söndag 13 mars 2011

Långpass och idag fick jag till det bra....

Ibland gäller det att trixa och fixa för att få sin tillvaro att fungera. Som den här helgen till exempel. Min fru är sjuk och smittar så vi vill inte att hon är så mycket med barnen. Farmor vill träffa barnen. Barnen vill träffa farmor och jag vill springa långpass. Min fru vill också ha lugn och ro. Hmm, hur ska det här gå till......

Tänkte att om jag skjutsar barnen till farmor så kan de träffa varandra. Jag kanske inte behöver vara med och träffa farmor. Jag kanske kan ge mig ut på ett långpass. Då blir det också lugnt här hemma. Det borde göra alla nöjda!

Efter lite telefonsamtal igår kväll så var allt löst. Idag lämnade jag barnen hos farmor vid 9-tiden och halv tio startade jag mitt långpass. Planen var att springa 27 km på samma vägar som förra veckan och jag hoppades att den besvärliga isen skulle ha smält bort. Långpasset skulle också innehålla en fartökning de sista 7 km.

Startade långpasset och upptäckte att isen hade smält på sina ställen och underlaget var mycket bättre än förra veckan men på en hel del ställen var det fortfarande som en nyspolad isbana. Uppskattar att på 27 km var det bra underlag ca 20 km och blank is ca 7 km.

Under passet insåg jag att den planerade fartökningen de sista 7 km skulle vara svår att få till på grund av underlaget. Under hela långpasset ökade jag därför tempot på de ställen där underlaget var lämpat för en fartökning. Det hela blev lite "ryckigt" men till slut provade jag också en fartökning de sista 7 km.

Första 20 km gjordes i 5:14-fart och sen följde 7 km då det blev 5:04-fart i snitt. Underlaget gjorde fartökningen lite komplicerad och ibland gick det inte att springa så fort men de sista 2 km var underlaget bra och då höll jag ca 4:50-fart. Det hela kändes till slut ganska bra. Tog inte ut mig speciellt mycket idag och summerat blev det 27 km i 5:11-fart.

Efter passet blev det snabb stretching och en snabb dusch för sen var jag tvungen att hämta barnen hos farmor........

7 kommentarer:

Unknown sa...

Härligt jobbat och det är så skönt att de små fläckarna barmark börjar bli stooora och bättre blir det denna vecka =)

Peace Love och Löparskor!

JOHN sa...

Det var ju riktigt bra ihopsnickrat det där Lennart! Sedan blev det ju ett riktigt trevligt långpass. Mycket bra jobbat! Nu väntar vi bara på att den där tråkiga isen skall försvinna så tar du samma runda på 2:15 :)

Lars sa...

Ser ju riktigt bra ut. Att snitta 5.11 när betydande delar av sträckan är isig är mer än godkänt.

Du är inte ensam om att längta till barmark nu. Jag hade kanske 4 - 5 km med riktigt dåligt underlag, men tog rejält både på orken och humöret.

Lennart sa...

Hej Jesper!
Ja, assfaltlöpning går bra nu. Dock måste man vara lite försiktig på kvällarna då smältvattnet fryser på...

MVH

Hej John!
Du har genomskådat mig :-). Det är lite det som är planen fast nästa långpass (på söndag) blir nog 32 km med fartökning sista 5 om jag orkar.

Lycka till!

MVH

Hej Lars!
Det viktiga är att du tränar igen. Formen kommer snart.

Hoppas verkligen att du slipper problem fram till maran nu!

MVH

Mathias sa...

Du verkar ha kommit igång bra nu sedan det ofrivilliga uppehållet! Full fart mot marathon loppet med bra kvalitets pass och långpass.

MVH
Mathias

Ingmarie sa...

Smart! Och det hela blev ju en fin fartlek! Snyggt! :-)

Lennart sa...

Hej Mathias!
Ja, nu har jag kommit igång. Det enda som oroar är att det är när det känns som bäst skadorna kommer. Hoppas bara jag håller ihop 3 pass till för sen blir det lugnt i 5 dagar på grund av en tjänsteresa......

Även om det känns bra tror jag att kroppen kan behöva det.

MVH

Tack Ingmarie!
Ja, det blev ganska bra. Lite högre fart i framtiden bara....

Jag såg att du själv hade fått till ett riktigt bra långpass i söndags på 25 km varav sista 15 km i tröskelfart. Jag kanske provar det någon gång :-).

MVH