lördag 30 juni 2012

Runrundan 2012

Jag ser 20-kilometersmarkeringen. Jag har passerat sista vätskekontrollen. Jag har följt min plan genom hela loppet. Det finns ingenting kvar i benen, och jag har ca 1200 meter kvar av Runrundan. Jag trodde det skulle vara nedförsbacke sista biten, men jag ser en uppförsbacke, och det, det kändes tungt.

Jag passerade första milen helt enligt plan på tiden 42:25. Även fast banan var krävande kändes det fortfarande ganska bra. Andra milen kändes tyngre, och banan tog ut sin rätt.

På den andra milen fick jag kämpa och slita. Den andra milen passerades på 43:41, vilket är ca 1 min för långsamt för att springa under 1:30. Den minuten tappade jag i stigningen mellan 14 och 18 kilometer. Jag orkade inte hålla farten där.

I år var det stigningen mellan 14-18 km som jag upplevde jobbigast.
Bild lånad från Runrundans hemsida
Jag lyckas avsluta den sista kilometern på 4:16 och kom i mål på tiden 1:31:00. Med tanke på hur krävande banan var känner jag mig väldigt nöjd med mitt lopp, och med min tid. Jag känner mig lite stolt över att ha sprungit på tiden 1:31:00 på en så krävande bana. Det blev också pers med över 8 minuter.

Med det här resultatet i ryggen skulle det vara väldigt roligt att springa en halvmara på en lättare bana, typ Stockholm Halvmarathon eller Kungsholmen runt, för att se vilken tid jag kan få där.

En liten notis jag vill dela med mig av är att när vi kom i mål fick alla löpare en liten goodiebag som inte bara innehöll den vanliga bananen och en dricka. Goodiebagen innehöll också en kryssning till Mariehamn för 4 personer. Det kanske är något för andra arrangörer att ta efter.....

fredag 29 juni 2012

Nummerlappsutdelning

Jag hämtade min nummerlapp till Runrundan idag. Nummerlappen hämtas vid tävlingsområdet, och där var det full aktivitet. Arrangörerna har satt upp, och håller på att sätta upp, tält, servering, skyltar, mål och avspärrningar.

Ett tält för klädinlämning, eller var det för värdeinlämningen....
Vi får hoppas att det inte blåser för mycket inatt så att tälten blåser iväg.....

Väderprognosen inför morgondagen ser ganska hyfsad ut. Det blir tydligen regn på morgonen, men regnet skall upphöra under förmiddagen, och temperaturen väntas hamna kring 18 grader. Förhoppningsvis blir det uppehåll, ca 18 grader varmt och en sån där "regnfrisk" luft.

Vid nummerlappsutdelningen var det full aktivitet
Nummerlappsutdelningen gick väldigt smidigt, och de som delade ut nummerlappar berättade att det är ca 300 löpare anmälda till Runrundan, vilket är lite fler än förra året, kul!

Utanför nummerlappsutdelningen träffade jag tävlingsledaren Tomas Jennerstål.

Tävlingsledaren Tomas Jennerstål
Tomas kände sig nöjd med hela arrangemanget, och var förväntansfull inför morgondangen.

Jag kan avslöja att Tomas är god för 32-33 minuter på milen, men eftersom Tomas är tävlingsledare springer inte han imorgon. Det betyder att de flesta av oss tjänade en placering redan här.....

Upploppet, målbanderollen ska hänga på stålställningen bredvid husvagnen
Mycket återstår att ordna, men i morgon ska allt vara klart. Nu på kvällen genomförs till exempel ett möte med alla vägvisare och funktionärer (ca 70-80 personer) för att gå igenom det sista.

Skyltar att sätta upp vid vätskekontrollerna och runt banan
Det var väldigt inspirerande att gå igenom området och titta på all aktivitet. Det var också kul att träffa vänner och bekanta, och jag hoppas att alla får en fin dag imorgon.

torsdag 28 juni 2012

Banprofil Runrundan

"....men Gävsjövägen är inte snäll", skriver jag i ett mail till Helena.

