lördag 31 augusti 2013

Jag känner mig dålig

Jag känner mig dålig. Jag känner mig dålig för att Kistaloppet inte alls gick som tänkt. De två första kilometrarna gick som tänkt. De gick på 7:50, men efter att ha klafsat fram i vatten och uppförsbackar under den tredje och fjärde kilometern kände jag att det inte skulle hålla. Jag började känna mig dålig.

Efter 4 kilometer kände jag att jag inte skulle ha en chans att hålla 4 min/km under den andra halvan av loppet. Jag vet inte varför jag är så dålig just nu, men 41:26 på Kistaloppet känns inte bra.

Jag känner mig dålig, men jag tänker inte ge upp. Jag tänker fortsätta med min satsning på att springa Hässelbyloppet på 37 minuter. Jag tror jag fixar det, bara kroppen kommer igång. Jag accepterar inte att jag är så här dålig.

Jag har full respekt för alla som kämpar för att springa milen på 41 minuter, och som tycker att det är en bra tid, men jag sprang milen på 38 minuter så sent som i maj, och då känns inte 41 minuter bra.

För att hitta något positivt i dagens lopp så var det 8 sekunder snabbare än Enhörna Challenge, som gick på bana under bästa tänkbara omständigheter, och då sprang jag dagens lopp under sämsta tänkbara omständigheter.

Det var också positivt att träffa alla bloggläsare. Jimmie, Fredrik (?), Patrik, Daniel (?) och Dick. Det var kul att träffa er, och jag vill passa på att gratulera Dick och Fredrik till sub40. Det var riktigt starkt med tanke på omständigheterna.

Jimmie, det kommer gå bättre på Sicklaloppet. Vi kanske ses där. Daniel (?), jag vet inte hur det gick för dig, men du frågade mig var de delade ut sub40 jackorna så jag antar att det gick bra.

Patrik. Jag är inte helt säker på att du läser, men när du sprang om mig på slutet orkade jag inte svara. Du var stark.

22 kommentarer:

Alexandra sa...

Jag känner mig oxå dålig :-( idag är det en skit dag lennart! Vi tycker synd om varandra!!

Gabriel L E sa...

Aj då Lennart, men tänk inte på det sättet över huvudtaget. Du har ett långsiktigt mål som du kämpar mot, och det här var bara ett kvalitetspass på vägen. Du sprang ett 5 k-lopp för ett par dar sedan (!!). Det finns inte en chans i h*vete att du återhämtat dig från det. Du sätter bara in på kontot nu, på Hässelbyloppet tömmer du kontot med extra ränta.

Martina sa...

Förstår precis din känsla. Den går över med tiden, tack och lov, men ibland behöver man lite tid att deppa ihop och tycka synd om sig själv. Snart reser du dig upp med nya krafter.

41 minuter är galet bra!

Du hittar snart tron på dig själv igen.

Ha en fin helg!

/Martina

Jenny B sa...

Usch :(

Så trist att det inte gick enligt plan. Men på längre sikt tror jag också att detta är ett bra kvalitetspass som du kommer att ha glädje av längre fram.

Sedan kanske det är så att din Borrelia och träningsuppehållet under sommaren har haft större inverkan på din uthållighet än du kanske vill tro? I så fall kommer du att vara "ikapp" om bara ett par veckor!

Då kommer du att bli ruggigt svårslagen! :-)

Peter sa...

Jag förstår precis hur du känner Lennart. Det är alltför välbekant.
Men jag tror du får försöka beakta omständigheterna med ditt träningsuppehåll, din Borelia, och den tunga Kista banan. Dessutom var du kanske nedtyngd av 5km resultatet häromdagen och började tvivla på din kapacitet.
Du kommer igen, det är jag säker på och det går nog mycket bättre redan på Hässelbyloppet (om du skall springa det).

Tommy Jansson sa...

Hej, förstår precis din känsla och ju mer man tänker och tränar går det bara tyngre och tyngre. Jag har varit med om det så jag vet hur det känns. Hur är det med vila? Korta ner passen och vila en dag efter alla hårda pass. Korta snabba intervaller för att skaka igång kroppen igen har funkat för mig och kanske kan funka för dig med.

Hoppas på din sub 37 på Hässelbyloppet:-)

kör hårt:_) Tommy

Marianne sa...

Hej Lennart
Du förväntade dig mer av Kistaloppet, då är det klart, att du känner dig besviken med resultatet.
Men jag tycker, att du gjorde en väldigt bra prestation!
Tycker du om lite matematik?
Det finns en formel för att förutspå hur snabbt man ska kunna springa.
10 km tiden x 0.48 = 5 km tiden.
Eller 5 km tiden : 0.48 = 10 km tiden.
Du språng 41:34 på banan i Enhörna - enligt det skulle du ha sprungit 19:57 (på flak bana) i en 5 km lopp - men du språng ju 19:47 på den krävande bana i Hälsoloppet ;-)
När man tar denna tid och försöker att förutspå tiden i Kistaloppet - skulle resultatet ha blivit idag 41:13.
MEN 10 km loppet var ju ganska nära 5 km loppet och höjdprofilen av banan såg ju "hemskt" backigt ut!
Darför tror jag, att du är på en bra väg med dina 41:33 från idag.
Och nu återstår det hela sex veckor fram till Hässelbyloppet: Sex veckor för att träna hårt och vila så mycket som det behövs - det ska gå jättebra att utveckla sig tills det är dags igen ;-)
Önskar dig att du återhämtar dig snabbt och känner att träningen går bra.
Hälsningar från Schweiz
Marianne

Lennart sa...

