tisdag 21 maj 2013

Är målfokusering begränsande?

Träningen tappar lätt fokus. Utan ett tydligt mål tappar träningen lätt fokus. Den senaste tiden har jag haft ett tydligt mål, och med ett tydligt mål var det lätt att pussla ihop träningen. Det var ett enkelt pussel att lägga. Det gav sig själv.

Att planera sin träning utan ett tydlig mål är inte lika lätt. Långa intervaller? Korta intervaller? Stege? Vilan, hur lång skall den vara? Långpass, ska jag springa det? Hur långt ska långpasset vara? Frågor som är svåra att svara på utan att kunna relatera till ett mål.

Målfokusering ger tydlighet och enkelhet. Fokuserar man på ett mål vet man vart man ska, åt vilket håll, och åt vilken riktning. Målfokusering är bra.

Målfokusering kan också vara begränsande. Med fokus enbart på ett mål kan man lätt missa andra saker. Andra bra saker som befinner sig lite vid sidan av målet. Saker som finns där, men som man inte ser eftersom all fokus ligger på målet.

Det kan vara befriande att inte behöva planera sin träning mot ett specifikt mål. Att inte fokusera på ett mål kan öppna för nya idéer, nya infallsvinklar och en bättre variation.

Idag lät jag mig inspireras av Runday som i måndags körde ett pass 1400 m intervaller där man först sprang 1000 m i tröskelfart för att sedan öka farten de sista 400 m. Efter genomfört pass måste jag säga att det var ett grymt bra pass. Det var så bra att det skall ingå som en naturlig del i min träning framöver.

Hade jag fortfarande fokuserat på ett mål hade jag säkert missat det här passet. Jag är glad över att jag inte missade det. Tack Runday (och Peter) för inspirationen.

Summerat blev mitt pass 5*1400 m, med 2 min gåvila, där farten på intervallerna blev 4:05/3:43 - 4:05/3:32 - 3:55/3:25 - 3:50/3:35 - 3:50/3:37.

11 kommentarer:

Olov sa...

Maran om mindre än två veckor, du ska väl springa? Vad är dina ambitioner och mål där. Du har ju som sagt fokuserat större delen av våren på arenamilen. Kommer maran bli ett kul evenemang som du kommer "njutlöpa" dig igenom?

Lennart sa...

Olov - För några månader sedan bestämde jag mig för att maran får bli som den blir. De senaste 6-7 veckorna har jag kört 4 långpass över 30 km varav 3 med 10 km fartökning i 4:30-fart, och det är 4:30-fart jag funderar på att springa i.

4:30-fart betyder 3:10 vilket är lite sämre än vad jag tänkte i höstas och i vintras. Hur som helst ser jag fram mot maran, men i år är det inte en A tävling.

Det ska bli kul att springa :-).

Alexandra sa...

Jag tappar lätt fokus och vet inte hur jag ska träna! men jag har fått bra stöd av dig och Staffan :) Även jag ska testa 1400.....Har börjat få lite mer grepp på hur jag ska träna nu. Och tror att det ska rulla in lite fina resultat i höst

Olov sa...

Hej igen.
Visst ska det bli kul att springa maran.
3:10 är väl ändå ett rejält pb för dig så jag håller tummarna för dig.
Vi kanske ses.

Lennart sa...

Olov - Tack! Visst är det Pb, men vi får se hur det går :-). Har som sagt inte fokuserat på maran i år. Hoppas vi ses :-)!

Andreas Åkesson sa...

Jag lever och andas ständig målfokusering i min löpning, nästan till den grad att den tar knäcken på mig. Men jag uppskattar att den finns där och den gör allt för att motivera mig.

Lennart sa...

Andreas - Ja, springer man så fort som du gör så krävs det nog lite fokus på sina målsättningar :-).

Fokus på målsättningar är kul. Det tycker jag också, men glöm inte allt det andra bara :-).

Elin sa...

Ja, jag håller med! Visst, det har gått bra för mig i år men samtidigt har jag valt att följa upplägget i princip utan avsteg. Jag följer inte med min kompis på annan typ av träning och när en annan vän frågar om vi inte kan springa till jobbet svarar jag nåt undvikande eftersom jag blivit helt låst och inte vill "offra" ett träningspass.

Samtidigt har det varit stressande när annat kommit emellan och jag inte kunnat genomföra de planerade passen och jag klämmer in dem på udda tider på dygnet för att de måste bli av.

Det känns inte sunt.

Lennart sa...

Elin - Ja, det blir lite av en "fix-idé" :-).

Lite kluven till det hela eftersom det är väldigt kul att satsa lite extra ett tag, men samtidigt är det ganska jobbigt både psykiskt och fysiskt, och det tar tid från annat.

Annars tycket jag att du har utvecklats så bra så jag hoppas att du försöker hålla i det här lite :-).

Elin sa...

Lennart>> Jodå, det ska jag. Nu börjar benet kännas användbart igen så nu kan jag börja fnula på vad nästa mål ska bli! :-)

Lennart sa...

Elin - Skönt att höra. Såg att du hade provat lite idag :-).