang där med alla mina lager av kläder som hade kompletterats med ett lager frost över mitt ansikte.

Jag sprang där och tänkte på "än det ena och än det andra". Det kändes inte så jobbigt att springa, och det kändes inte så kallt heller utan det hela fungerade ganska bra. Troligtvis hade temperaturen också stigit ett par grader.

Tempot var så klart inte högt idag, det var för kallt för det. Tempot blev 5:22 min/km över 30.2 kilometer och jag ger mig själv godkänt på det.

lördag 4 februari 2012

Jag sprang inte Bore cup idag

Jag sprang inte Bore Cup idag. Jag ställde in. Anledningen är det kalla vädret tillsammans med att kroppen bara har känts nittioåttaprocentig den senaste tiden. Jag ville inte riskera att bli sjuk igen.

Trots att jag ställde in dagens tävling har jag varit ute och sprungit ett par gånger de senaste dagarna. I torsdags blev det ett lugnt testpass på 5 km i 5:30-fart och igår blev det ytterligare ett pass på ca 9 kilometer i 5:00-fart. Gårdagens pass kändes ganska bra och jag känner mig redo för att öka belastningen, dock känner jag mig inte redo för 10 km tävling i en temperatur på -15 grader. Det får vänta ett tag.

För att säga något om gårdagens pass så genomfördes det i en temperatur på just -15 grader. Det är kallt. Det märkte jag för direkt när jag kom utanför dörren började jag frysa om tårna. Skorna jag hade på mig var ett par vanliga distansskor och de skyddar som bekant inte så mycket mot kylan.

Jag började ändå springa och tänkte att tårna kommer att bli varma efter några kilometer när jag har fått upp lite puls. Efter två kilometer frös jag ordentligt om tårna. Tårna blev inte varmare och efter tre kilometer började jag bli orolig för att det hela inte var så nyttigt. Det gjorde ont.

Jag vände om och sprang hem igen. När jag kom hem kändes det dock ganska bra igen så jag fortsatte att springa ytterligare tre kilometer. Passet blev inte riktigt som tänkt men jag kände mig ändå mycket nöjd när jag var klar.

fredag 3 februari 2012

Att gå ner i vikt

Jag tror inte att det här med att gå ner i vikt är så svårt. Jag tror att det följer en ganska enkel matematik. Jag tror inte att man behöver komplicera det hela med LCHF, GI, aktins eller någon annan diet.

Med enkel matematik menar jag att om jag förbränner 2000 kcal per dag och om jag äter 2500 kcal per dag kommer jag att gå upp i vikt. Omvänt gäller att om jag bara äter 1800 kcal per dag kommer jag att gå ner i vikt. Om jag dessutom tränar och ökar min förbränning, utan att öka mitt matintag, kommer jag att gå ner i vikt ännu mer. Varierande kost i kombination med att äta lite mindre, och fysisk träning för att öka ämnesomsättningen, tror jag är en bra metod för att behålla sin vikt eller för att gå ner i vikt.

Nu tvivlar jag inte en sekund på att många människor har gått ner i vikt med LCHF, GI, atkins eller någon annan diet. Tvärt om, jag vet att många har gått ner i vikt med hjälp av till exempel LCHF. Dock tror jag att den största anledningen till att de gick ner i vikt var för att de minskade antalet kcal de åt per dag, inte för att de åt det ena eller det andra.

torsdag 2 februari 2012

Väderdramatik

TV-program vill ha tittare. Tidningar vill ha läsare. Det blir lite lättare att sälja sin historia eller sitt budskap tillsammans med lite dramatik. En väderleksrapport till exempel. En väderleksrapport blir lite mer spännande om den dramatiseras upp. Nu för tiden kan man tro att vädret är väldigt dramatiskt. Nu för tiden "snöar det inte lite" eller "blåser lite". Nä, såna prognoser är inte tillräckligt dramatiska.

Idag var jag ute och sprang ett kortare testpass efter min förkylning. Det blev ca 5 km i 5:30-fart. Ett lugnt pass. Igår presenterade SMHI dagens väder genom att berätta att det ligger ett lågtryck över Östersjön. De lågtrycket tillsammans med den kalla luften skapar en "snökanon" som sprutar in snö över Östersjölandskapen. Det pratades om flera decimeter snö. Det pratades om en stormvarning klass 2, och Vallentuna låg mitt i riskområdet. Det hela lät väldigt dramatiskt.

Jag kan berätta att utanför mitt hus i Vallentuna snöar det lite, och det blåser nästan ingenting. Eller vänta nu, det var en kvart sen. Nu när jag tittar ut har det slutat snöa......

Är det någon annan som har blivit drabbad av "snökanonen"?

onsdag 1 februari 2012

Idag var jag så nära att......

...gå ut och träna, men jag bestämde mig för att vänta ytterligare en dag. Som ni säkert förstår börjar förkylningen ge med sig, och jag hoppas nu på att jag kan springa ett lättare pass imorgon.

Mina tankar går nu mycket kring att jag ska springa Bore cup i helgen och att min uppladdning inte har varit helt optimal. Känner dock att det inte gör så mycket. Det är "off season" och troligtvis kommer underlaget att vara snö så vi får se hur bra tiden blir. Det får helt enkelt bli som det blir på lördag.

Funderar också på att det inte blev något långpass i söndags, och något långpass blir det inte den här helgen heller. Det stressar mig lite. Långpassen börjar bli viktiga nu. London Marathon närmar sig.