torsdag 26 januari 2012

Tvåtusingar på Bosön

Jag hann till Bosön igår för ett pass tvåtusingar. Jag kom dit så sent som vid 20-tiden och det första som hände var att jag träffade några Vallentuna löpare som precis hade kört ett pass korta intervaller med lite längre vila. Det var kul att träffa dom och prata lite innan passet. Duktiga löpare är det också, någon av dom springer milen under 35 minuter......

Innan passet funderade jag på hur jag skulle springa mitt pass. Hur skulle jag springa varje tvåtusing? Skulle jag springa i ett jämnt tempo strax under 4-fart genom hela intervallen, eller skulle jag springa den första kilometern på precis 4-fart för att sedan försöka springa den andra kilometern i ca 3:50-fart. När jag starta den första intervallen hade jag fortfarande inte bestämt mig. Det mer eller mindre föll sig så att jag sprang och avslutade den första intervallen i ett jämnt 3:58-tempo (7:55). Vilan ville jag hålla så kort som möjligt så redan efter 1:15 drog jag iväg på den andra intervallen som även den avslutade i ett jämt 3:58-tempo (7:57).

Efter den andra intervallen hade jag börjar flåsa ordentligt. Varmt var det också. Jag hade glömt mina korta tights hemma så jag sprang inomhus i långa tights. Det började blir riktigt varm. Jag kopplade bort tankarna på att det var varmt och fokuserade i stället på att hålla vilan kort. Vet inte om pulsen hade gått ner så mycket som den i teorin borde, men efter 1:15 drog jag iväg på den tredje intervallen som jag återigen sprang och avslutade i ett jämnt 3:58-tempo (7:57).

Som vanligt inför den sista intervallen var känslorna dubbelbottnade. Tänkte att det är skönt att det snart är över, men jag flåsade, jag svettades och jag var riktigt trött. Frågade mig själv om jag skulle orka en till intervall i samma fart. Mot mitt sunda förnuft startade jag den sista intervallen efter en vila på 1:30. Jag kan inte säga att jag hade vilat klart, men eftersom det var sista intervallen ville jag inte förstöra passet med en lång sista vila. Tänkte att även om jag inte tror att jag ska orka så brukar det gå att få till en bra tid ändå, och det gjorde det även den här gången. Sista intervallen avslutades i ett jämnt 3:58-tempo (7:55).

Efter passet sjönk jag ner på en bänk och kände mig riktigt nöjd. Det blev 4 st tvåtusingar i 3:58-fart med kort vila mellan! När jag satt på bänken fortsatte svetten att rinna, och efter någon minut var det en våt fläck under mig.......

4 kommentarer:

Olov sa...

Starkt jobbat att köra en så fin o jämn serie tvåtusingar. Du verkar vara en envis jäkel som kan intala hjärnan att köra en sista snabb intervall.

Anonym sa...

Längtar tills jag kan börja med sådana här pass själv. Starkt jobbat!

Lennart sa...

Olov - Tack, nöjd med att vilan är så kort. Jag springer nu 2000ingar med nästan samma vila och samma fart som jag hade på 1000ingar tidigare :-).

Tröttibenen - Tack! Har du ingen inomhushall i närheten av där du bor. Det är värt att åka några mil för det :-).

mikael sa...

Riktigt bra och jämn serie på dina 2000ingar. En av de värsta intervallformerna enligt mig :)
Plågsamt