tisdag 24 maj 2011

Jag vet att "ingen mara är den andra lik"

Jag har sprungit maraton sju gånger tidigare (fyra gånger i Stockholm, en gång på Åland, en gång i Berlin och en gång i New York) och jag kan sammanfatta mina erfarenheter från tidigare maratonlopp med att "ingen mara är den andra lik".

Visst, jag vet att jag kommer att bli väldigt trött, jag vet att jag ska äta och dricka ordentligt före och under loppet, jag vet att pulsen ska gå ner lite innan jag äter en gel, jag vet att låren kan kännas tunga redan efter 15 kilometer för att senare kännas pigga vid 25 kilometer, jag vet att jag ska ta det lugnt i början, jag vet att vädret har stor betydelse och om det är varmt kan sluttiden bli 20 min sämre, jag vet att jag kommer att tänka "var det verkligen så här jobbigt sist", jag vet att kroppen kan reagera med magknip, huvudvärk, kramp, etc, etc någon gång under den sista milen men......... Jag vet också, att den sista milen kan gå väldigt bra, och det är just det, som gör maran lite speciell, eftersom jag inte vet, hur den den sista milen kommer att kännas.

Kortare lopp, som millopp och halvmara, kan också gå bra eller dåligt, men skillnaden är inte så extremt stor, som om ett maratonlopp går dåligt, för om ett maratonlopp går dåligt, då vet jag, att det gör lite ondare......

Även fast jag vet, eller utger mig för att veta, väldigt mycket om maratonlopp, kommer allt annat än ett personlig rekord på lördag, göra mig väldigt besviken, eftersom jag vet, att jag aldrig har varit, så förberedd inför en mara, som jag är nu.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Så länge förutsättningarna är på din sida finns det inget som kan stoppa dig från att sätta nytt PB på lördag.

Hur lägger du upp taktiken för loppet?

Ingmarie sa...

Men vi vet med att det kan se aldrig så bra ut på pappret och ändå bli pannkaka...
Blåser det stormvindar, magen kraschar, en blåsa på foten smärtar eller om det regnar småspik.
Ja då hjälper inga förberedelser i världen.
Men det skulle förvåna mig, om inget oförutsett händer, om du inte får ett nytt snyggt PB på lördag!

Unknown sa...

Med den träning du har fått till nu inför maran så behöver du nog inte vara orolig! Det blir personligt rekord - frågan är bara med hur många minuter du kommer att krossa det!

Är precis som Hempa lite nyfiken på hur du tänker lägga upp loppet. Positiv eller negativ split? Eller försöka ligga i samma tempo hela loppet igenom?

Peter sa...

Du är i toppform och det är bara att gå ut och casha in alla tung träning nu! Du persar stort tror jag.
Lycka till.

Lennart sa...

Hej Hempa!
Tackar och jag får skriva några ord om min taktik i ett inlägg. Den är egentligen inte så svår utan det blir några sekunder snabbare/km (ca 4:40) och försöka hålla jämn fart hela vägen samt att göra mitt eget lopp.

MVH

Lennart sa...

Hej Ingmarie!
Precis, allt kan hända.. :-) men det är bara att förbereda sig rätt :-).

MVH

Hej Liljeros
Jag hoppas att du har rätt :-). Angående upplägget får jag komma med ett inlägg. Se också svaret till Hempa.

MVH

Hej Peter
Tackar. Tror att du också gör ett grymt lopp. Ska bli kul att höra dina upplevelser sen :-).

MVH