onsdag 7 mars 2012

Göra marafarten bekväm

För tillfället fokuserar jag på att springa längre distanspass lite fortare än marafart. Syftet är att försöka göra marafarten bekväm. Hur "bekvämt" det nu kan vara att springa 4.2 mil i 4:30-fart.

Dock låter det lite proffsigt att säga att man "vill göra marafarten bekväm". Syftet med dagens pass över 16.2 kilometer i 4:25-fart var just att försöka göra marafarten bekväm.

7 kommentarer:

Tomas sa...

Helt rätt tanke att försöka göra marafarten bekväm Lennart. Helt rätt att du dessutom ligger lite under tänkt marafart. Jag försöker själv tänka så på en del pass. Min tänkta M-fart är ju satt tii 4,15 så jag försöker ligga lite under den. Men precis som du är inne på så känns det ibland absurt att man ska kunna hålla den farten i 4,2 mil :)

Lennart sa...

Tomas - Mmm, 4:15-fart är fort i över 4 mil :-). Du har gjort några riktigt fina pass så jag tror att du fixar det. Jag tror att du springer under 3 timmar:-). Ska bli riktigt kul att se hur det går sen i juni.

Angående mitt pass så är distansen troligtvis lite längre än 16.2 km. Följden blir att tiden per km troligtvis också är lite bättre. Man vill ha lite marginaler....

Olov sa...

Tror det är ett smart drag att göra som du. Hur kändes det att springa i den farten såpass långt?

Ingmarie sa...

Det gäller ju att ha så hög lägstanivå som möjligt. :-)

Staffan sa...

Jag har liknande tankar och tänker följa ett upplägg nu när grundträningsblocket snart är slut inför maran och där ett 4v fartblock med korta intervallpass i överfart (5km/10-km-fart) gäller innan en sjuveckorsperiod av "specifik träning" tar vid där det just gäller att trimma in marafarten. Jag tänker dock springa ganska exakt på den farten.

På maran vill jag inte springa första halvan speciellt mycket snabbare än 4:15 min/km av rädsla för att ta slut på andra halvan, att passera halvmaran med kanske bara 30-60 sek tillgodo tror jag blir perfekt!

Mathias sa...

Motiverande för en rehab löpare att läsa om riktig träning. Läste i ett tidigare inlägg om att du masserar Soleus dagligen. Trycker du under benet och vickar samtidigt på foten? eller har du lärt dig en annan övning?

Lennart sa...

Olov - Det känns oroväckande jobbigt :-). Det finns också andra aspekter som gör att det kanske känns lite extra jobbigt, bland annat kupering...

Ingmarie - Bra sagt! Tänk om jag kunde klara mitt mål även en dålig dag :-).

Staffan - Tror att du tänker rätt! Om du vill ha två minuter tillgodo vid halvmaran måste du springa väldigt fort de två första milen och det kan nog betala sig på slutet. Jämn fart (som var innebörden i det du skrev) tror jag är helt rätt!

Mathias - Tack! Du är snart igång du också :-) och ja, jag masserar Soleus genom att trycka under benet.