fredag 3 februari 2012

Att gå ner i vikt

Jag tror inte att det här med att gå ner i vikt är så svårt. Jag tror att det följer en ganska enkel matematik. Jag tror inte att man behöver komplicera det hela med LCHF, GI, aktins eller någon annan diet.

Med enkel matematik menar jag att om jag förbränner 2000 kcal per dag och om jag äter 2500 kcal per dag kommer jag att gå upp i vikt. Omvänt gäller att om jag bara äter 1800 kcal per dag kommer jag att gå ner i vikt. Om jag dessutom tränar och ökar min förbränning, utan att öka mitt matintag, kommer jag att gå ner i vikt ännu mer. Varierande kost i kombination med att äta lite mindre, och fysisk träning för att öka ämnesomsättningen, tror jag är en bra metod för att behålla sin vikt eller för att gå ner i vikt.

Nu tvivlar jag inte en sekund på att många människor har gått ner i vikt med LCHF, GI, atkins eller någon annan diet. Tvärt om, jag vet att många har gått ner i vikt med hjälp av till exempel LCHF. Dock tror jag att den största anledningen till att de gick ner i vikt var för att de minskade antalet kcal de åt per dag, inte för att de åt det ena eller det andra.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Ja LCHF är ju inget man vill laborera med om man tränar hårt, inte jag i alla fall. Sen att det fungerar för vissa, stillasittande överviktiga människor är ju toppen. Jag går ner i vikt om jag skippar kvällsmackorna, jag måste vara lite hungrig för att tappa kilona.

Tobbe sa...

Håller med dig angående kalorier in/ut förhållandet!
En av de skönaste kommentarerna kring detta såg jag i en film för ett bra tag sedan. (Kommer inte ihåg vilken dock.)Det var två maffiatorpeder som satt vakt utanför ett rum. Den ena föreslog att han skulle sticka iväg och fixa en macka. Den andra var tveksam och frågade om det inte var möjligt att fixa något lite mer "light" varvid han fick svaret; -"Jo då, en halv macka"!

Mathias sa...

Håller helt med dig Lennart. Har i princip samma åsikt om dieter som du har. Som med mycket annat så gäller det ha en balans. Vad man äter och hur mycket. Roligt inlägg föresten.

Lennart sa...

Magnus - Det du skrev "jag måste vara lite hungrig för att tappa kilona" var helt klockrent. Jättebra skrivet. Man måste vara lite hungrig för att tappa vikt, dvs äta lite mindre än vad man förbränner. Då blir man hungrig...

Jag har hört att det där med att skippa kvällsmackorna har fungerat för många :-).

Tobbe - Precis!, och kul att du kommenterade. Jag vet inte vilken fim det är men det där låter lite som samma tema, dvs att inte äta så mycket och vara lite hungrig....

Mathias - Balans är ett bra ord. Distans och eget omdömme tror jag också är bra.

Ingmarie sa...

Jag håller med dig när det gäller olika kostprogram. I synnerhet när det gäller LCHF. Tror det kommer att få ödesdigra konsekvenser på människrokropparna som utsätts för den. Däremot tror jag inte det är så enkelt att det är kalori in-kalori ut som gäller. Kroppen är mer komplicerad än så. Det handlar om hormoner och en rad kemiska processer i kroppen som måste funka och som påverkas av tex stress, sömnbesvär, gifter m.m.

Lennart sa...

Ingmarie - Det tror jag också. Det psykiska allmäntillståndet är nog jätteviktigt. Därför är det så bra att äta med måtta och träna löpning för då mår man så bra... :-).

mikael sa...

Då går jag emot strömmen här :)
Tror definitivt inte att matematiken är så enkel som du vill påstå.
Grundprincipen är nog kalorier in - kalorier ut. Sedan finns det massvis med faktorer som påverkar åt det ena eller andra hållet.

Vad menar du med varierad kost?

Jag tror mycket på Coltings kostråd (även om jag tycker hans argumentation ibland hamnar på dagisnivå)

mikael sa...

Jag har ätit LCHF under en tid då jag tränade (mer än genomsnittet). Magen har aldrig mått bättre. Prestationerna för min del försämrades inte alls.
Sedan vet jag inte vad som räknas med att träna hårt.

Jag tror att kostråden för motionerande människor är så djupt rotade att de knappt kan ifrågasättas. Maten har blivit ett känsligt ämne som politik, religion m.m. där du knappt törs ha en avvikande åsikt för att bli klassad som dum i huvudet.
Synd att det ska behöva bli så

Lennart sa...

Hej Mikael!
Bra kommentar!! Jag håller med om att det är ett oerhört känsligt ämne. Man vågar ju knappt säga någonting.... Lite synd att det är så.

Jag skrev inte det men jag tror att allt den enorma mängd socker vi får i oss inte är bra (sylt, flingor, pasta, etc, etc) både ur ett hälsoperspektiv och ett psykiskt perspektiv.

Jag tror faktiskt på att minska portionerna och med varierande kost tänkte jag mest på det vi lärde oss på Hemkunskapen på 80-talet, dvs lite av allt från kostpyramiden/kostcirkeln. Taliriksmodellen används också.

Jag visste ine att du körde LCHF och jag ska följa diglite... :-).

mikael sa...

Har slarvat massor sen jag var i Colombia och nu i januari.
Det är dags att sätta igång med bättre kosthållning.

Det jag menade var att jag testat LCHF under en period och att jag tränade samtidigt :)
Just nu har jag en kost där jag utesluter, i 99% av fallen, pasta, ris och potatis till mina måltider.
Tyvärr är jag addicted på bullar bl.a. så på helgerna blir det lite som det blir med sånt :)

Så jag kör ingen LCHF men försöker att undvika potatis, pasta och ris till måltiderna. Äta hårt bröd istället för mjukt men ändå inte varje dag. Smör, grädde, fet creme fraiche m.m.

Ingen LCHF för mig men du får ändå följa min blogg :)