fredag 25 januari 2013

Fötterna somnar

Jag vet inte varför fötterna "somnar", men de gör det. De somnar när jag tränar crosstrainer. Det börjar sticka i fötterna redan efter ca 10 minuter, för att sedan bli värre och värre.

Under gårdagens crosstrainerpass var båda fötterna helt bortdomnade de sista 10-15 minuterna. Det kändes nästan som att benen och vaderna tog allt syre i blodet, innan blodet kom ner till fötterna. Det kanske är så, jag vet inte. Någon som sitter på en teori?

För övrigt kompletterade jag gårdagens 60-minuterspass på crosstrainern med ett 30-minuterspass på träningscykeln.

9 kommentarer:

Johan Renström sa...

Kan ju bero på att man inte lyfter fötterna som ju vore naturligt och pressar tyngden mot någon del av foten och hindrar blodflödet. Man kanske kan lyfta fötterna eller variera ställningen? Eller kan skorna vara för hårt knutna? Pröva att lossa eller större skor eller inga skor. Men jag tror mest att det beror på att man "springer" utan att lyfta fötterna. Det verkar troligt på nåt sätt.

Lennart sa...

Hej Johan!
Efter att jag skrev inlägget har jag googlat lite på fenomenet och det verkar som att det är precis som du säger. På grund av att man inte lyfter fötterna hindras blodflödet i foten och det skapar den domnande känslan.

Rekommendationen är att knyta skorna löst (eller inte alls) och försöka yfta lite på foten vid varje steg. Någon tyckte också att det hjälpte att "vicka på tårna" :-).

anneliten sa...

Det är helt enkelt precis som det känns - onaturligt med crosstrainer. Jag gillar det inte alls. Cykel är mycket bättre.

Lennart sa...

Anneli - Jag gillar det inte heller, crosstrainer alltså, men som alternativ träningsform för löpning tror jag att det är bland det bästa...... :-). Jag gillar också cykling bättre, men då ska det vara utomhus (inomhus år det lika illa som crosstrainer). Dock har jag känt av domningar i foten även när jag cyklar, men inte lika mycket, fast det tror jag har att göra med att mina cykelskor klämmer åt fötterna lite..... :-).

Jenny B sa...

Brukar få det problemet när jag springer direkt efter cykling. Inte alls trevligt, men vad det beror på har jag ingen aning om...

Lennart sa...

Jenny - Jag har också märkt av något liknande. Jag har känt av bortdomnade fötter vid löpning direkt efter cyklin, men jag tror att fötterna hade domnat bort lite under cyklingen, och sen när jag bytte till löpning så kändes de lite bortdomnade i början.

Ingmarie sa...

Johan har svaret. Mycket vanligt problem. Det blir nervinklämningar och blodstockning.Man måste lyfta fötterna med jämna mellanrum. Liksom du behöver "dra" när du cyklar.
Kan omöjligtvis vara bra för en skadad fot... Eller vad tror du?

Lennart sa...

Ingmarie - Nä, jag tror inte heller att det är bra :-). Det konstiga är dock att efter torsdagens 1 tim pass på crosstrainern och 30 min cykling så känns det bättre i foten.... peppar, peppar.....

Det bästa tror jag är att vila helt. Vattenlöpning tror jag skulle vara den bästa alternativa träningsformen men det är så "otillgängligt". Jag vet inte när jag kan göra det, var jag kan göra det, eller hur det går till. Jag har inte heller grejerna.

Träningen ska vara tillgänglig också så jag kanske får nöja mig med något som inte är helt optimalt.

Ingmarie sa...

Jag förstår mer än väl. Alternativträning är verkligen ett meck!
Kan du inte vattenlöpa där du simmar? Finns det inte flytbälten att hyra där? Och ska du inte försöka få någon slags behandling?