söndag 21 oktober 2012

Extrem tid

Det är svårt att få tiden att räcka till. Jag trodde inte att tiden skulle räcka till dagens pass, men det visade sig att tiden räckte till. Dagens pass hade jag helst gjort med någon, eller några jag känner, men deras tid räckte inte till.

Steven Hawkin har funderat på tiden, men hans funderingar begriper jag mig inte på, och de funderingarna är lite extrema för att hantera här.

En annan sak som är extrem, men lite lättare att begripa sig på, är höjdprofilen på dagens terrängpass. Den extrema höjdprofilen syns på bilden nedan. Det är Ursvik Extreme.

Banprofil, Ursvik Extreme
Bilden har jag lånat från www.teorier.com
Jag vet inte om höjdprofilen på bilden stämmer exakt. Jag tror inte det. Jag upplevde i alla fall inte backarna så extrema som skalan till vänster anger. Dock är jag säker på att oavsett hur Steven Hawkin definierar tiden så tog det mig tiden 1:18:57 att springa de 15 extrema kilometrarna. Det betyder att snittfart blev 5:16 min/km, och det är inget extremt med det.

Planen inför passet var att springa de första 5 kilometrarna i ca 5-fart för att seda öka och försöka avsluta de sista 10 kilometrarna i ca 4:30-fart. Det var planen innan jag hade sprungit Ursvik Extreme. Den planen blev inte mycket mer än en plan. Den planen höll i ca 4 kilometer. Sen började Ursvik Extreme att "extrema till sig", och göra själ för namnet. Banprofilen, geggan och vattnet blev helt enkelt för extremt för att hålla hög fart, jag vågade inte, jag kunde inte, jag orkade inte, men det blev bra ändå. Det blev ett riktigt bra distanspass/styrkepass.

Ursvik Extreme är utmanande att springa, och den kommer jag att springa igen, bara tiden räcker till, för någon extremt lång tid tog det inte.

11 kommentarer:

Unknown sa...

Låter som ett bra träningspass!

Höjdprofiler stämmer inte så värst bra om de är tagna med GPS. Idag när jag sprang på Sollentunavallen (ser rätt plan ut för ögat) så tyckte min GPSklocka att jag hade höjstigning på 91 meter...

RosaMilton sa...

Ursvik är härligt men sist jag sprang extremen så lyckades jag villa bort mig någonstans vid tolv km.

Lennart sa...

Henrik - Jag har också märkt att klockornas höjdprofiler är lite mysko. Dock tror jag att det brukar bli bättre under passets gång. Jag tycker mig har märkt att det är i början de är minst pålitliga för att sedan "trimma in sig" :-).

RosaMilton - Ja, när jag tittade på kartan innan passet blev jag också lite oroligt :-). De har lyckats "snurra till spåret rejält" :-).

Jag måste dock säga att det var väldigt bra skyltat. De kanse har jobbat lite extra på det för jag var inte ens nära att springa fel en enda gång. Det var jättelätt att hitta nu :-).

Unknown sa...

Den visade faktiskt exakt samma "stigning" på varje varv, mycket märkligt. Den kostar ju trots allt 3-4000 spänn.

anneliten sa...

Extremt bra tycker jag att det låter att springa så fort på en extrem bana.

Lennart sa...

Henrik - Ja, det är lite "B". Det säger att det kan bero på vilken programvara man har i men det är ändå inte bra. Det går inte att lita på höjdangivelsen.

Anneli - Tack! Ja, löpningen sprang jag i alla fall fortare än 5-fart. Sen stod jag ofta still och försökte hitta vägar förbi allt vatten och all gegga.... Det var bra styrketräning :-).

Andreas sa...

Hawkin och extrem tider, jo de där diffarna i höjdmätningen kanske är någon relativistisk effekt av det höga tempot ni springer i... eller så kanske det är tyngdvågor från något svart hål som passerar och gör att avståndet till GPS satteliterna fluktuerar. ;)

Annars var det ju en avskräckande banprofil där.

Lennart sa...

Andreas - Ja, eller också sjönk jag bara ner så långt i geggan...:-).

Ingmarie sa...

Extremt roligt att läsa och du, vi tar den tillsammans sen i stället. Eller så tar vi Hammarbybacken. :-)

Lennart sa...

Ingmarie - Ja, vi får se vilken av dom det blir. Hammarbybacken har vi pratat om tidigare :-).

Morgan sa...

När det här eländet tinat bort och inte längre lämnar spår i form av små sjöar så åker jag gärna ut och gör dig sällskap på extremen. Min bästa tid är 1:10:08.