söndag 7 april 2013

Tre minuter på sju veckor

Min målsättning är att förbättra min miltid med drygt tre minuter på sju veckor, dvs från 42:06 till 38:59. Det är en tuff målsättning, och att förbättra sig så mycket enbart genom träning är väldigt svårt.

Om det är så svårt, är det då verkligen en realistisk målsättning? Ja, jag tror det, och jag ska nu förklara hur jag tänker.

Baserat på mitt resultat från Premiärmilen, 42:06, har jag identifierat tre olika faktorer jag antingen kan förbättra, eller jobba med. Dessa tre faktorer är:
  1. Att lära kroppen utnyttja de resurser som redan finns i kroppen (muskler, hjärta, lungor, etc); Det här kanske låter lite nytt, men det handlar om att "väcka kroppen" från sin vinterdvala, och det hoppas jag uppnå genom att i närtid fokusera på backpass, långa intervaller och att springa testlopp. Min förhoppning är att jag kan förbättra mig med ca en minut bara genom att lära kroppen utnyttja de resurser som redan finns i kroppen (muskler, hjärta, lungor, etc).
  2. Att förbättra kroppens förmåga att springa fort genom att öka muskelmassan och syreupptagningsförmågan; Denna förbättring avser jag uppnå med en varierande och kontinuerlig hårdträning under sex veckor med fokus på backpass, långa intervaller, progressiv distans, testlopp och långpass. Min förhoppning är att jag kan förbättra mig med ca en minut genom den här hårdträningen.
  3. Att Arenamilen går på bana, istället för på asfalt och grus som i fallet Premiärmilen; Min erfarenhet är att det skiljer ungefär en minut mellan banlöpning och en normal stadsbana (till banlöpningens fördel). Jag hoppas alltså på att tjäna den sista minuten genom att det är lättare att springa 10 000 meter på bana än vad det är att springa 1 mil på en vanlig stadsbana.
Det är alltså med ovanstående tre faktorer jag arbetar med i mitt försök att förbättra min miltid med drygt tre minuter på sju veckor. Jag tror att det är möjligt, och jag anser att Påsksmällen visade att jag är klar med steg 1.

Nästa helg avser jag springa Kvantumloppet, och där hoppas jag att mitt resultat ska visa att jag är på god väg att klara av steg 2. För detta krävs en tid på låga 40 minuter eller bättre, och det tror jag är fullt möjligt.

7 kommentarer:

Elin sa...

Jag måste nog komma och heja på dig på Arenamilen. Såååå spännande!

Johnny sa...

Och sen kommer mycket ner till hur mycket smärta man står ut med när det är som tyngst. Något som är svårt att träna tycker jag. Iofs brukar tävlingsomgivningen ofta göra att man tar fram det lilla extra.

Lennart sa...

Elin - Komma och heja!?! Ska inte du vara med och springa själv :-)? Du kommer få en kanontid :-)!

Johnny - Ja just det! Det har du helt rätt i :-). Glömde det i mina beräkningar. Då tar jag en minut till så det blir 37:59 :-).

Nä skojade bara. Det får ligga inom befintlig marginal :-)!

Elin sa...

Det är för tätt inpå Göteborgsvarvet så jag avstår. Det blir banderoll istället!

Lennart sa...

Elin - Jag misstänkte det :-), onödigt att chansa. Du gör helt rätt som fokuserar på Varvet. 1:35 kommer du att klara utan problem :-).

Andreas Åkesson sa...

Grym målsättning! Med lite slit och jävlar anamma, så kommer du att kunna närma dig det!

Lennart sa...

Närma mig det? Vad menar du med det :-)?