måndag 1 april 2013

Påsksmällen, ett fall framåt

Jag kan inte förstå varför det bara är de stora stadsloppen som till exempel Premiärmilen och Midnattsloppet som lockar till sig de stora skarorna med löpare. Det finns jättemånga fina lopp som arrangeras av mindre klubbar. Enhörnas arrangemang Påsksmällen är ett av dem. Österåkersmilen, Nyårsloppet och Runrundan är andra exempel. Jag lämnar alltid dessa mindre lopp med en enormt positiv känsla i kroppen, och det gjorde jag även idag.

Min egna prestation på Påsksmällen var också positiv. Jag värmde upp genom att springa ett varv på femkilometersbanan, och innan start kände jag mig så där halvladdad som jag brukar göra.

När loppet startade öppnade jag den första kilometern på ca 3:45 vilket kanske var lite för fort, men eftersom den första kilometern till stor del gick i en nerförsbacke kändes det som en alldeles lagom öppning.

I övrigt var banan relativt flack, och det var inga större problem att följa min tävlingsplan som var att springa i ett jämnt tempo genom hela loppet.

Kilometertiderna varierade inte så mycket utan de höll sig ganska konstant kring 4 min/km vilket resulterade i att min sluttid blev 19:44, en tid jag känner mig helt nöjd med.

För mig var Påsksmällen en träningstävling, och jag känner mig väldigt stärkt av dagens resultat. Det ska verkligen bli kul att fortsätta min satsning på att springa Arenamilen på 38 minuter.

Jag vill avsluta med att det kändes väldigt positivt att anlända till Enhörna Friluftsgård. Det var lätt att hitta dit, det fanns gott om parkeringaplatser, och allt det praktiska kring efteranmälan och ombyte flöt väldigt smidigt. Enhörna arrangerade ett jättefint lopp, och jag har haft en väldigt trevlig dag. Mitt resultat gör så klart inte heller upplevelsen sämre.......

12 kommentarer:

Marianne sa...

Hej Lennart
Grattis till den fina påsksmällen-resultatet! Det är kul när man presterar bättre än förväntat och man får ta ett steg framåt!
Angående små jättebra arrangerade lopp håller jag med dig. När vi semestrar i Sverige passar vi ofta på att delta i ett mindre lopp. Från Wallanderloppet i Ystad, Gammelbyloppet, Lönnebergaloppet och Östersund (halv)marathon har vi många trevliga minnen kvar.
Det är så synd att inte alla dessa lopp klarar sig att överleva!
Önskar dig att våren anländer snart i Sverige och bara det bästa för Arenamilen- och Kungsholmen-runt-träningen.

Peter sa...

Bra gjort Lennart! Låter som om formen är tillbaka eller iallafall på gång.

Elin sa...

Grattis till en bra tid! Har du hittat ON-knappen nu alltså? :-)

Lennart sa...

Marianne - Tack! Jag håller med, det är synd att många mindre lopp läggs ner. Det är också synd för respektive klubbs ungdomsverksamhet eftersom det är ofta klubbens barn och ungdomsverksamhet som får ta del av eventuell vinster som loppet genererar.

Jag betalar gärna för att springa ett mindre lopp som en mindre klubb ordnar (med många föräldrar och andra ideellt arbetande i arrangemanget) för mitt bidrag/anmälningsavgift kanske betyder att några barn/ungdommar får åka på ett tränintgsläger eller får lite ny utrustning, och det känns så klart bra :-).

Flera av de lopp du nämner skulle jag vilja springa. Jag ska se över vad som finns i närheten när jag är på semester :-).

Peter - Tack! Jag tror att formen är på gång. Idag kändes det bra och jag hoppas att det håller i sig :-).

Elin - Tack! Jag vågar inte säga att jag har hittat den ännu :-)! Vi får se, efter Vällingbymilen den 13/4 kanske jag vet mer :-).

Håkan sa...

Man får gratulera till att ha hittat farten! Nu är det bara lite kvar... ;-)

Andreas sa...

Vad roligt att det känns bra igen och grattis till en bra tid!

Lite synd att de mindre tävlingarna hamnar i skuggan av de stora reklamintensiva evenemangen. Men jag försöker i alla fall stötta de lokala där jag bor i Västerås och så kanske de flesta gör...och då hinner man kanske bara med något av de stora också?

Träningsutmaningen antagen. :-)

Olov sa...

Se där ja Lennart, formen år på uppgång. Grattis

Lennart sa...

Håkan - Lite.... jag måste förbättra farten 3 sek/km och dubbla distansen :-)! Jag får inte slappna av. Det är bara att träna lite till :-)! Dock känns det lite roligare att träna efter dagens result :-). Jag är sugen på att gå ut och springa progressiv distans redan imorgon, men jag vet bättre, och avstår... :-).

Andreas - Jag kanske kan komma och springa något i Västerås. Det beror lite på hur de ligger i tid, men vilka lopp har ni där?

Då blir det backe på torsdag :-).

Olov - Jag hoppas det :-). Det var verkligen en bra början, men.....

Jag kan inte dra för stora slutsatser på det här, och jag måste fortfarande förbättra mig, men det var bra för självförtroendet :-)!

Staffan sa...

Roligt att du hade en bra dag Lennart! Jag tycker också att det är ett väldigt fint arrangemang och lite synd att så få "hittar" dit. Brukar vara väldigt gemytlig stämning vid Friluftsgården också, har tänkt många gånger att jag också borde gynna dem genom att bli medlem, avgiften är låg jämfört med andra klubbar också, 600kr per år!!

Lennart sa...

Staffan - Det var en väldigt gemytlig stämning. Vägen vi sprang på påminde mycket om vägen vi använder för Runrundan. En väg som slingrar sig fram i Svensk landsbyggd. Det var vackert att springa där samtidigt som snön smälte.

Jag tror att du skulle få tillbaka väldigt mycket genom att bli medlem, även om du kanske inte hinner träna så mycket med dem så ger ett medlemsskap klubbkamrater, och det är kul att dra på sig klubbens tävlingslinne och representera sin klubb :-).

Håkan sa...

Lennart: Tyvärr för Vällingby:
http://www8.idrottonline.se/DuvboIK-Friidrott/Nyheter/NyheterfranDuvboIKFriidrott/VallingbyMarathonHalvMarathonMilenInstallt/
Inställt...

Lennart sa...

Håkan - Jag såg det! Jag har redan planerat om. Det blir Kvantunloppet i Huddinge den 14 april istället :-)!

Tur att det fanns ett alternativ :-).