Helena är en kompis till mig, och hon vill springa ett testpass över 10 km. Målsättningen är att springa under 50 min. Jag ska vara med, och vi håller på att diskutera vilken runda som är bästa att springa. Helena vill springa på Gävsjövägen för den känner hon till. Jag har funderingar på en annan runda som jag tror är lite lättare, men den har Helena aldrig sprungit, så jag låter det hela vara. Det blir Gävsjövägen.

Testpasset gick bra, och där visade Helena att man kan klara sina målsättningar även om banan inte är helt platt, och det får mig att tänka på Runrundan, och min egen målsättning att springa under 1:30.

Igår publicerades banprofilen för Runrundan, och när jag tittar på den kan jag spontant känna att det kan bli svårt att springa under 1:30, men jag ska försöka, jag ska verkligen försöka.

Banprofil för Runrundan (klicka på bilden för större bild)
Bilden är tagen från Runrundans hemsida
Det positiva är att om jag klarar att springa Runrundan under 1:30, tror jag att jag har en god chans att klara 1:25 senare i höst på en lättare bana.

tisdag 26 juni 2012

Tävlingsförberedande pass

Idag funderade jag lite på begreppet "tävlingsförberedande pass". När blir ett träningspass tävlingsförberedande? Kan all träning på någotvis (ofta långsökt) betraktas som tävlingsförberedande? Är svaret på den sista frågan "ja", tycker jag att begreppet "tävlingsförberedande pass" tappar sin betydelse. Det är i alla fall inte vad jag menar med "tävlingsförberedande pass".

Det här kanske också är en fråga som är svår att svara på. Det kanske är som att svara på frågan "När springer man fort?". Det är lite relativt. Fort för mig, kanske inte är fort för dig, osv.....

Det jag menar med tävlingsförberedande pass är ett träningspass som genomförs i nära anslutning till en tävling. Syftet med passet är att "formtoppa", ge en bra löp-känsla, och ett bra självförtroende inför tävlingen. Den mentala biten är viktig, och när jag är klar med de tävlingsförberedande passen vill jag känna mig lätt, stark och vara full med självförtroende.

Idag sprang jag ett tävlingsförberedande pass inför Runrundan. Det blev ett intervallpass på 12*400 meter. Syftet med passet var att springa i lite högre fart med ett fint löpsteg. Snittfarten blev ca 3:30 min/km, och förhoppningsvis gör det här passet att tävlingsfarten på 4:15 min/km känns lite lättare.

I söndags sprang jag också ett tävlingsförberedande pass. Då blev det ca 16.5 km med samma belastning (puls) som jag hoppas att jag ska springa med på lördag. Syftet med passet var att vänja kroppen vid den hårda belastningen, under så lång tid, som tävlingen kräver.

På torsdag och fredag kommer jag också att springa tävlingsförberedande pass. På torsdag blir det en lättare distanslöpning, och på fredag blir det en lätt jogg som avslutas med några stegringslopp. Båda passen syftar till att hålla igång kroppen och behålla ett fint löpsteg med bra flyt.

Fyra tävlingsförberedande pass inför Runrundan känns mycket, men det är faktiskt så det kommer att bli.

söndag 24 juni 2012

Målsättningar på Runrundan

De senaste dagarna har jag funderat på vilka målsättningar jag har på Runrundan. Vad är realistiskt, och hur ska jag springa loppet? För att få svar på mina frågor sprang jag, idag på förmiddagen, ett testpass över ca 16.5 kilometer.

På större delen av passet höll jag ca 4:20-fart, men rundan innehöll 6-7 rejäla stigningar, och där hade jag kilometertider på ca 5 min/km. Det hela gav till slut en snittfart på 4:30 min/km över ca 16.5 kilometer, och nu infinner sig frågan, "vilka slutsatser kan jag dra av det här?"

