lördag 17 mars 2012

Mittfotslöpare

Dagens lätta distanslöpning över 8 kilometer i 5:10-fart kändes inte alls rolig. Jag var helt omotiverad, och jag kände mig mest trött. Det här var inget nyckelpass så det gör ingenting att det kändes lite segt. Det är så här ibland. Jag hoppas dock att det känns bättre i morgon när jag springer mitt långpass, och nu till något helt annat.

Bilden nedan visar mina gamla skor brevid mina nya skor. Båda är av märket Mizuno Wave Ultima, och jag tycker det är intressant att titta på skornas undersida eftersom det säger en del om hur jag springer.

Frågor som "Landar jag på hälen, mittfoten eller fotbladet när jag springer?", "Springer jag på insidan eller på utsidan av foten?", "Springer jag snett på något annat vis?" etc, etc, kan man få besvarde genom att titta på sulans slitage.

Mizuno Wave Ultima
Slitaget på mina gamla skor visar inga tecken på att jag sätter i hälen först när jag springer. Slitaget visar inte heller några tecken på att jag landar på insidan eller på utsidan av foten. Det finns inga områden på sulan som är mer slitet än sulan i övrigt. Eftersom slitaget är väldigt jämnt drar jag slutsatsen att jag är en typisk mittfotslöpare, och att jag har en ganska bra balans i mitt löpsteg.

Jag tycker också att skorna visar prov på ganska hyfsad kvalitet. I skon till vänster har jag sprungit ca 100 mil jämfört med skon till höger som nästan är ny. Efter 100 mils löpning tycker jag att man kan förvänta sig den typen av slitage som bilden visar. I övrigt är skon hel, och det har inte gått hål någonstans.

För att göra en kort resumé av Mizuno Wave Ultima så är det en neutral sko med bra dämpning. Vikten är ca 340 gram och skon är en utmärkt mängdsko för långa pass på asfalt. Det är en av de bästa skorna jag har haft.

2 kommentarer:

Peter sa...

Jag har också den egenheten att jag inte sliter alls på skosulorna. Jag har tolkad det som att jag inte glider mot underlaget vid nedslaget.

Ibland hör man hur folk riktigt hasar fram på sulorna. Det måste slita rejält.

Lennart sa...

Peter - Jag har också tänkt lite så. En del vrider fötterna lite konstigt och det kan bli väldigt slitet vid till exempel insidan av skon vid tårna.

Jag tror att det är ganska bra att slita skorna jämt :-).