söndag 12 februari 2012

Fortsätt spring, du är bara trött

Fortsätt spring du är bara trött, tänker jag 29.5 kilometer in på mitt långpass. Jag befinner mig mitt i min planerade fartökning. Underlaget är snömodd och knölig upptrampad snöstig. Det är inte bra för en fartökning. Tempot under fartökningen är planerat till 4:30 min/km, men så fort går det inte. Tempot är snarare 4:45 min/km.

Fortsätt spring du är bara trött, tänker jag i en liten uppförsbacke efter 30.5 kilometer. Att stanna och gå nu skulle vara förödande. Det skulle kännas som att hela långpasset kastas bort. Jag får absolut inte stanna nu. Jag kan sänka farten, men inte stanna.

Fortsätt spring du är bara trött. Det är mindre än 1 kilometer kvar nu. Benen värker och så här trött borde man inte vara på ett långpass. Jag klandrar det knöliga underlaget. Jag klandrar den lilla snömodden som får fötterna att halka vid varje steg.

Efter 32 kilometer befinner jag mig utanför mitt hus och jag stänger av klockan. Jag ser att snittfarten på långpasset blev 5:07 min/km och tempot på fartökningen de sista 5 kilometrarna hamnade på 4:47 min/km.

Jag känner mig inte riktigt nöjd. Tänker att långpassen inte kommer att bli så mycket värre än så här. OK, de ska springas lite fortare, men blir de så mycket värre? Tröstar mig med att det är 8-träningsveckor kvar till London Marathon. Tänker att "jag hinner nog få ordning på det här".

6 kommentarer:

Peter sa...

Jag hade en liknande upplevelse igår fast med bara 21 tunga km och idag var benen rejält slitna.
Men träningseffekten är nog bra.

Olov sa...

Slitsamt med de här fartökningarna i långpassen. Men du slet på bra måste jag säga.
Det blev snarare en fartminskning på mitt långpass idag =)

Lennart sa...

Peter - Jag hoppas också på att träningseffekten är bra. Även om det inte går så fort nu så är förhoppningsvis motsvarande ansträngningsgrad på barmark ett hyffsat tempo!

Olov - Tack! Jag fick kämpa för att det inte skulle bli en fartminskning :-). Det töade under passet så det blev moddigare och moddigare.

Ingmarie sa...

Du är redan grymt bra tränad så det kommer inte att bli några problem i London! Starkt jobbat!

Anonym sa...

Apropå att "lura" hjärnan när man springer så körde jag ett pass i helgen som kändes bra. Jag körde en trappintervall där jag startade med 1,6 km i 4:00 tempo därefter sprang jag 200 meter kortare och 4 sek snabbare i tempo för varje intervall. Jag avslutade med 400 m på 3:36 tempo. Totalt under passet sprang jäg därmed 7 km och var riktigt nöjd efteråt. Det fina i kråksången var att jag visste att nästa intervall förvisso skulle gå fortare men den var oxå betydligt kortare... Testa och se vad ni tycker ! / Tommie

Lennart sa...

Ingmarie - Jag hoppas verkligen att du har rätt. Jag tror det också.... :-). Det kommer nog att bli bra :-).

Tommie - Imorgon tänkte jag åka till Bosön för ett pass tusingar i 3:50-fart. Tanken var att jämföra tiderna med förra gången för att se om det har blivit bättre men..... Nu kanske jag planerar om.

Jag vill variera lite mer och jag får se hur det blir imorgon. Det är inte säkert att jag åker till Bosön men om jag gör det ska jag ta mig en allvarlig funderare för ditt pass ser intressant ut :-).