onsdag 29 maj 2013

Finishertröjor

På söndag kommer många visa upp sina nya finishertröjor från Sthlm Marathon, det är bra, dock finns det ett par saker att tänka på när man bär och äger en finishertröja.

Bland annat behöver ingen ora sig för att det är skrytsamt att visa upp en finishertröja. Det är inte skrytsamt och en finishertröja kan alltid bäras i alla sammanhang.

Två personer som möter varandra med en finishertröja från samma lopp hälsar på varandra. Det bara är så. Det hör till. Allt annat är otrevligt.

En finishertröja skall vårdas. De första fyra månaderna används finishertröjan som en vanlig tröja, och efter ca 4 månader kan man börja träna i den.

En finishertröja från New York Marathon har högre status än en finishertröja från Sthlm Marathon. Tyvärr, det bara är så. Det spelar ingen roll när loppen är genomförda. En finishertröja från New York Marathon har alltid högre status.

För övrigt tränade jag på att springa i marafart idag. Det blev 6 kilometer i distansfart (4:40min/km) plus 4 kilometer i marafart (4:26 min/km) och sist 2 kilometer i distansfart (4:35 min/km).

9 kommentarer:

Alexandra sa...

FAN!!! jag måste ha en från NY!! Räknas inte en från NICE :D

Peter sa...

Hm, jag som knappt använt mina tröjor. Dessutom har jag en "Jag tränar för 2013 Sth maraton"-tröja som inte heller är använd.
Jag är för blyg :-)

Håkan sa...

Jo finishertröjor ska vårdas och bäras med stolthet! Tyvärr har min första från maran för 21år sedan försvunnit.
Har också en tröja "Jag tränar inför 2011 Stockholm Marathon" men den är oanvänd pga att jag det året knappt hann börja träna innan jag fick avbryta all träning, så den ligger undangömd.

Lennart sa...

Alexandra - Jo, alla finishertröjor räknas :-)! Den från Nice ligger i ungefär samma nivå som Sthlm marathon :-), dock slagen av New York, London, Paris, Boston och ett par till :-).

Nice-tröjan kan du gå omkring med och visa upp på olika lopp :-). Den kan du också ha på uppvärmningen :-). De är lite status :-).

Peter - Blyg? Du? Den där "jag tränar för..." kanske är lite överspelad nu men i framtiden tycker jag att du skall börja använda finishertröjorna :-).

Håkan - Jag saknar också några gammla tröjor (2000 och 2001) med det är som det är.

Jag kommer ihåg den där stressfrakturen.... Alltid trist med oanvända tröjor, men det är historia nu. På söndag får du en ny fin finishertröja :-).

anneliten sa...

Äh, jag tycker de är alldeles för täta och för höga i halsen för att träna i de där Stockholm-marathon-finishertröjorna. Midnattsloppströjorna är mycket luftigare och bättre - de använder jag flitigt. När jag inte har träningsförbud :-) Den enda mara-tröja jag använder flitigt är min första från 2006 - den är i bomull och den sover jag i. Också när jag har träningsförbud.

Stort lycka till på lördag! Kanske står jag och hejar i något hörn.

Fredrik Båving sa...

Boston måste väl räknas rätt högt? Speciellt 2013. Enda dumma med den är att den är långärmig.

Staffan sa...

Haha, roligt inlägg!!

"En finishertröja skall vårdas. De första fyra månaderna används finishertröjan som en vanlig tröja, och efter ca 4 månader kan man börja träna i den".

Det där stämmer ju faktiskt bra, jag brukar använda mina friskt som vanliga sommar T-shirts dagarna/veckorna efter för att sedan mer börja använda dem som sommartröjor :-)

Och det med att hälsa på varandra, javisst. Sommaren 2012 mötte jag några andra i gula Finisher-tröjor på platser långt från Stockholm, klart vi hälsade och pratade lite.

Hoppas du kommer tillrätta med foten!!

Marianne sa...

Roligt att läsa hur ni alla vårdar era finishertröjor!

Så som anneliten tycker jag om att sova i mina.

Jag tror roligast är att finsihertröjor uppmuntrar att prata med varandra.
Några år sen träffade vi en löppare på semster i Italien. Han hade samma Jungfrau-Marathon-tröja på sig som vi denna dag. Det visade sig, att han inte bor långt ifrån oss här i Schweiz. Han blev våran bästa löpparvän, och vi har deltagit i många lopp tillsammans sedan dess.

Vad tror du - hur högt räknas Stockholm Jubileums Marathon tröja? Det dröjer ju 99 år tills man kan få en sådan igen ;-)

Vi ska nog bära denna tröjor på resan till Stockholm och för att hämta nummerlappar. Blir spännande vilken marathon-prat det blir denna gång!

Lycka till för din Stockholm Marathon!

Lennart sa...

Anneli - Ja, just det. Sova i tröjan kanske jag också kan göra. Jag har några gamla finishertröjor som jag inte använder längre :-)

Kom in och heja också. Det är bara kul :-)!

Fredrik - Ja, Boston är lite speciell :-). För oss insatta ligger Boston i samma nivå som NYCM, men för icke insatta (de som inte känner till Bostons historia och hur svårt det är att vara med i de loppet) tycker nog att Boston ligger i nivå med andra utlandsmaror, typ Barcelona, Rom, Amsterdam, etc, etc. Eller vad tror du?

Dock måste jag säga att en finishertröja från 2013 högt är väldigt speciell.

Staffan - Kul! De där påsarna vi får vid nummerlappsutdelningen verkar också vara lite av en "icebraker". Idag på tåget hem från nummerlappsutdelningen satt jag bredvid en kille med lika dan påse, och vi pratade hela tågresan.... :-).

Marianne - Jag ska prova att sova i mina gamla finishertröjor också :-).

Sthlm Jubileumsmarathon är lite speciell. Vet inte riktigt hur högt de kan rankas, men som du sa, 100 år mellan varven är speciellt :-). Det allra häftigaste vore att ha en från 1912 :-). Den hade stått väldigt högt i kurs :-).

Prova att använda förra årets tröjor och se vad du får för response :-).

Lycka till själv :-)!