Underlaget på Runrundan är nästan uteslutande asfalt, och på asfalt känns det ganska enkelt att springa i 4:20-fart. Att hålla 4:20-fart på en kuperad bana är lite svårare, men jag klarar det ganska bra så länge backarna inte är alltför branta, som de var på dagens pass, men så branta är inte backarna på Runrundan.

Det vore väldigt roligt att springa en halvmara under 1:30:00 (4:15-fart) på en så krävande bana som Runrundan är. Även fast det känns lite orealistiskt så har jag bestämt mig för att försöka springa Runrundan under 1:30:00, och det blir mitt optimistiska mål.

Mitt "om-jag-inte-klara-av-det-så-lägger-jag-av-med-löpning-mål" blir 1:35:00. Det betyder att jag känner mig nöjd om jag springer Runrundan under 1:32:30, vilket jag tror är fullt realistiskt.

De här målsättningarna är också väldigt väderberoende. Blir det samma väder som förra året med strålande sol, 30 grader varmt och hög luftfuktighet blir det helt andra målsättningar, men det tar vi om det blir så.

fredag 22 juni 2012

Jag är med i tidningen

I senaste numret av lokaltidningen "Åkersberga kanalen" finns en artikel om Österåkersmilen och Itrimloppet. Min tredjeplats på Itrimloppet uppmärksammas genom att jag nämns som tredjepristagare, samt att jag är med på bild.

Bild från lokaltidningen "Åkersberga kanalen".
Klicka på bilden för en större bild.
Inspirerad av artikeln sprang jag på midsommaraftons morgon ett pass där jag började med att springa till Täby IP i lugn fart, för att sedan öka farten i det kuperade 5 km terrängspåret, och avsluta genom att springa hem i lugn fart. Snittfarten i terrängspåret blev 4:24 min/km.

Summerat blev dagens pass ca 12 km i 4:45-fart.

onsdag 20 juni 2012

Historiska händelser

Den svenska historien är full av händelser som återskildras i böcker, bilder, tavlor och skrifter. Dessa återskildringar kanske inte alltid är helt exakta. Ofta innehåller de överdrifter, och ibland kanske någon har hittat på hela händelsen.

Min träningsdagbok är en historisk återskildring av min träning. Dock är min träningsdagbok väldigt exakt. Den är inte full med överdrifter. Det som står där har hänt. Det är ingen som har hittat på någonting. Dagens 2000 m intervallpass på Ribersborgstranden i Malmö ändrar lite på det. Jag glömde min GPS-klocka hemma, så jag fick uppskatta distansen med hjälp av kartan på jogg.

Mina 2000 m intervaller blev ungefär 2000 meter långa. Jag sprang totalt 4 stycken, och farten blev ungefär 4 min/km.

tisdag 19 juni 2012

Träningsvärk

Det tog ungefär 24 timmar innan jag kände av träningsvärken efter söndagens backpass. Träningsvärken sitter framförallt i låren, men också i vaderna, och runt vristerna.

Det intressanta är att jag har träningsvärk precis i de vadmuskler som jag tidigare har haft problem med, och det tolkar jag som ett bra tecken. Jag tolkar det som att det är mina svagare muskler som stärks, och om de stärks, kanske jag kan undvika skador längre fram.

Dagens träningspass blev en lättare distanslöpning ute på Gärdet och vidare ut på Djurgården. Det blev ett avkopplande träningspass i en härlig miljö. Summerat blev det ca 10 km i 4:59-fart.

Nästa träningspass hoppas jag blir ett pass långa intervaller. Tanken är att det ska vara ett tävlingsförberedande pass inför Runrundan den 30 juni.

söndag 17 juni 2012

Det ryker ur skogen

Det ryker från skogen. Jag står på toppen av Väsjöbacken, och tittar på utsikten. Jag ser att det på flera ställen ryker från skogen. Det regnar, jag är trött, jag har mjölksyra i benen, och jag är genomvåt.

