lördag 22 januari 2011

Arenamilen och Tävlingsplanering

Den 11 maj arrangeras det ett millopp i Vallentuna som heter Arenamilen. Det roliga med Arenamilen är att det är ett millopp på bana och loppet är öppet för alla, dvs alla är välkomna oavsett vilken tid man kan springa en mil på. Det här arrangemanget är inspirerat av Studenternas "Långlöparnas kväll" på Stockholm Stadion med undantaget att på Långlöparnas kväll är kravet att man måste göra milen under 45 minuter (vilket inte är ett krav på Arenamilen).

Jag har aldrig genomfört 10 000 m på en 400 meters bana (som de stora europeiska friidrottsgalorna) och det här loppet kommer jag med största sannolikhet att springa. Jag är riktigt sugen på det och det roliga är att:
 • Underlaget är mjukt (tartan) som brukligt på en friidrottsarena
 • Det finns inga backar, vare sig upp eller ner.
 • Jag kommer att kunna utnyttja andra löpare som ligger på samma nivå som mig där jag kan "ta rygg" på andra löpare eller komma överens med andra löpare om att till exempel "dra ett varv var"....
 • Jag är ganska medveten om min nivå vilket leder till att jag kan lägga upp en plan för loppet och en strategi och ofta stämma hur jag ligger till i förhållande till planen/strategin. Tiden kan jag stämma av vid varje hundra metersmarkering eller också kan jag stämma av tiden vid varvning.
 • Sluttiden kommer att vara "rättvisande" för hur snabbt jag kan springa 1 mil och jag får en miltid som gäller "på bana" vilket jag inte har sen tidigare. Jag har bara genomfört olika stadslopp och terränglopp.
 • Eftersom tävlingen genomförs på en 400 m bana så hoppas jag på att det blir mycket publik runt banan (anhöriga och andra) och en härlig stämning.
Jag tycker att Arenamilen låter helkul och det är en tävling som bryter mönstret lite från de vanliga "milloppen".

För tillfället ser min tävlingsplanering ut så här:
 • Premiärmilen, den 27 mars
 • Arenamilen, den 11 maj
 • Stockholm Maraton, den 28 maj
 • Runrundan, den 2 juli (en halvmara i som arrangeras i Vallentuna där löparna springer runt Vallentunasjön och förbi ett antal Runstenar, ca 7-10 stycken)
 • Roslagsnatta, den 7 juli
 • Stockholm Halvmaraton, den 17 september (preliminärt)
 • Chicago Maraton i oktober (fortfarande väldigt preliminärt)
Som ni ser är hösten väldigt preliminär. Jag hoppas väldigt mycket på Chicago Maraton och den styr lite av höstens planering. Skulle inte Chicago Maraton bli av är det mycket möjligt att jag tar bort Stockholm Halvmaraton och springer Lidingöloppet och Hässelbyloppet istället.

4 kommentarer:

Hempa sa...

Bra reklam för Arenamilen! :-)
Synd att det ligger så nära Kungsholmen Runt som går den 7/5. Annars skulle det vara skoj att testa en miltävling på bana. Får fundera lite på det där...
Klurar på hur du lagt upp tävlingarna, vilka lopp är de du siktar "mest" på?

Lennart sa...

Hej Hempa!
Ja, det blev nästan som reklam för tävlingen (eller det kanske blev det :-)). Jag hoppas bara allt är rätt för det finns inte så mycket information om tävlingen ännu :-) men jag tycker faktiskt att det låter väldigt roligt och jag ville informera lite om tävlingen (helt utan klubbens vetskap också :-)) för jag tycker det skulle vara väldigt roligt om det kom hit några bloggare. Då kanske vi kan hitta på något speciellt.

De loppen jag siktar mest på nu under våren är SM och Premiärmilen. Maran hoppas jag på sub 200 och på Premiärmilen vill jag "persa". Vet inte om jag har kapacitet att gå sub 40 men vill närma mig och inte befinna mig så långt ifrån 40 min strecket. Kanske höga 40 min eller låga 41 min. Vi får se. Jag skall dock gå igång med intervaller (långa och korta) samt snabbdistans de sista 8 veckorna innan Premiärmilen med syftet att nå en formtopp.

MVH

hempa sa...

Hallå!
Låter som ett mycket klokt upplägg inför Premiärmilen. Vad tror du att du har för kapacitet på 5/10K idag?
Sub200 på maran, då kan vi göra sällskap från start till mål. Eller åtmninstone till 30 km där jag förmodligen går in i väggen :-)

Vi pratade om 3*3200 (som RW skrivit om nyligen) på Bosön. Har letat efter var jag läst nåt liknande och hittade det nyss. McMillan skriver så här:
"A tempo interval workout that I've had particular success with is two (or three) times two miles at 10K race pace effort with three minute recovery jogs between repeats. Following a thorough warm-up, these provide a great training stimulus to prepare you for an upcoming 10K race. The effort required, the pace judgement and the mental discomfort all help immensely when race time comes. Do this workout seven to 14 days before your next 10K."
Det var ovan som gjorde att jag satsade mycket kraft på 4*1500 och 3*2000 inför mina millopp.

Lennart sa...

Hej Hempa!
Det var nästan exakt vad som stod i det där räningsprogrammet i RW!

För övrigt tror jag att skulle klara av ca 41 min på milen och 19:45-20:00 på 5:an.

Vi får ta och göra ett sånt pass med 3200 i 10k-fart men först vill jag göra lite kortare intervaller.

Vi får planera ihop något.

MVH