tisdag 14 februari 2012

Intervallstege

Idag sprang jag återigen ett intervallpass på Bosön. Det blev en intervallstege som Tommie tipsade om här på bloggen för ett par dagar sedan.

Intervallstegen börjar med 1600 meter i 4:00-fart (milfart) och därefter är varje intervall 200 meter kortare än den föregående, men med ett tempot som är 4 sek/km snabbare än föregående intervall. Den sista intervallen är 400 meter lång och skall enligt teorin då springas i 3:36-fart.

Vilan försökte jag till en början hålla till 60 sekunder, men efter ett par intervaller insåg jag att det var lite för optimistisk och jag förlängde vilan till ca 90 sekunder. Nedan redovisar jag hur det gick idag genom att ange snittfarten på varje intervall i relation till den planerade snittfarten som anges inom parentes.
  • 1600 m sprang jag i 4:00-fart (4:00)
  • 1400 m sprang jag i 3:57-fart (3:56)
  • 1200 m sprang jag i 3:53-fart (3:52)
  • 1000 m sprang jag i 3:51-fart (3:48)
  • 800 m sprang jag i 3:49-fart (3:44)
  • 600 m sprang jag i 3:43-fart (3:40)
  • 400 m sprang jag i 3:35-fart (3:36)
Jag måste säga att med den korta vila jag ansatte idag så var det här ett riktigt mördarpass. På den tredje, fjärde och femte intervallen fick jag verkligen lida, och som tiderna ovan visar så orkade jag inte riktigt hålla den planerade km-farten. Jag låg några sekunder över planerad km-fart på nästan varje intervall.

Idag gav jag verkligen allt jag hade, och det är kanske därför jag känner mig så nöjd med min insats. Till nästa gång ska jag fundera på om jag kanske ska vila 2 minuter mellan de långa intervallerna istället för 60-90 sek som jag vilade idag, för det här var ett pass som jag med stor säkerhet kommer att springa igen.

7 kommentarer:

Peter sa...

Hej Lennart.
Hur kan du memorera så mycket siffror från dina pass? Har du med dig penna och papper och antecknar eller har du en superhjärna som är opåverkad av ansträngning :-)
Jag har svårt att minnas 3-4 pulsvärden efter mina pass.

Anonym sa...

Lennart, riktigt kul att läsa om att du provade "mitt" pass och att du verkade gilla upplägget! Har samma erfarenhet som dig vad gäller vilan... Personligen hade jag precis som du mest problem under fjärde och femte intervallen. Håll med om att det är en ganska intressant stege på det mentala planet... Kul att kunna ge lite inspiration tillbaka till dig!

Erik sa...

Hej L!
Mailade dig igår. Jag och Morgan ska ta en öl och en bit mat vid Hötorget idag (onsdag) vid 1730. Är du sugen på att hänga på? Välkommen isf. Du når mig på 070-441 29 36

mikael sa...

Ska bli riktigt intressant att följa dig i sommar. Du kommer krossa dina PB :) Du tränar på riktigt bra

Lennart sa...

Peter - Innan passet skriver jag upp tider på ett papper som jag tar med mig. Annars hade jag aldrig kommit ihåg det :-). Under passet skriver jag också upp tiderna.

Tommie - "Ditt" pass var bra. Tack för tipset. Att det blir mentalt lättare på grund av att det blir kortare och kortare fungerade bäst när tusingen var genomförd :-).

Eric - Jag hann inte läsa mail igår.... jag/vi har messat under dagen. Nu har jag ditt nummer lagrat så vi tar det någon annan gång. Jag tror också att Morgan är intrersserad av ett intervallpass.

Mikael - Jag hoppas du har rätt. Det skulle vara väldigt skönt att i första hand springa sub 39 min :-).

Ingmarie sa...

Gud vad kul det verkar! Ska testas vid tillfälle! :-) Tror dock du kommer att bli så pass bättre att du med "bara" 1 min. vila kommer att greja tiderna.

Lennart sa...

Ingmarie - Tack och jag hoppas att du har rätt. Jag har gått och tänkt på hur mycket söndagens långpass på 32 km satt i benen.

Vi får se hur det blir senare i vår :-).