Röken som kommer från skogen är vattenånga, och jag förstår att det är samma fenomen som när älvorna dansar över en äng, fast i mycket större format. Det är vackert.

Jag är mitt uppe i ett backpass, som inte bara är ett backpass, utan även ett långpass. Totalt springer jag upp för Väsjöbacken 16 gånger, direkt följt av 8.5 kilometer distanslöpning. Det kan låta som ett tufft pass, och det är det också. Det är ett Icebug24-pass.

Sträcka och tempo känns helt ointressant. Tiden jag är ute och springer tillsammans med antalet höjdmeter känns intressantare. Det blev totalt ca 1100 höjdmeter, och tiden på hela passet, inklusive 8.5 kilometer distanslöpning, blev 3:13:19.

fredag 15 juni 2012

Dags att bromsa

Jag sprang Stockholm Marathon för två veckor sedan. Jag sprang Itrimloppet för en vecka sedan. På Itrimloppet blev det personligt rekord, och en tredjeplats.

I onsdags sprang jag ett hårt terrängpass över 12 kilometer i 4:25-fart, och igår sprang jag ett hårt intervallpass fortare än vad jag någonsin har gjort tidigare.

De senaste två veckorna har varit väldigt roliga, och för att kunna ha lika roligt framöver måste jag bromsa lite nu. Ingmarie bruka säga att "det är när det känns som bäst man ska bromsa". Idag tog jag en vilodag, och jag kommer att ta en vilodag även i morgon.

torsdag 14 juni 2012

Nästa nivå

Min löpning, och mina tider över 5 km och 10 km, har befunnit sig på ungefär samma nivå sen i höstas, och nu tänkte jag försöka lyfta min löpning en nivå. Det första steget tog jag idag genom att springa intervallpasset Djävulsstegen, och det var ett riktigt jobbigt steg, det var ett djävulskt steg.

Även fast det var jobbigt, så blev det nog ett av de bästa intervallpass jag har kört. De två första 1500 m intervallerna gick som planerat i 3:59-fart respektive 3:52-fart. Det var inte så jobbigt, för den farten behärskar jag, men sen börjar det jobbiga.

Det är de två sista intervallerna som är jobbiga, och baserat på min milfart ska dessa 1500 m intervaller gå i 3:48-fart respektive 3:45-fart, och det har jag aldrig klarat tidigare, men det gjorde jag idag.

Jag inte bara klarade det, utan jag lyckades avsluta de två sista 1500 m intervallerna i 3:46-fart respektive 3:44-fart. Det blev alltså 3 km i ca 3:45-fart, och det känns som ett stort steg för att nå nästa nivå.

onsdag 13 juni 2012

Smartare av att springa

Det finns undersökningar som visar att löpare är smartare än genomsnittet. Om löpare är smarta och börjar springa, eller om löparna blev smarta av att springa, avslöjade dock inte undersökningen. Undersökningen drog bara slutsatsen att de som springer regelbundet är smartare än genomsnittet. Hur smart det nu är att påstå något sådant.....

Dagens träningspass blev en snabbare distanslöpning över 12 kilometer i 4:25-fart. Jag sprang passet i stegrande fart, och stundtals var det riktigt hård löpning.

I morgon planerar jag att springa intervallpasset Djävulsstegen, och det får mig att fundera på om det verkligen var smart att springa dagens pass så hårt som jag gjorde.

måndag 11 juni 2012

Obanad terränglöpning

Undra om det brukar gå hästar här?, tänker jag när jag springer över en stor gräsäng. Gräset är högt, och går mig ända upp till midjan. Jag ser inte var jag sätter fötterna, men jag känner att underlaget är väldigt ojämnt.

