lördag 12 januari 2013

Upp, och långsamt ner

Upp, och långsamt ner. Upp, och långsamt ner. Jag står i trappan. Upp, och långsamt ner. Jag gör excentriska tåhävningar. Upp, och långsamt ner. Först gör jag med höger ben, och sedan med vänster ben.

Upp, och långsamt ner. Jag kör 3*20 på varje ben. Upp, och långsamt ner. Det känns ganska bra att göra excentriska tåhävningar. Upp, och långsamt ner. Nyttigt på något vis. Upp, och långsamt ner. När jag är klar känns det fint i vaderna.

Efter de excentriska tåhävningarna kör jag lite bålstyrka. Det blev plankan. Mage, rygg och båda sidorna. Totalt 4*1 min.

Ännu ett pass till ända i det alternativa träningsträsket.

14 kommentarer:

Ousa sa...

Kommer göra nåt likande nu...lite planka lite tåhäv och annat matnyttigt. *pepp*

Bra att du håller i!

Claes H sa...

Jag är jämngammal med dig och har ganska exakt samma ambitioner. Det är bara att inse att man måste göra nästan lika mycket rehab/prehab som riktig träning efter 40-strecket:-)
Jag ertappades vid 12-slaget på nyårsafton när jag gjorde tåhävningar i källartrappen...
Lycka till! /Claes

Lennart sa...

Åsa - Jag kommer att hålla i det här :-). I morn blir det simning igen, och kanske lite annat matnyttigt :-).... Jag ska försöka mig på ett alternativt intervallpass på cykel, typ 20*1 min, nu i början av nästa vecka. Vi gör vad vi kan :-).

Claes - Tack och välkommen hit! Ha, ha. Härlig historia. Ja, vi måste vara försiktigare ju äldre vi blir. Förhoppningsvis blir vi klokare också :-) så vi kanske kan undvika skador på något smart sätt :-).

Har du sprungit sub40 ännu? När planerar du att göra det? Vilket lopp?

anneliten sa...

Jag tror på excentriskt när man fått en kronisk hälseneinflammation. Då är det ett mildare alternativ av stötvåg. Typ. I en akut fas är jag osäker på om det är rätt metod. Vad säger naprapaten?

Josefin - www.overthetop.se sa...

Bra där! Tåhäv (eller vad det heter) gör susen. Tänk på hur otroligt-extra-allt-roligt det kommer kännas när du är bättre och kan komma ut och springa. För det kommer du ju förr eller senare. (Hoppas givetvis på förr.)

Lennart sa...

Annelie - Mmm, ska jag vara ärlig minns jag inte om min naprapat har sagt att jag ska göra tåhävningar. Jag tror det......

Det har känts lite i hälsenan också och tåhävningar brukar vara bra så jag tror inte att det skadar :-).

Josefin - Bra sagt, visst är det som du säger. Jag kan knappt vänta... :-)!

RosaMilton sa...

I alternativträningsträsket kommer du 1. att bli stark, 2. att faktiskt inte tappa så mycket så målmedveten som du är. Peppar jag med :)

Ingmarie sa...

Om du vill så kan jag komma och visa dig hur du kan jobba på plattan. :-)

Lennart sa...

RosaMilton - Tack! Vi tänker positivt :-). Allt pepp behövs.

Ingmarie - Ja, eller om vi tar det någon annanstans. Jag skulle vilja prova vattenlöpning också :-). Går det att synka med "vibben"?

Niklas sa...

Du är envis och tålmodig så visst kommer du att ta dig ur träsket, men sluta inte med övningarna. Det jag tog med mig från mina små skavanker (en veckas smärta i hålfoten + en mindre muskelbristning i vaden) förra året var att göra fotövningar och excentriska tåhävningar till en daglig rutin, i skadeförebyggande syfte. När du snart är på banan igen så "glöm" inte bort övningarna. Cheers

Lennart sa...

Niklas - Tack! Jag ska inte glömma bort övningarna. Jag kanske till och med kör övningarna två gånger per dag :-). Vi får se hur det känns. När jag är i din ålder ska jag också springa 5000 meter på 18:23. Det är ett av mina mål! Jag är mycket imponerad av den prestationen!

Ingmarie sa...

Kan bli svårt att synka kanske... Men vi kan köra vattenlöpning på GIHbadet i och för sig!
Och sen "vibben".

Claes H sa...

PB hittills 38:04 på bana på träning i somras. På tävling har jag gjort sub40 på gbg-varvets första 10 k. Jag har inget särskilt lopp i sikte för 2013 utom trailloppet Kullamannen i Skåne den 11 maj. Dras med plantar fasciit och gubbvad och kan inte köra just några kvalitetspass sedan i somras men håller flåset uppe med hjälp av roddintervaller. Hoppas springa framtiden till mötes skadefri med hjälp av bättre teknik enl prof Cucuzella med flera. Mellanfotslöpning i platta skor alltså. Kräver lång omställningsperiod för en heelstriker som jag själv...
Tack för alla läsvärda bloginlägg! Lycka till med fortsatt rehab!

Lennart sa...

Ingmarie - Om det fungerar gör jag gärna det någon dag som passar. Det kanske kan synkas med andra också :-).

Claes - Tack! Vilka fina tider du har. Hoppas att du kommer ur PF med flåset i behåll. Jag siktar på det.

utan att jag har fått diagnosen börjar jag själv tro att jag har PF. Det är så seg det jag har och det blir inte bättre så det kanske är PF. Vi får se hur det utvecklas.

Gubbvad hade jag förut, men det gick över med kompressionsstrumpor! Bara ett tips :-)!

Lycka till nu!!