måndag 3 januari 2011

Löparhjältar

Har nu läst ut boken jag fick i julklapp. För er som inte minns vad den hette så hette den "Löpning, en världshistoria" och är skriven av Thor Gotaas. Det var ganska inspirerande att läsa den för historien är full av löpare och "löparhjältar" som mot alla odds har lyckats.

Vad är egentligen en löparhjälte? Är det den som vann och sprang fortast eller är det andra faktorer som avgör? Är Kathrine Switszer en löparhjälte? Hon vann inte Boston Marathon 1968. Förklaringen är enkel. Kvinnor fick helt enkelt inte delta och springa marathon på den tiden. Kathrine accepterade inte det och sprang med killarna. Under loppet sprang funktionärer fram och slet tag i henne och försökte lyfta henne av banan. Hon räddades dock kvar i loppet av andra löpare som befann sig omkring henne. Självklart är hon en löparhjälte!!

Är en löparhjälte en löpare som vann tre guldmedaljer vid Helsingfors-OS 1952 (5000 m, 10 000 m och marathon), var kritisk till en tvivelaktig regim, fängslades, benådades, var väldigt kreativ och experimenterade med nya träningsmetoder som många andra tog efter och har inspirerat 1000-tals löpare? Ja, den som gjorde allt det där heter Emil Zatopek och hade sin storhetstid på 40-50 talet. Emil Zatopek blev bäst och nådde en stjärnstatus utöver det vanliga och han hade det inte lätt i forna Tjeckoslovakien. Emil Zatopek är självklart en löparhjälte!!!

Är Daniel en löparhjälte? Daniel har inte vunnit några stora lopp och jag har aldrig träffat Daniel. Jag vet att Daniel kämpar med sin sjukdom och löpningen har gett honom en ventil. Daniel försöker med de medel Daniel har (ofta med löpningen som verktyg) att inspirera och ge hopp för andra personer i samma situation som Daniel. Daniel gör vad Daniel kan och Daniel är självklart en löparhjälte!!

För egen del så hade jag en välbehövlig vilodag idag men imorgon ska det bli en vanlig distanslöpning utan intervaller inspirerade av Emil Zatopek :-).

5 kommentarer:

Löpakuten sa...

Kul att träffa dig på nyårsloppet. Härligt kämpat, det var som sagt lite modd att ta sig igenom.

Vill också gratulera till ett väl genomfört NYCM - kul att det gick så bra. Var det lika stort för dig som många andra säger?

Dessutom fick du ett härligt intervallpass dagen därpå - imponerande. Själv var jag ute på ett lång-långpass på söndagen i lugnt tempo.

//Anders Brunader

Lennart sa...

Hej Anders!
Ja, NYCM var lika stort som alla säger. Verkligen ett minne för livet.

Grattis till en bra prestation på Nyårsloppet. Vi ses säkert framöver.

MVH

Daniel sa...

Oj! Nu blev jag rörd! Tack för fina ord Lennart, ska tänka på dessa när jag har en regnig dag.
Hoppas vi ses på riktigt någon gång. :)
Sträck på dig själv också! Alla som tagit sig igenom NYCM är hjältar! ;)

Petra sa...

Haller med bade dig och Daniel - ni ar bada hjaltar i olika avseenden. Man behover verkligen inspirationskallor som era bloggar for att ta sig igenom tiderna da kanns tufft.

Lennart sa...

Hej Daniel!
Tycker du är värd all cred.

Tror nog att vi kommer att ses inom sinom tid. Skall du springa Stockholm Marathon i år kanske vi ses där.

Hej Petra!
Hoppas att vi är till hjälp!

Du, jag är riktigt sugen på att åka till Australien med familjen och besöka landet (kanske i samband med något lopp) men det ligger några år fram i tiden. Lite avundsjuk på dig :-)