Lite längre fram glesnar det mellan grässtråna, och jag ser att jag springer i spåren av en traktor. Jag fortsätter, och lite senare kommer jag fram till ett skogsbryn där jag hittar en stig som jag springer upp på. Stigen är en mindre stig, full med rötter och stenar. Fötter, fotleder och vrister får jobba hårt.

Obanad terränglöpning är ett riktigt bra styrketräningspass för fötterna. Inför Icebug24 måste jag få upp styrkan i fötterna, vilket betyder att det kommer att bli fler pass i obanad terräng. Jag har också fått tipset att stödja fötterna med tejp, och de tipset tror jag är mycket värt på Icebug24.

Summerat blev dagens pass 8 km obanad terränglöpning i 6:05-fart.

söndag 10 juni 2012

Det blev pers på Itrimloppet!

Det blev inte bara en tredjeplats på Itrimloppet, det blev personligt rekord också!

Igår när jag skrev att "jag tangerade mitt personliga rekord" hade jag fel. Jag skrev så för jag trodde att mitt pers på 5 kilometer var 19:34, men när jag kontrollerade det, visade det sig att mitt pers på 5 km var 19:38, inte 19:34 som jag trodde. Jag persade alltså med 4 sekunder på Itrimloppet!

"Tryck i löpningen" på Arenamilen 2012.
 Fotograf: Jonas Stenmark
För att vara helt säker på att alla tider är korrekta har jag kontrollerat gamla resultatlistor från Roslagsatta, och gårdagens resultatlista från Itrimloppet. Nu stämmer allt, och mitt nya pers på 5 kilometer är alltså 19:34, och det kan jag säkert slå snart igen.

lördag 9 juni 2012

Jag kom 3:a på Itrimloppet!

Det blev inte sub19-minuter på Itrimloppet. Det blev 19.34, och det är en tangering av mitt nuvarande personliga rekord. Så här i efterhand gör det ingenting eftersom 19.34 räckte till en 3:e plats! Ja, jag kom 3:a! Visst är det kul!

Det var oerhört kul att springa om placeringar, och idag sprang jag taktiskt på ett sätt som jag inte har gjort tidigare.

Ett tillfälle där jag sprang taktiskt var på den 3:e kilometern när vi kom fram till banans tyngsta uppförsbacke. Då hade jag precis avancerat till 3:e platsen, och jag var lite osäker på hur killen bakom mig skulle agera. Var han trött? Sprang han taktiskt? Hade han medvetet släppt förbi mig för att spara sig till de två sista kilometrarna? Jag visste inte hur han tänkte, och det gjorde mig lite osäker.

Frågan var om jag skulle chansa lite och attackera i uppförsbacken för att skaffa mig en lucka, och riskera att dra på mig för mycket mjölksyra, eller om jag skulle springa säkert och ta det lite lugnare, men samtidigt riskera att tappa 3:e platsen. Jag valde att ta det lite lugnare, och killen sprang inte om mig i uppförsbacken, och jag lyckades senare springa ifrån honom. Så här i efterhand tog jag rätt beslut, och tredjeplatsen blev min!

Jag sprang också fel under den sista kilometern. Jag tog till höger i en korsning där jag skulle springa rakt fram så funktionärerna fick ropa tillbaka mig. Där förlorade jag säkert 5 sekunder. Min felspringning i kombination med den tunga 3:e kilometern, som jag sprang på 4:09, gör att 19.34 känns lite i underkant. Jag kan nog springa fortare nästa gång :-).

Priserna jag fick för att komma trea var en bronsmedalj, en skopåse från Runner´s Store samt ett presentkort på 500 kr från TeamSportia, och det tycker jag var ganska generöst.

