tisdag 26 mars 2013

Påskträning

11 kilometer i 4:57-fart blev det första träningspasset i min satsning på att springa Arenamilen på 38 minuter. Syftet med dagens pass var återhämtning och att mjuka upp musklerna.

Närmaste veckan blir lite tuffare. Imorgon är planen att springa en lättare distanslöpning bara för att på skärtorsdagen växla upp med ett pass backintervaller.

På påskafton blir det ett långpass med fartökning och på annandag påsk planerar jag att springa tävlingen Påsksmällen. En träningstävling och ett snabbt träningspass.

Innan påsken är över blir det alltså ett lugnt pass, ett backpass, ett långpass med fartökning och en tävling, och det är bara början. I mitten av nästa vecka blir det återigen backpass.......

8 kommentarer:

Staffan sa...

Jag valde ju Premiärmilen istället för Påsksmällen i år då jag var sugen på något nytt och inte är hemma på annandag påsk.

Du kan ju läsa mina två race reports 2011 och 2012 men här är lite bantips.

Precis som Premiärmilen är Påsksmällen en tvåvarvsbana på 5km där varje varv först är 50% asfalt och sedan 50% hård grusväg.

Banan börjar helt flack och lätt utför i början, efter en dryg kilometer kommer första motlutet förbi Norrlöts handelsträdgård men det är inga många höjdmeter. Sedan bär det utför igen innan banan svänger vänster in på grus och här kommer en ganska häftig L-formad backe, kanske 150m lång, när du tror du är uppe så svänger den och fortsätter en bit till, det fortsätter lite böljande på grusvägen men ganska mycket nedför. Du kommer ut på en raksträcka över öppna fält som kan vara lite vindskänlig innan banans häftigaste backe kommer, en lång sugande backe, ganska brant och ganska lång, kanske 200m. När du väl är uppe på krönet har du kanske 400m flack löpning kvar till mål. Det är ingen persbana direkt, men jag har gjort 39:33 och 38:55 där på 10km 2011 och 2012.

Lennart sa...

Staffan - Tack för bantipsen!! Jag ska springa 5 km så det blir bara ett varv för mig :-). Jag tror att 5 km passar min träning bättre. Lite kortare, lite fortare och inte lika lång återhämtning.

Jag kommer inte vara i närheten av mitt pers på 5 km. Jag är inte i form för det, banan är för tuff, och lördagens långpass kommer att sitta i benen. Med det i ryggen tror jag inte att jag klarar 20 min, men vi får se. Det kommer att bli ett kul träningspass i alla fall :-).

Olov sa...

Bra variation av pass framöver Lennart.
Har noterat att du ofta kör backintervaller, kommer du att växla över o köra mer "vanliga" intervallpass framöver eller hur är planen?

Lennart sa...

Jag har inte kört backe sen i november men då körde jag backintervaller sex veckor på raken och jag upplever att det tar bra.

Gällande backintervaller så ska jag
de kommande fyra veckorna köra ett backpass i veckan. Backpasset skall jag också kompletera med ett vanligt pass långa intervaller per vecka.

Du har helt rätt när du antyder om att växla över till mer vanliga intervaller eftersom det är vad jag avser att göra efter den här 4-veckors perioden med backintervaller. Då är det tänkt att jag ska köra två "vanliga" intervallpass per vecka, alltså de sista tre veckorna innan Arenamilen.

Olov sa...

Oj, var det i november senast, tiden går fort...
Du verkar ha en klar plan framöver med träningen och du har också ett bra mål i sikte.

Lennart sa...

Ja, jag blev skadad i början av december och sen dess har det inte blivit så mycket.

Ja,jag har en plan med flera komponenter. Vi får se om jag lyckas följa den :-).

mikael sa...

Satsningen mot sub37 gav utdelning på årets första tävling nu i söndags. Det var seedningslopp inför Göteborgsvarvet (som jag inte ska springa)
Tiden blev 36.38 ... Äntligen sub37 :D

Lennart sa...

Härligt Mikael! Var inte det lite överraskande? Det var inspirerande. Kan du så kan jag :-)!

Lycka till på Göteborgsvarvet.