torsdag 2 februari 2012

Väderdramatik

TV-program vill ha tittare. Tidningar vill ha läsare. Det blir lite lättare att sälja sin historia eller sitt budskap tillsammans med lite dramatik. En väderleksrapport till exempel. En väderleksrapport blir lite mer spännande om den dramatiseras upp. Nu för tiden kan man tro att vädret är väldigt dramatiskt. Nu för tiden "snöar det inte lite" eller "blåser lite". Nä, såna prognoser är inte tillräckligt dramatiska.

Idag var jag ute och sprang ett kortare testpass efter min förkylning. Det blev ca 5 km i 5:30-fart. Ett lugnt pass. Igår presenterade SMHI dagens väder genom att berätta att det ligger ett lågtryck över Östersjön. De lågtrycket tillsammans med den kalla luften skapar en "snökanon" som sprutar in snö över Östersjölandskapen. Det pratades om flera decimeter snö. Det pratades om en stormvarning klass 2, och Vallentuna låg mitt i riskområdet. Det hela lät väldigt dramatiskt.

Jag kan berätta att utanför mitt hus i Vallentuna snöar det lite, och det blåser nästan ingenting. Eller vänta nu, det var en kvart sen. Nu när jag tittar ut har det slutat snöa......

Är det någon annan som har blivit drabbad av "snökanonen"?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Nej, och jag är besviken! Fast man borde lärt sig vid det här laget...att inte lita på tidningarna eller SMHI.

Robban sa...

Har tyvärr klarat mig också... kommer dock lite snö idag så vi får hoppas på fina skidspår i helgen... Lycka till på Bore Cup...

Lennart sa...

Magnus - Nä, det är nog svårt att få en fullt objektiv bild. Kan dock tycka att SMHI inte skulle behöva dramatisera och varna för minsta lilla.

Robban - Ja, jag hoppas att du får fina spår. Tyvärr ställer jag in Bore cup. Jag har varit lite sjuk och känner mig inte hundraprocentig så jag ställer in Bore cup i morgon.