söndag 24 mars 2013

Premiärmilen (det får ta den tid det tar)

Premiärmilen årgång 2013 hade i förhandsdiskussionen präglats av en oro över banans beskaffenhet, men tack vare arrangörernas fina jobb med banan så var den oron som bortblåst, och inför start fanns bara förväntan, glädje och nervositet.

Jag. Hur skall det gå för mig? Vilken form är jag i? Lisa Norden. Vilken tid kommer hon få? Staffan. Är han här, eller stannade han hemma? Elin. Kommer hon persa? Håkan. Kommer han persa? Johan. klarar han sub39? Inför årets första lopp är frågorna många, men innan dagen är slut kommer vi att ha ett svar på alla frågor.

På startlinjen står alla löpare samlade. Det är lite kallt, och jag är i en urusel form, men det är som det är, och det går inte att göra någonting åt det nu.

Premiärmilen ska bara ge ett formbesked. Det är på Kungsholmen runt och på Arenamilen jag skall vara i form. Premiärmilen är bara ett lopp på vägen. Ett lopp i mina förberedelser.

Starten går, och jag börjar springa. Springer första kilometern på 4:05 och inser att sub40 kommer att bli svårt. Dumt att ens försöka. Tänker att jag ska ta loppet som det kommer. Tänker att jag ska springa så fort jag kan utan att stressa, vilket betyder att jag ska springa så fort jag kan, men att det ändå får ta den tid det tar.

Jag sprang så fort jag kunde, och det tog den tid det tog, och när jag passerade 5 kilometer på 40:53 insåg jag att jag inte skulle klara 41 minuter. Det var en tung insikt, men sån är löpningen, och jag är inte i form. Det är bara att acceptera.

Jag sprang i mål på tiden 42:06, vilket är exakt 3 minuter sämre än vad jag sprang Hässelbyloppet på i höstas. 42:06 ger också en kilometertid som är 2 sekunder långsammare än vad jag hade när jag sprang Stockholm Halvmarathon. Det kanske inte är så konstigt att det känns lite trögt.

Nu kommer en period av hårdträning inför Kungsholmen runt den 4:e maj och Arenamilen den 15:e maj. Då hoppas jag att jag har hittat formen.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Så där blir det ibland, jag hade tre såna lopp förra året då jag nästan önskade att jag inte ställt upp från början. Men det är bara att starta om kroppen och ladda för nästa drabbning!

hokke sa...

Det är långt till maj, du hinner toppa formen tills dess.
Jag tror att jag sprang om dig vid ungefär 1 km idag, det var åtminstone väldigt likt bakifrån med Vallentuna-linne och allt. Jag skulle precis säga hej när någon kom upp och sprang mellan oss och sedan hade du förvunnit.

Elin sa...

Det vänder nu, Lennart, och blir bara bättre! Både du och vädret. :-)

Håkan sa...

Synd att du inte var helt i form, men jag tror att om du bara håller dig skadefri så kommer du att snabbt komma tillbaka i fin form.
Det var kul att se dig i målfållan, ett av få bekanta ansikten :-) och lite prat efteråt!


Andreas sa...

Det är en ihärdig vinter vi har i år, men nu är våren förhoppningsvis snart här med bättre träningsförutsättningar och mer inbjudande träningsväder!

Det var i alla fall roligt att jag hann prata med dig en liten stund efteråt - lite trist att jag inte såg dig under loppet och kunde heja och peppa lite!

Lennart sa...

Leif - Precis! Det är bara att ta nya tag :-).

Håkan - Det var troligtvis jag :-)! Det var lite trångt där i början. Hoppas vi ses nästa gång!

Elin - Jag tror att du har rätt :-). Jag håller på att fila på en träningsplan :-)!

Håkan P - Jag hoppas att du har rätt.

När du kom fram och hälsade i målfållan höll jag som bäst på att prata med Elin (ovan), och du försvann så fort. Jag letade faktiskt efter dig, och tänkte att Håkan är säkert vid klädinlämningen där jag senare träffade dig :-). Jag menar, det är naturligt att gå dit efter målgång :-).

Andreas - Alltid lika kul att träffa dig. Hoppas att vi kan pratas vid någon gång under lite lugnare former :-).

Vet du, det var ingen som hejade på mig idag. Det brukar alltid vara några som känner igen mig (andra löpare, klubbkompisar, etc...), men idag hörde jag inte någon som hejade på mig :-).

Ousa sa...

Bra jobbat! Du är igång igen! Snart i samma form som i höstas!

Jenny B sa...

Med tanke på din skadeperiod så tycker jag att det är ett riktigt bra resultat.
Men framför allt är det härligt att du är tillbaks och kan träna och springa lopp!
Grattis till det!

Lennart sa...

Åsa - Japp, det tror jag också :-).

Jenny - Jag tänker lite som du. Ett resultat som jag inte tror speglar mig om några månader :-). Bra reflektion också om att det viktigaste är att jag är tillbaka ochkan träna och springa :-).

Staffan sa...

Vi kommer igen Lennart men jag är ganska villrådig om min väg framåt, jag är inte alls säker på att jag ska träna mer, kanske ska jag träna mindre men träna mer intensivt när jag väl springer, har faktiskt ingen aning just nu.

Lennart sa...

Staffan - Visst kommer vi igen! Jag tror du blir bra på det du tränar :-). Springer du fler pass fort, så tror jag att du blir bättre på att springa fort... :-).

Förutom rena intervallpass och backpass tror jag att dina progressiva distanspass med ett par km i milfart också är bra :-).

Lycka till!