Att äta en huvudvärkstablett direkt innan ett träningspass är tabu. Det gör inte jag, och jag hoppas att ingen annan gör det heller. Idag fick jag dock anledning att fundera på hur länge man bör vänta med att träna efter att ha tagit en huvudvärkstablett.
Imorse vaknade jag med huvudvärk, och innan jag åkte till jobbet tog jag en huvudvärkstablett. Huvudvärken gick över, men efter jobbet tänkte jag springa ett intervallpass på Bosön. Det var alltså ca 8 timmar mellan att jag tog huvudvärkstabletten och mitt planerade intervallpass.
På paketet står det att man kan ta 3 tabletter per dygn, alltså var 8:e timme. Dock tror jag att substanserna i huvudvärkstabletten ligger kvar i kroppen längre. Frågan är hur länge substanserna ligger kvar i kroppens organ som till exempel lever och njurar.
Jag valde och träna idag. Det blev mitt intervallpass på 5*400+10*200+2000. Farten på fyrahundringarna hamnade på ca 3:25 min/km, farten på tvåhundringarna hamnade på ca 3:10 min/km, och farten på tvåtusingen hamnade på ca 3:54 min/km.
Jag tror inte att det är nyttigt att springa ett intervallpass 8 timmar efter att ha tagit en huvudvärkstablett. Jag tror inte att dagens pass skadade mig heller, men ta det försiktigt innan ni tränar med huvudvärkstabletter i kroppen.
20 kommentarer:
Varför är det tabu att träna efter en huvudvärkstablett?
Tycker att det känns lite väl generaliserande. Nog finns det väl undantag?
Jag använder nästan aldrig värktabletter, men undrar precis som Jenny vad som är så tabu och farligt.
Är det slitage/nedbrytning/belastningen på organ i kroppen du tänker på?
Hmm, nu måste googla lite på det där... :-)
Jenny - Nu blev jag osäker... Jag kan ha fel, men jag har lärt mig sen barnsben att en huvudvärkstablett bara bedövar smärtan men det som orsakar smärtan finns kvar.
Om du har ont i benet kan det jämföras med att bedöva benet och fortsätta springa.
Så trodde jag att det hängde ihop, och du får gärna dela med dig av ditt tänk. Jag är öppen för nya ideer.
Kul att du kommenterade också!
Andreas - Jag tänkte som så att substanserna i huvudvärkstabletten ligger kvar i kroppen på samma sätt som alkohol gör. Ett hårt träningspass dagen efter "ett par glas vin för mycket" sliter bra på till exempel levern (har jag hört) och det även om det teoretiskt inte ska finnas alkohol kvar i kroppen.
Jag tror som dig Lennart att man ska vara försiktig med tabletter. Smärta är en signal och tar man bort den signalen så är risken stor att man beter sig felaktigt. Oftast är iofs huvudvärk ganska ofarlig smärta, men det kan ju vara något allvarligare eller ett symptom på att man håller på att bli sjuk.
Problemet är om man gör det till en vana. Men det verkar det ju inte vara i ditt fall:)
Jo, det är ju sant. Om man inte vet vad smärtan beror på ska mian nog vara väldigt försiktig!
Jag har själv alltid varit väldigt restriktiv med smärtstillande i samband med träning (Samma resonemang som du, tror jag, om man blockerar smärtan är det lätt att förvärra en skada vid träning)
För ett par år sedan fick jag dock lite trassel med ledinflammationer och fick då rådet att alltid ta voltaren innan träning. Jag opponerade mig, men fick då svaret att träningen i sig var bra, men att inflammationen kunde "blomma upp" av belastningen - vilket voltarenen skulle motverka. Det kändes fel, men jag gjorde som jag blev tillsagd tills kroppen stabiliserat sig och det fungerade (körde mitt första triatlon tre månader senare - utan voltaren :-))
Så i vissa sammanhang kan det nog vara bra med smärtstillande vid träning, trots allt.
Väldigt trevlig blogg du har. Inspirerande!
Johan - Ja, jag är också försiktig med tabletter. Jag vill hellre ta tag i det som är fel än att bedöva, men en huvudvärkstablett kan jag ta ibland.
Jenny - Jag håller med. Restrektiv och försiktig....
Vad bra att det fungerade med Voltaren och träning för dig. Det är nog som du säger att om man vet vad som orsakar smärtan så är det kanske lite mer OK att träna med smärtstillande än om man inte vet vad som orsakar smärtan.
I din första kommentar skrev du "Nog finns det väl undantag?" och det här visar väl att det finns undantag :-).
Tillfällig huvudvärk är ju ett väldigt godartat tillstånd som man mycket väl kan behandla tillfälligt med mediciner och sedan träna. Man kan heller inte dra alla huvudvärkstabletter över en kam då det finns olika sorter, med olika verkningsmekanismer och därmed också olika biverkningsprofil.
Sedan håller jag med dig om att smärta, och då menar jag annan sorts smärta än vanlig huvudvärk, är en signal att något är fel i kroppen och den signalen ska man ta på allvar och inte ta medicin mot för att sedan kunna träna.
