söndag 1 april 2012

Sista långpasset inför London Marathon

Idag sprang jag det sista långpasset inför London Marathon. Det blev 32 kilometer på en snittfart av 4:58 min/km, och det kändes tungt. Vet inte riktigt vad det berodde på, men efter 25 kilometer hade jag lite magknip, kände mig lite lätt illamående, och hade en begynnande huvudvärk. Jag härdade ut, avslutade passet, och tänkte att jag hellre drabbas av det här nu än om två veckor.

På dagens pass invigde jag också min nya klocka som är en Garmin 910XT. Ganska snabbt upptäckte jag att jag inte hade ställt om enheterna till metersystemet så på dagens pass fick jag hålla till godo med miles. Det gjorde inte så mycket. Jag kunde hantera tempo och distans även när enheten var miles. När jag skulle springa New York Marathon på 3:30 (5 min/km) så hade jag räknat ut att 5 min/km är ganska exakt 8 min/mile. 32 kilometer är också ganska exakt 20 miles så det gick bra. När är man en löpare?

Dock har jag inte riktigt klurat ut hur jag gör när jag för över träningspass till datorn. Just nu jobbar jag på det, och när jag har fått till det hoppas jag på att kunna visa lite mer detaljerad träningsdata.

Känner mig dock väldigt nöjd med att långpassen är avklarade. Nu blir det lite mindre mängd.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,
Har också just skaffat 910xt. Lite bängel var det för mig att få till överföringen eftersom jag hade gamla versioner av alla drivrutiner (hade en 305a innan).

Tips: Se till att du har senaste versionen av firmware i klockan också, för annars far "pace" upp och ner helt hysteriskt. Mitt första pass hade jag tempo 5.10, 4.30, 4.48, 4.15 osv med byte varje sekund. Blir lite svårt att veta hur fort man springer då... Jag uppdaterade och sen har jag intge haft problemet.

Lycka till i London

--Fredrik

Lennart sa...

Hej Fredrik!
Nu fick jag äntligen till det med överföringen. Det var inte helt självklart men nu funkar det :-)!

Jag kollade också om det fanns några nyare versioner av firmware på Garmin men såg inget på deras hemsida. Jag ska se hur klokan beter sig på nästa pass. Det kanske finns uppdateringar men det är bara det att jag inte har hittat det :-).

Tack för tipset och kul att du kommenterade!

Peter sa...

Det bästa med en GPS-klocka är att man inte längre är bunden vid sina kända uppmätta rundor utan kan improvisera och ändå veta hur långt man sprungit.

Ingmarie sa...

Nu är träningen klar! Det värsta/sämsta du kan göra nu är att göra för mycket!

Lennart sa...

Peter - Precis! Ska bli skönt med lite mer frih :-).

Som lite kurriosa så skiljde det bara ca 30 meter mellan distansen jag hade mätt upp på jogg och vad klockan visade idag :-). Tycker det var ganska bra över 32 kilometer :-).

Ingmarie - Precis, inte för mycket nu. Rätt "spänning i musklerna" är målet :-).

Daniel sa...

Du har tränat på bra och det kommer gå bra i London! Lycka nu till med sista träningen!

Staffan sa...

Vad är det man säger nu igen om att ett dåligt genrep ger en bra premiär...något sådant...du fattar.

Du kommer otroligt väl förberedd och hoppas du hittar rätt känsla nu de sista två veckorna, jag tycker själv det är svårt att veta hur man ska träna innan en viktig tävling och det är svårt att vila när man är taggad.

Kul med en ny "pryl" också, jag är lite sugen på att uppdatera min Garmi 305 men det finns egentligen ingen anledning, den fungerar ju bra men är väldigt klumpig.

Lennart sa...

Daniel - Tack! Hoppas att du har rätt :-).

Staffan - Ja, det är nog nästan precis så man säger. Ingmarie har rätt ängående träningen :-).

Angående min nya "pryl" så är inte den heller så liten.... :-).

RosaMilton sa...

Skönt att ha långpassen avklarade! Jag tycker att Garmin är knölig överlag när det gäller överföring. När jag bytter dator tex var det ett otroligt meck att få det att funka igen och jag hade inte klarat det själv. Lite dåligt kan man tycka när det är en så pass dyr produkt och så är den inte särskilt användarvänlig på det planet

Petra sa...

Skont att ha fixat "hundgorat" nu - ska bli spannnade att folja din famfart i London! Haller tummarna for dig fast egentligen behovs det inte - du kommer att fixa det dar galant anda!!

Lennart sa...

RosaMilton - Ha, ha, nä, du har nog rätt. Lite meck var det. Vi skall snart också byta dator så vi får se hur det går :-).

Petra - Tack, men det är nog bäst att du håller tummarna :-).