torsdag 17 maj 2012

10 000 meter på bana

10 000 meter på bana är lite speciellt att springa. Det är 25 varv på en 400-metersbana, och variationen är obefintlig. Den enda skillnaden mellan varven är att man blir tröttare och tröttare. Enformigheten och tröttheten gör loppet till ett psykiskt jobbigt lopp.

När tröttheten kommer, när mjölksyran ansamlas i musklerna, när man blir varvad av bättre löpare, när man inte orkar hålla framförvarande rygg, när det är 8-10 varv kvar, och när allt det inträffar på samma gång, det är då det gäller att vara psykiskt stark, det är då loppet börjar, och det är nu du springer 10 000 meter på bana.

Om det är så enformigt, fysiskt och psykiskt jobbigt att springa 10 000 meter på bana, varför ska man då göra det? Svaret på frågan är enkelt. För att persa på milen! Ska man persa på milen finns det inga bättre lopp att springa än 10 000 meter på bana. Det är bara att gå ut på banan, springa, och "kriga".

10 000 meter på bana är ett väldigt "exakt" lopp. Som löpare vet du hela tiden exakt hur långt du har sprungit, hur fort du har sprungit, och hur du ligger till i förhållande till din "målbild". Det bästa av allt är att du som löpare inte behöver hålla reda på alla tider själv, utan det gör en funktionär. Vid varje varvning ropar "din funktionär" mellantider, totaltid och antal varv. Som löpare behöver du bara fokusera på att springa fort.

10 000 meter på bana är kul, och det kommer jag att springa igen.

5 kommentarer:

Olov sa...

Det låter rätt roligt i sin tråkighet :)
Vore intressant att prova någon gång.

Ingmarie sa...

När?
Jag tycker 10 000m är bland det mest spännande som finns för det är massor av taktik och teknik. :-)

Lennart sa...

Olov - Du ska absolut prova :-). Se bara vad Ingmarie skriver :-).

Ingmarie - Vad roligt att du också gillar 10 000 meter på bana. Jag vet inte riktigt när jag springer igen. Kanske på långlöparnas kväll i augusti, men jag är inte säker.

Ingmarie sa...

Jag har ju gjort några stycken och det är någon slags skräckblandad förtjusning med att kuta bana!

Lennart sa...

Ingmarie - Eftersom jag nte springer om placeringar så är min taktik ganska enkel. Den är "så fort det går hela tiden, bara jag kan hålla en jämn fart genom hela loppet". Den taktiken gör att de sista kilometrarna blir riktigt jobbiga :-).