Ett stort grattis till min granne Magnus också. Magnus siktade på 22.30, men lyckades springa på 21.42, och det är mycket starkt eftersom Magnus precis är tillbaka efter en lång skadeperiod. Undra vad som kommer här näst :-).

fredag 8 juni 2012

3:48-fart är fort

3:48-fart över 5 kilometer är fort. Jag försöker sätta mig in i hur fort det är. För ett par veckor sedan sprang jag ett intervallpass på 6*1000 meter. Då blev snittfarten 3:48 min/km, men det var som sagt på ett intervallpass.

I morgon ska jag springa Itrimloppet som är 5 kilometer, och 3:48-fart ger 19 minuter på 5 kilometer. Det skulle vara roligt att springa sub 19 minuter i morgon. Är det möjligt? Jag vet inte. Det känns lite för fort för att vara möjligt, men jag kan alltid försöka. Man ska aldrig säga aldrig. Det kan gå, om jag har lite tur.

I övrigt sprang jag mitt vanliga "dagen-innan-tävling-pass" idag, dvs 4 kilometer i lugn fart, plus 1 kilometer i tänkt tävlingsfart, plus några stegringslopp. Summerat blev det 5 kilometer i 4:40-fart.

onsdag 6 juni 2012

"fem-minuters-väder"

Solen skiner när jag lägger ut min garminklocka på trädgårdsbordet. Jag brukar göra så för att klockan ska hitta satelliterna innan jag börjar träna. Vädret är fint. Solen skiner. Jag tar på mig skorna, och går ut och sätter på mig klockan. Jag ser lite mörka moln på himlen. Tänker inte så mycket mer på det.

Första kilometern går lugnt och fint. Benen är fortfarande lite tunga sen maran, men det är ingen fara. På den andra kilometern mörknar himlen, och vinden tilltar. På den tredje kilometern börjar det småregna, för att på den fjärde kilometern fullständigt vräka ner. Tänker "maran-2012".

Jag upplever att regnet avtar lite på den femte kilometern, och när jag efter fem kilometer stänger av klockan, och söker skydd i min carport, har regnet definitivt avtagit. I carporten stretchar jag, och när jag är klar skiner solen. Tänker "fem-minuters-väder".

Dagens pass var planerat till en lugn återhämtningsjogg i 5-fart, men på grund av "fem-minuters-vädret" blev det ett distanspass över 5 kilometer i 4:29-fart.

tisdag 5 juni 2012

Jag tänker

Jag sitter och tänker. Jag tänker på träningsvärken jag har i benen. Jag tänker på hur jag ska träna kommande vecka. Tänk om jag tränar för hårt, och överbelastar kroppen. Så vill jag inte tänka, tänker jag.

Direkt efter målgång i lördags. Fotograf: Ingmarie Nilsson
Jag tänker på att jag ska springa Itrimloppet på lördag. Det är ett 5 km lopp som går i Åkersberga. Där tänker jag persa. Jag tänker att det får bli lugn träning fram till loppet.

Jag tänker att det kanske räcker med en lugn jogg i morgon, och på fredag. Då överbelastar jag nog inte kroppen. Då kan jag göra som jag tänker, alltså persa på 5 km på lördag.

måndag 4 juni 2012

Lite mer från Stockholm Marathon 2012

Det finns ett par saker i anslutning till årets Stockholm Marathon som jag inte har berättat om. Anledningen är att det inte riktigt har passat in i tidigare inlägg.

Den första saken jag vill berätta är att årets Stockholm Marathon var min tionde mara. Jag har sprungit sex maror i Stockholm och fyra utomlands. Tio maror känns som en milstolpe. Det är kul. Dock är jag fortfarande lite besviken på att jag inte lyckades slå mitt personliga rekord när jag sprang London Marathon. Jag grämmer mig lite för det. Jag är sugen på revansch, och jag funderar på att springa en höstmara, men vi får se hur det blir.

