torsdag 20 januari 2011

Lugn distanslöpning och träningsplanering

Bestämde mig i tisdags för att denna vecka ska bli en lugnare träningsvecka. De senaste 3 veckorna har jag faktiskt tränat ganska hårt för att vara januari så den här veckan tänkte jag nöja mig med att genomföra 3-4 distanspass i 4:50-5:00 fart. Tror att kroppen bara mår bra av det....

Den här lugnare veckan gav mig dock lite mer tid att fundera på hur jag ska träna de kommande två veckorna. Jag vill gärna lägga in minst ett intervallpass per vecka och jag är redan nu sugen på ett pass backintervall och ett intervallpass inomhus. På inomhuspasset vill jag prova 5*400+10*200+2000. Ja, de passet har jag lite svårt att sluta tänka på....... Utöver intervallpassen skulle jag också vilja göra minst ett långpass per vecka på ca 27 km.

Intervallerna och långpassen blir bra och mellan intervallerna och långpassen kan jag fylla ut med 2 pass distanslöpning per vecka. Mmmm, det blir bra.....

Denna vecka skulle dock vara en lugnare vecka så idag nöjde jag mig med att springa 13.11 km på tiden 1:04:23, 4:55 min/km, och det kändes riktigt bra.

9 kommentarer:

hempa sa...

Klok planering. Hur planerar du att lägga upp intervallpassen och backpassen mer i detalj? Korta/långa etc.
27 km långpass varje vecka. Jo man tackar... :-)

Ingmarie sa...

Klokt! Om jag fick bestämma så skulle du göra mig sällskap i hallen tisdag, onsdag eller torsdag f.m. nästa vecka. Vill du ha sällskap på långpassen så ställer jag upp frivilligt! :-) Men först ska jag hitta på lite bus. ;-) Håll utkik på bloggen. :-)

Staffan sa...

Verkar ambitiöst och bra, även den lugna veckan blir ju en hel del löpning om du får in fyra pass. 27km långpass VARJE vecka imponerar, upplever du aldrig problem att få till just långpasset, du har ju också familj och barn och helgerna brukar innehålla en del då? Du skriver sällan eller adrig om sådant på bloggen så förmodligen är det inget problem för dig?

Att långpassen inte alls lockar mig just nu, skulle snarast stressa mig om jag försökte mig på dem är största anledningen till att jag valt att skippa maran i år.

Det där intervallpasset är jag såklart väldigt gärna med på!!

Lennart sa...

Hej Hempa!
Backintervallen tänkte jag köra i min vanliga backe (280 m) någon gång mitt i veckan. Brukar köra den 10 gånger sen är jag trött (det är 90% av maxpuls som gäller då).....

Det andra passet blir nog precis som på Bosön (200 m joggvila och 2 min serievila) med tillägget att det blir lite längre. Målsättningen här är att hålla samma tempo som på Bosön. Det här passet är kanske något man skulle kunna göra tillsammans en lördag eller söndag fm? Vad tror du?

Hoppas att du fick svar på din fråga :-)

MVH

Hej Ingmarie!
Skall hålla utkik för att se vad du nu har hittat på....

Svårt för mig att komma loss en fm mitt i veckan men kanske ett intervallpass går en lördag eller söndag fm? Vad tror du?

MVH

Hej Staffan!
Troligtvis blir det tre pass. Skrev fyra för jag hade en tanke på att springa ett kort pass ikväll men jag hoppar över det. Ang långpassen är förhoppningen att springa 27 km kommande två helger..... Sen är det fortfarande oplanerat..... :-)

Lite problem med långpassen kan det bli men oftast går det bra. Ibland planerar jag om långpassen till en annan dag. Jag lämnar medvetet familjen utanför bloggen så mycket det går men visst brukar helgerna innehålla någonting med familjen (slalom, skridskor, bad i simhall, osv). Det är något varje helg och visst... Ibland kan det vara lite knepigt men jag pusslar och planerar..... :-)

Intervallpasset kanske vi kan göra en lördag eller söndag fm? Vad tror du?

MVH

Staffan sa...

Jag är kluven till det där med intervallpass på helgen, grabbarna (9 och 5 år) tränar innebandy lördag och söndag förmiddag, men visst kan den äldre grabben åka med någon annan och i så fall funkar nog lördag förmiddag bäst för mig. Trevlig helg!

Ingmarie sa...

Absolut ska vi få till en helg! Nästa helg, alltså helgen när jag kommit hem är jag dock inte hemma för då ska jag kuta på annan ort. :-)

Lennart sa...

Hej Ingmarie!
Vi hittar en helg som passar :-).

MVH

Hempa sa...

Det intervallpasset låter mycket bra. Jag är på.

Lennart sa...

Hej Hempa!
OK, då försöker vi göra det tillsammans.

MVH