Intressant diskussion. Värktabletter finns det nog många myter kring och det är svårt att veta vad som är sant. Jag har bland annat "hört" (myt eller sanning?) att man inte ska ta värktabletter efter träning då det påverkar träningseffekten. Vet inte vad det skulle bero på men antagligen nåt med återhämtningen. Tidigare gjorde jag det ibland efter långpass eftersom jag fick en lätt inflammatorisk känsla i kroppen och sömnproblem. Jag har också sprungit halvmara med värktabletter i kroppen.
Just voltaren tror jag är vanligt inom lagsporter som fotboll och ishockey där många är ständigt halvskadade.
Det handlar väl också om att det ökar blodflödet och gör blodet tunnare vilket kanske inte är så bra när man anstränger sig?
Suzan, det visste jag inte. Intressant!
Intressant diskussion överhuvudtaget. Det gäller väl som vanligt att hitta balans.
Staffan - Ja, visst finns det olika sorters huvudvärkstabletter med olika styrka och det kanske måste tas med i diskussionen.
Dock är faktiskt lite förvånad över att det var så många som tyckte att det var OK med "fenomenet eller beteeendet" att träna strax efter att man har tagit en huvudvärkstablett. Jag har lärt mig att det inte är bra....
Magnus - Träningseffekten har jag inte hört något om, men det låter som att det kan vara så. Dock har jag hört om det Suzan kommenterar nedan.
Suzan - Ja, om det är så, så låter det inte så bra. Jag har också hört att huvudvärkstabletter gör blodet tunnare. Jag har till och med hört att man kan förebygga hjärt och kärlsjukdommar med att ta 1/2-tablett (Alvedon tror jag att det var) om dagen. Vet ej om det är sant.
Jenny - Vi höll på att kommentera samtidigt :-).
Jag är personligen inte minsta oroad över tanken på att ta en huvudvärkstablett och sen träna. Jag äter nästan aldrig smärtstillande men hade jag riktigt jobbig huvudvärk skulle jag nog gladeligen ta en tablett för att få en mer njutbar träning. Jag har aldrig hört varningar mot detta.
Det är givetvis en helt annan sak om man tar smärtstillande för att döva smärta i ben eller fötter. Det låter inte som en generellt vettig metod.
Sen finns det som sagt olika tabletter. Magnecylliknande (med acetylsalisylsyra) som förtunnar blodet och retar magslemhinnan, panodilliknande (med paracetamol) som är relativt fria från biverkningar och ipren-liknande som har viss antiinflammatorisk effekt. Jag tror på paracetamol.
Jag tror inte heller levern tar minsta skada av att träna med måttlig alkoholhalt i blodet. Möjligen har den inte tid att bryta ner mjölksyra men det finns det andra organ som hanterar så det kan inte vara så kritiskt just under passet.
Men är det bra eller dåligt att blodet blir tunnare? I samband med maraton behöver man ju få i sig vätska bla för att blodet inte ska bli för "tjockt"
Oavsett risken med värktabletter så är väl frågan om det förbättrar eller försämrar prestationen.
Du har fått många uppslag till nya bloggposter här Lennart :)
Peter - Panodil äter jag oftast och ibland Voltaren.
Jag har heller aldrig sett någon varning.... jag tycker bara det känns lite konstigt. Hur konstigt det än känns så kanske det bara är att träna på.....
Magnus - Mmmm, :-). Det vore kul om det kom in någon som har studerat det här eller som kan ge ett definitivt svar. Någon som vet :-).
De flesta verkar tycka att det är OK. Om det verkligen är så? Vet inte.... :-).
Oj, här har det skrivits flitigt! :-)
Jag tror som de andra här att en enstaka huvudvärkstablett inte gör någon större skada, inte ens i samband med träning.
Läste något om att proteinsyntesen skulle bli nedsatt och att träningseffekten alltså blir sämre rent muskulärt, om jag förstår rätt. Bygga muskler kanske inte är den främsta anledningen till att man tar sig ut på en löprunda. Således är det nog bättre med en huvudvärkstablett än ett uteblivet träningspass vid sådana här tillfällen.
När jag har ont i huvudet brukar jag sticka ut och springa. Det hjälper bättre än medicin på burk.
Mathias inlägg är nog det klokaste i hela den här tråden!
Men det vore ändå intresant med några vetenskapiga klarlägganden kring värktabletter och träning.
Håller med Mathias - en löprunda är oftast den absolut bästa medicinen mot huvudvärk!
Spännande med proteinsyntesen. Jag har ingen aning, men kan själv konstatera att min träning ger betydligt bätte effekt nu när jag har slutat medicinera (i o f s tog jag ju andra mediciner än smärtstillande också)
Spännande att läsa anndras åsikter och erfarenheter - tack Lennart :-)
Andreas - Intressant. Det hade jag ingen aning om. Frågan är om det är bättre att inte träna.... :-). Jag menar, det kanske är bättre att träna med lite resultat än att inte träna alls :-).
Mathias - Bra sagt. Ett lättare pass kan hjälpa förmig också.
Magnus - Visst var det :-). Tycker också att det skulle vara intressant med någon som visste hur det låg till.
Jenny - Nu vet inte jag vad du har tagit mediciner mot men det var väldigt skönt att höra att du har slutat ta mediciner. Jättebra!
Det är bara kul att du och alla delar med er av era erfarenhet. Tack ska ni ha :-)!
Skicka en kommentar