tisdag 4 januari 2011

400 meter snöpulsning

Idag var jag med på delar av Vallentuna FK´s löparsektions träning. Tanken var att springa till Vallentuna IP som uppvärmning/transportlöpning och sen vara med på 400 meter snöpulsning för att sedan springa hem igen vilket ger totalt ca 8.5 km löpning. Det kändes som att det skulle bli ett bra pass där transportlöpningen skulle gå i lugn fart och 400 meter snöpulsning skulle ge en högre ansträngning.

400 meter snöpulsning var en intern, informell, skämtsam och rolig "tävling". OK, tävling är kanske att ta i men först i mål efter ett varv på 400 metersbanan, som var täckt med ca 50 cm snö, var det som gällde. Hur svårt kan det va?

När vi startade drog många iväg i en bra fart men jag märkte redan efter 20-30 meter att det här kommer att bli lååååånga 400 meter så jag drog medvetet av lite på farten men det hjälpte inte. Mjölksyranivån steg snabbt i musklerna och jag gick första gången redan efter ca 150 meter (Mmm, jag gör maran på ca 3:30 och milen strax över 40 min!). Jag hade nog kunnat stå på lite till men jag tänkte att det är lika bra att försöka gå bort syran nu för det är långt kvar.....

Att gå i djupsnö är också ganska jobbigt, vilket ledde till att återhämtningen gick väldigt långsamt. Syran ville inte riktigt släppa. Bestämde mig dock för att springa ifatt J som låg före mig. När jag kom ifatt J (som också hade stumnat) gick vi två efter varandra och flåsade i djupsnön tills det var ca 150 meter kvar då P kom ifatt J och mig. P var förmodligen också helt slut men jag hade återhämtat mig lite och lyckades rycka loss till P´s stora förtret. "Neeej, precis när jag kom ifatt börjar du springa", sa P. Varken P eller J verkade ha några krafter kvar och det sporrade mig. Jag sprang i ungefär 50 meter innan jag var tvungen att gå några meter igen. Vid det här laget var jag inte långt ifrån mållinjen så det var bara att börja springa igen. Tiden på 400 meter snöpulsning blev strax under 3:30.

Det här var en rolig idé och 400 meter snöpulsning som "tävling" är något måste upplevas. Det är riktigt, riktigt tungt :-). Jag är också imponerad av de som kom först i mål. De sprang hela vägen och gjorde 400 meter snöpulsning på ganska exakt 2 min och det är bra!

I morgon blir det lugn distanslöpning och på fredag blir det återigen hög fart och mjölksyra för då ska jag göra ett VO2-max test och ett tröskeltest på Sport Support Center.

4 kommentarer:

Petra sa...

Snopulsning later riktigt jobbigt!! Bra jobbat! Och gott nytt ar forresten! Nu har jag riktigt mycket att lasa upp mig pa inom bloggvarlden, ser att du sprang lopp pa nyarsafton bl.a.! Fin tid!!

Lennart sa...

Hej Petra!
Det var länge sen. Ja på Nyårsafton var det tävling. Jag är ganska nöjd med tiden för vi har det riktigt vintrigt här nu. Du har det bra som är i Australien....

Hoppas att det har lättat lite på jobbet nu.

MVH

Björn Suneson sa...

Vi verkar tidsmässigt någorlunda jämna på maran med i snöpulsning utklassade du mig denna dag.

Keep on running!

Lennart sa...

Hej Björn!
Hmm, det var en liten speciell tävling det där.

Imponerad av de som vann!!

MVH