torsdag 3 maj 2012

Vader som krampar

När det var 1.5 kilometer kvar av dagens träningspass krampade vaden på exakt samma sätt som den gjorde på London Marathon. Jag upplever det här oerhört irriterande och nu måste jag göra någonting åt det.

En extra tablett magnesium har jag redan ätit, och i morgon ska jag boka en tid för massage. Det positiva är att jag hann springa exakt 10 kilometer på exakt 46 minuter innan vaden krampade.

Nedanstående klipp är något år gamalt, och många har nog sett det, men efter ca 1 minut pratar dom om "ben som krampar", och jag tänkte på det här klippet när vaden krampade. Det är ett ganska roligt klipp.


Nu när Stockholm Marathon närmar sig tror jag att det kan finnas många läsare som känner igen sig.....

5 kommentarer:

RZ sa...

Stretcha, stretcha, stretcha.

Ställ dig på ett trappsteg och tryck ner hälen, gör detta många ggr framöver. Jag kör ca 30sek på varje på den x 3. Ibland för man göra detta flera ggr/dag.

Lycka till.

Mvh Roger

Lennart sa...

RZ - Bra! Självklart ska jag stretcha! Tåhävningar tror jag också är bra :-).

Bra att du påminde mig!

Småbarnspappa sa...

Excentrisk träning av vader med tung belastning där jag orkar max 10 repetitioner i varje set hjälpte mig. Jag kör 4 set 5 dagar/vecka. Det tog mig ett par månader att notera resultat dock. Jag var för klen i vadmuskulaturen jämfört med det löptempo/steg jag tränat upp efter ett par års seriös satsning på långdistans. Kan ha att göra med att jag är en relativt tung löpare (+85kg/180cm) för min 10K fart (3:55/km).

Tack förövrigt för en bra blogg!

Magnus sa...

Hej Lennart! vaderna är det enda jag också har återkommande problem med,särskilt för några år sen. För mig har det hjälpt att gå från att inte stretcha alls till att stretcha varje vad ca 30 sek efter varje pass. Jag kör den klassiska, där jag sätter foten mot husväggen och böjer mig fram för att få bra sträckning i vaden. Funkar ju på ett trappsteg eller trottoarkant också.

Lennart sa...

Småbarnspappa - Kul att du gillar bloggen. Jag blir verkligen glad över positiv feedback!

Excentriska tåhävningar ska jag börja med. 5 dagar i veckn låter bra. Mitt problem kan säkert också relateras till ökad träningsmängd. Inför London Marathon körde jag många pass på 16-20 km lite snabbare än marafart (4:20-4:30 min/km) och det var ganska tufft. Mängden per vecka var också flera gånger mellan 80-95 km vilket är mycket för mig. Det kan vara så att vaderna inte hängde med där.

Magnus - Streching är bra. Det gör jag och det kommer jag att fortsätta med. Den övningen du rekommenderar mot husvägg gör jag också redan (fast då mot trottarkant). Det är en bra övning :-).

Jag gör den både med böjt ben (tar mer på inre vadmuskeln) och rakt ben (som tar mer ytligt).

Vill ändå tacka för tipset eftersom det bekräftar att jag gör rätt :-).