Den andra saken jag vill berätta om inträffade i lördags, strax innan första start, när jag var på väg till min startgrupp. När jag gick längs Lidingövägen ner mot startgrupp D passerade jag startlinjen och speakern. Jag tror att speakern såg min ballong som det stod 4:15 på, för när jag passerade startlinjen sa speakern att "nu kommer farthållarna, och dom kan ni följa om ni vill ha en bestämd sluttid. Står det att dom ska springa på 4:15 så gör dom det". När jag hörde det log jag lite för mig själv och tänkte "Ja ha, det är bara ca 20 000 människor här, och här går jag med en stor ballong som det står 4:15 på". Då kändes det som att alla tittade på mig, men kul var det!

Dagens träning blev ett lugnare återhämtningspass på cykel. Det blev ett varv runt Vallentunasjön (24 km) på strax över 27 km/tim.

lördag 2 juni 2012

Sthlm Marathon, mission completed

På Stockholm Marathon var min uppgift att springa som farthållare på bruttotiden 4:15 (6:03-fart), och det lyckades jag med. Jag sprang maran på bruttotiden 4:14:44 (nettotiden blev 4:10:38) vilket alltså endast är 16 sekunder snabbare än 4:15, och det är mer än godkänt!! Jag kan också säga att jag inte var trött när jag kom i mål, men det var inte min tidsmässiga prestation som var det viktiga.

Idag var jag en del av arrangemanget, och idag var det viktiga att träffa människor, dela med mig av min erfarenhet, peppa och hjälpa andra att nå sina målsättningar. Idag pratade jag med, och träffade jag massor av människor. Springer man med en farthållarflagga (och till en början med en ballong) så kommer det fram jättemånga och ställer olika frågor om än det ena, och än det andra. Andra verkade tro att jag visste allt om precis allting. Jag fick svara på frågor om Stockholm Marathons historia, ge träningsråd, berätta om bansträckningen, etc, etc...

Inför dagen hade jag sett fram mot att träffa människor, och jag vill här lyfta fram ett par möten som jag minns lite extra. Det ena är mötet med Mats från Göteborg, och det andra är mötet med en tjej (jag har inte hennes namn) från Wales.

Mats från Göteborg såg min farthållarflagga redan innan start och höll sig i närheten av mig. Efter någon kilometer sprang Mats upp bredvid mig och undrade om vi inte sprang lite för fort när vi höll 5:50-fart. Jag svarade att jag var tvungen att springa så fort för att ta igen den tid jag förlorade innan jag sprang över startlinjen, och att vi måste springa igen den tid vi förlorar vid vätskekontrollerna. Mats verkade nöja sig med svaret, men jag noterade att Mats andning var lite ansträngd för att vara så här tidigt i loppet. Jag tänkte att han kanske borde dra av på farten, och kanske springa med 4:30-flaggan i stället, men jag tänkte också att Mats får göra som han vill. Han vet bäst själv så jag sa ingenting.

När vi passerade 20 kilometer tyckte Mats fortfarande att det gick lite för fort, och den här gången fick Mats mig att sakta ner lite eftersom jag inte ville tappa löpare som följde mig. Jag tror att det var bra för gruppen att vi tog det lite lugnare ute på Djurgården.

Mats verkade dock fortfarande vara lite trött och strax efter 30 km trodde jag att jag hade tappat honom, och uppför Västerbron släppte han en ganska stor lucka till mig. Men, det var nu det hände. Jag vet inte riktigt hur det gick till, men Mats kom tillbaka på Norr Mälarstrand, och lyckades avsluta de sista 7 kilometrarna storstilat!

Det var till och med så att Mats inte ville springa ifrån gruppen som höll sig kring mig eftersom han ville att alla skulle avsluta det här tillsammans, men jag sa till honom att han skulle avsluta loppet på en så bra tid han kunde, och då sprang Mats iväg. Jag tror att Mats tillslut kom i mål någon minut före oss andra. Jag tycker det var mycket starkt gjort av Mats att komma tillbaka på det där sättet. Jättekul!