Alexandra - Visst gör vi det. jag såg att du också hade haft det jobbigt. Vi kommer igen. Det gör vi, för sånna är vi :-).

Gabriel - Tack! Jag hoppas du har rätt! Det är ändå 6 veckor kvar och mycket kan hända :-). Vi får se nu när jag börjar springa långa intervaller på bana.

Martina - Tack! Ja, ibland måste man få gnälla lite men sen lyfter man sig igen. Det är så här :-).

Marianne sa...

Såklart var det inte 41:33 utan 41:26 i Kistaloppet idag...

Lennart sa...

Jenny - Tack! Ja, men att jag har tappat så mycket. jag höll ändå bara upp med träningen i en månad. Det känns så konstigt att jag har tappat 3 minuter, men du har nog rätt. Det kanske påverkade mer än vad jag trodde.

Peter - Tack! Ja, banan och vädret inverkade säkert men jag borde vara ca 1 min snabbare. Det är det som känns lite visset :-).

Tommy - Tack! Ja, nu kanske jag ska erkänna att två dagars vila mellan ett 5 km lopp på 19:47 och ett 10 km lopp är för lite så det kan påverka. Dock brukar jag vara noga med att vila ordentligt efter hårda träningspass. jag ska prova lite snabbare intervaller nu i vecka för att se vad som händer :-).

Lennart sa...

Marianne - Tack för din positiva feedback. Jag tycker om matematik och uträkningarna var intressanta :-). Jag brukar använda metoden att "din miltid är ungefär din dubbla 5 km tid, plus 1 min". Hänsyn måste så klart tas till banans beskaffenhet, men det brukar stämma någorlunda bra.

De här 6 veckorna som är kvar ska jag utnyttja på bästa sätt :-) och visst kommer jag igen. Jag tror nästan att jag höjer mig ett snäpp i motgång :-).

Dick sa...

Tack Lennart! Det var trevligt att träffa dig idag igen, och jag är säker på att du kommer att lyckas mycket bättre på Hässelbyloppet! Speciellt om du inte kör andra tävlingar samma vecka! :-)
Du dyker inte upp på halvmaran om 2 veckor förresten? Själv ska jag försöka slå min tid från Kungsholmen runt tidigare i år.

Mvh Dick

Björn sa...

Underbart att få känna motgångar! Efter en motgång så känns ju framgången som kommer senare så mycket bättre! Hade vi bara haft framgångar och alltid klarat våra mål hade vi nästan lika gärna kunna lägga ner! Har själv haft svackor där man inte känner igen sina resultat, men man reser sig alltid och är starkare och snabbare än någonsin när man är tillbaka!

Så känn dig besviken nu, för du är värd att känna dig nöjd senare!

Lennart sa...

Dick - Tack! Jag springer inte halvmaran i år, men jag kanske åker in och hejar. Kanske passar på och tar en löprunda samtidigt. Vi får se :-).

Hoppas det går bra och att du persar. Jag tror att du gör det också för din prestation idag var bra :-)!

Björn - Ja, du har helt rätt. Bra skrivet! Det hade inte varit lika kul med framgång utan motgång :-)!

Jag gillade din kommentar!

Håkan sa...

Tråkigt att det känns så och att det inte gick enligt plan. Se det som så att nu kan det bara bli bättre?
Läste ett alternativt sätt att få igång kroppen idag, eller rättare sagt låta kroppen få en "reset": http://maramackan.wordpress.com/2013/08/31/29-fucking-javla-43/
Kanske vore något ?

Anonym sa...

Hej Lennart!
Hade gärna pratat längre, men
klubbkompisarna ville hem.
Jo då det gick bra, kom in på 37.48. Är nöjd med tiden då jag tyckte det var en rätt jobbig bana. Men inte fick jag med mig någon sub40 jacka, dom var slut??!! när jag skulle hämta min...
//Daniel

Anonym sa...

Lennart, klart att vi ses på Sicklaloppet! Just nu känner jag mig både halt och lytt men det är bara att bita ihop.

Jag förstår precis hur du känner. Jag gjorde ju SUB40 två gånger inom två-tre veckor i början av sommaren och nu strular det bara. Både du och jag kommer igen snart. Kroppen måste väl få tid att komma igång när man haft mindre träning en period.

Kul att ses igår!

Andreas Åkesson sa...

Grubbla inte för mycket, Lennart! Du kommer igen, det vet jag. Bara ute och köra! (:

Lennart sa...

Håkan - Tack för länken. jag ska titta på den och se vad som sägs. Dock tror jag att det viktigaste för mig är att få några dagars lugn träning nu :-).

Daniel - Wow, bra tid! Konstigt att jackan var slut. Jag har läst att de 100 första skulle få en jacka och det måste du har varit. Konstigt, hoppas att du kan få en i efterhand.

Lennart sa...

Jimmie - OK, jag är inte ensammen :-)! Jag anmälde mig till Sicklaloppet idag så nu är jag anmäld!

Andreas - Tack! Ja, jag har slutat grubbla nu. Nu ser jag framåt :-)!

Wilhelm sa...

Vila vila vila.... Jag trodde inte det skulle bli första sub40 någonsin OCH springa om bloggLennart. Ville inte störa med en hälsning i spåret.... Jo.anledningen till mitt inlägg är att jag var förvånad till min tid och tror det berodde på 6 dagars vila innan loppet ( och vettig träning i övrigt såklart).

Lennart sa...

Wilhelm - Vila är ett bra tips! Jag kanske borde vilat lite till. 2 dagar mellan ett 5 km lopp och ett 10 km lopp kanske är lite lite :-).

Du skulle ha hälsat. Det är bara kul :-). Jag blir bara glad om du springer sub40 :-).