onsdag 7 november 2012

Att springa långsamt

Jag är ganska bra på att springa korta snabba pass som intervaller, backpass och snabbdistans. Jag är lite mindre bra på att springa långa långsamma pass i 50-70% av maxpuls. Det borde vara lättare att springa långsamt, men jag vet inte om jag tycker det.

Det är ganska tråkig att springa långsamt. Det händer ingenting, och det tar lång tid. Det är klart att det ibland kan vara skönt att komma ut i den friska luften, men om jag börjar springa långsamt brukar farten successivt öka, även om det inte var tänkt så från början, för att i slutet av passet ligga på 80-90% av max.

Någon gång har jag fått uppfattningen att träning ska vara jobbigt, och att träningen inte tar lika bra om man springer långsamt istället för fort. Rent psykologiskt känns det som att träningen tar bättre när jag springer fort.

Löpning i 50-70% av max gynnar mitokondrietillväxten i benen. Jag har läst att mitokondrietillväxten avtar om belastningen ökar, och att det är därför det är så viktigt att hålla belastningen på 50-70% av max. Att det psykologiskt känns som att träning tar bättre när jag springer fort är i det här fallet fel.

Igår bestämde jag mig för att bli lite bättre på att springa långsamt. Igår ansträngde jag mig för att springa långsamt, och det gick ganska bra. Det blev 21 km i 5:04-fart utan att jag ökade farten i slutet av passet.

8 kommentarer:

Helena sa...

Kanske fler pass med motionsgruppen ;-)

Lennart sa...

Helena - Ja, där sa du något :-). Det skulle vara kul att träffa alla dom igen :-). Det var ett bra gäng, och starka löpare var de också :-).

Om det passar någon dag så följer jag gärna med :-), men det måste passa med jobb, familj och med min träning....

Jag kommer nog behöva köra en runda till efteråt för att komma upp i rätt distans. Jag kanske kan springa hem från IP..... :-).

Ingmarie sa...

Spring med mig!!!!!!! :-)

Lennart sa...

Ingmarie - Ja, vårt backpass i Hammarbybacken måste bli av :-)!!!

Unknown sa...

På den punkten är vi olika. Springa långsamt är lite av min grej. Inte så att jag inte tycker det är roligare att springa fort, men ska jag springa långt så måste jag hålla igen i början. Men det känns ju lite bättre om det gynnar "mitokondrietillväxten".

Lennart sa...

Henrik - Jag förstår precis :-).

jag har dock märkt att höstens kvalitetsträning tog bra och att jag klarade av att springa fortare och fortare samtidigt som jag kunde springer längre i hög fart och när det är så är det svårt att börja springa långsamt :-).

Ingmarie sa...

Jag tänkte mer på att du skulle springa lååååångsaaaammmmt. :-)

Lennart sa...

Ingmarie - Ska jag springa långsamt med dig? Men du springer ju inte långsamt :-).