I min grupp sprang också en tjej från Wales. Första gången jag såg henne var efter någon kilometer, och efter ytterligare någon kilometer pratade jag med henne för första gången. Hon berättade att det här var hennes första mara, och hon ställde en hel del frågor om tempo, vätskekontroller, vädret, etc, etc. Jag upplevde henne lite orolig, och jag antog att hon ville prata för att "glömma bort" att vi sprang.

Hon hängde med bra, och såg väldigt stark ut ända fram till ca 30 kilometer, men där började hon se lite ansträngd ut (precis som alla andra), och när vi sprang upp för Västerbron började hon (precis som Mats) att tappa. Här blev jag lite orolig eftersom jag ville att hon skulle springa i mål tillsammans med oss andra. Jag ville inte tappa henne, jag ville att det skulle gå bra för henne.

Ner för Västerbron kämpade hon sig tillbaka till oss andra, och jag såg på hennes ansiktsuttryck att hon var lite plågad, men hon vägra ge sig. Hon sprang med oss hela vägen upp till St Eriksplan och där såg hon riktigt, riktigt trött ut. Hon tappade lite vid vätskekontrollen på Odengatan så jag stannade, sprang tillbaka, och "fånga upp henne".

Hon bet ihop, och utanför Stadion var hon fortfarande kvar i gruppen, hon var riktigt plågad och jag minns att hon frågade "hur långt är det kvar?". Jag svarade att det bara är två hundra meter kvar så "kom igen nu", och precis då sprang vi igenom portalen och in på löparbanorna. Inne på Stadion fick hon upp farten igen och lyckades avsluta i bra tempo.

När vi korsade mållinjen brast det för henne, och hon började gråta av glädje. Jag är så otroligt imponerad av hennes vilja. Det är så kul att se när människor överträffar sig själva, och det gjorde hon idag. Hennes glädjetårar efter målgång kommer jag att minnas länge.

Under loppet träffade jag också Andreas som såg väldigt pigg ut. Det var väldigt roligt att träffa honom! Innan start träffade jag också den alltid lika glada Ingmarie som stod och pratade med LöparJanne. Ingmarie känner jag sen tidigare, men LöparJanne var första gången jag träffade.

Om jag ska summera mitt Stockholm Marathon så var det en annorlunda mara, men en otroligt rolig mara. Jag kommer säkerligen att springa som farthållare igen, men nästa gång jag springer en mara vill jag springa den så fort jag kan.......

fredag 1 juni 2012

Att springa en mara sex veckor efter en mara kan verka lite marigt...

"Att springa en mara sex veckor efter en mara kan verka lite marigt". Ja, jag vet, den var dålig, lite pinsamt dålig. Jag tror att jag har läst den någonstans, men jag vet inte, jag kommer inte riktigt ihåg. Formuleringen hade i alla fall fastnat i huvudet, och jag kunde inte låta bli att skriva den.

Även fast formuleringen är dålig så är den sann. Det är sant att jag i morgon ska springa min andra mara på sex veckor. Det är också sant att det kan verka lite marigt, men jag tycker inte att det verkar lite marigt, jag tycker att det verkar kul. Jag ser fram mot morgondagen.

Jag ser fram mot att springa som farthållare, och jag hoppas verkligen att jag träffar många trevliga och roliga löpare. Jag tror att det kommer bli jättekul i morgon, och det spelar ingen roll att det troligtvis blir regn.

Det Tyska besöket bjöd på löpning i en fin stadspark
Jag har också kommit hem från Tyskland. I Tyskland hann jag med ett lugnt träningspass som jag kan kalla för en "stadsorientering med turistkarta från hotellobbyn". Summerat blev det 8 kilometer i 5:05-fart.

Klar efter 8 kilometer stadsorientering med turistkarta
Sist vill jag önska alla som springer maran ett stort lycka till. Jag hoppas verkligen att ni når era målsättningar, och ser ni mig så får ni gärna komma fram och växla några ord.