söndag 10 mars 2013

Våra referenser

Mina referenser skiljer sig från andras. Jag tycker till exempel inte att det är mycket att träna fyra till fem gånger per vecka. Andra kan tycka att det här väldigt mycket.

Enligt mina referenser är 1:28 på halvmaran och 3:20 på helmaran inte så fort. Andra kan tycka det är väldigt fort.

Min granne skrev på facebook att han hade cyklat 26.5 kilometer. Det tyckte han var bra. Jag kommenterade hans inlägg med att jag precis hade sprungit 28 kilometer. Återstår att se vad hans referenser säger om det.

Enligt mina referenser är jag för tillfället väldigt otränad. Idag tyckte jag det var jobbigt att springa 10 kilometer i 5:10-fart, följt av 10 kilometer i 4:55-fart, följt av 8 kilometer i 5:57-fart. Andra kan tycka att jag är väldigt bra tränad som kan göra det.

8 kommentarer:

Staffan sa...

Ja, det är lätt att få lite konstiga perspektiv från bloggar och träningssiter som t ex jogg.se.

Det är nog en minoritet i Sverige som orkar jogga 5km i sträck, tyvärr.

Johnny sa...

Upplever också att ju bättre man blir, eller ju längre man springer osv, desto mer jämför man sig själv med de som gör mer.

Rätt uppenbart egentligen, men gränserna flyttas bit för bit hela tiden och man förstår inte själv hur det går till, så allt känns normalt i vår eget huvud.

Kanske blev svamligt det här, trött efter en fartfylld helg så ta det för vad det är :-)

Håkan sa...

Jo referenser skiljer sig och de är alltid relativa. Tänk tillbaka ett par år så tyckte du säkert att dagens pass hade varit omöjligt att göra om du inte vore väldigt tränad? Men nu är du just tillbaka efter en tids skadeuppehåll och då känns det relativt tungt och trögt, men du har en bra grund som du snabbt kommer tillbaka från, till skillnad från en som är otränad som behöver betydligt längre tid att komma upp i de doser / tempon som du håller nu. Själv tycker jag att ditt tempo och pass var riktigt bra, om än med en tung avslutning.

Olov sa...

Ja, håller med dig där.
Referenserna ändras hela tiden, för ett par år sedan tänkte man inte ens tanken att det ens skulle vara möjligt att springa som man gör idag. Nu kör man 30 km utan att blinka.

Niklas sa...

Ja, det är rätt fascinerande och jag har inte glömt vad jag tyckte när jag började springa på allvar. Då tyckte jag att de som sprang tre mil (ja, tre mil!) var smått galna. Jag hade då spelat innebandy i sex år och rev av ett par 6-kilometers i terrängen per vecka. Första året av dedikerad löpning låg jag på 10-13 mil i månaden (vilket nog var smart med facit i hand).

Som Johnny säger gränserna flyttas och tänjs successivt. Det som är normalt för mig idag är abnormalt för andra. Men vi trivs, eller hur?

Lennart sa...

Staffan - Ja, det är nog en minorietet. Trist!

Johnny - Det var inte så svamligt :-), men det känske är när vi jämför oss med en smalare och smalare skara människor det börjar bli nördigt :-).

Håkan - Tack! jag hoppas att jag kommer tillbka till mer normal form (enligt mina referenser :-))

Olov - Ha, ha. Ja, och enligt mina referenser är du snabb också :-).

Niklas - Klart att vi trivs :-). Skulle inte vilja byta bort det :-).

Helena sa...

Ditt pass jämfört med mina referenser (jag måste dela upp i tre delar):
Första 10km, klarar jag som vältränad av stabilt
Andra 10 km, kanske jag kan klara av i min bästa form
Sista 8km klarar jag av "otränad". Årets mål kanske är att få nya referenser helt enkelt...
Mitt pass igår bestod av 5km löpning/halkning på Gävsjövägen med en volt halvvägs så idag sätter jag mig försiktigt ner ;-(

Lennart sa...

Helena - Enligt mina referenser är du ganska vältränad också :-).

Jag hoppas att du inte slog dig när du trillade, och att du är hel.