onsdag 28 augusti 2013

Hälsoloppet 2013

- Är det långt kvar till start, frågar jag funktionären i startfållan. I normala fall vet jag exakt hur långt det är kvar till start, men inte idag, för idag har jag lämnat klockan i väskan.

Idag ska jag prova att springa ett lopp utan klocka. Det blir ett klocklöst lopp, men inte ett tidlöst lopp. Tiden är precis lika viktig som vanligt. Det ligger också i tiden att springa lopp.

Plötsligt smäller startskottet, och hela startfältet rusar iväg. Andreas har jag inte en chans att följa. Jag tror mig se att han lägger sig på en tredjeplats, som han senare håller hela vägen in i mål. Mer om det kanske man kan läsa om på hans blogg.

Själv springer jag mitt lopp, och efter en snabb öppning på ca 500 meter kommer en slakmota. Jag drar av på farten samtidigt som jag hör Gabriel, som senare persar och springer sub 40 över 10 km, heja på mig.

Jag springer förbi första kilometermarkeringen med en känsla av att det har gått fort. Jag ser några ryggar framför mig som jag springer ifatt, och om. Det är nerförsbacke, och det är lätt att springa. Det känns som att det går fort.

Efter 3.5 kilometer kommer ett par uppförsbackar som återigen kan beskrivas som slakmotor. Här går det tungt. Här går det inte lika fort. Jag får mjölksyra. Jag blir trött.

Det är ca 100 meter fram till nästa löpare, och jag vänder mig om för att se om någon bakom mig kan hjälpa till med farthållningen, men det är ingen där. Jag har sprungit ifrån dem. Jag får kämpa själv.

Jag tar mig uppför backarna, och kommer senare ut på den långa upploppsrakan. Jag försöker höja farten, och utan att ha en aning om vilken tid jag är på väg mot ger jag allt.

Långt där borta ser jag målet, där jag också ser en klocka som tickar framåt, men med svett i ögonen ser jag inte vad den visar. Visar den 18 eller 19 minuter?

När jag kommer närmare ser jag att klockan visar 19 minuter. Det gör mig lite loj, lite besviken, och utan att spurta springer jag över mållinjen på tiden 19:47, vilket är 30 sekunder sämre än mitt pers som jag satte i juni på en jämförbar stadsbana.

Så här i efterhand känns det ändå ganska bra. Träningen tar bra, och om en månad tror jag att jag är minst 30 sekunder snabbare, men nu ska jag ladda upp inför Kistaloppet på lördag.

12 kommentarer:

Johnny sa...

Typiskt, när äntligen möjligheten uppenbarar sig att få springa med/mot andra bloggare, så drar jag?

Det är ju annars runt knuten från mig och var med i min ursprungliga tävlingsplan i år.

Nåja! Bra kämpat iaf, de få backar som finns suger en del energi :-)

Henrik sa...

Så nu är frågan: Hade du sprungit snabbare eller långsammare MED klocka? :-)

Linus N sa...

Bra kört!
Instämmer med föregående inlägg: Var det en bra idé att springa utan klocka?

Anonym sa...

Snyggt! Själv så fick jag bryta efter drygt 5km. Magen krämpade rejält och det började redan efter drygt 2km. Ordentligt besviken efteråt..

Tror jag tänker ta revansch på lördag, i Kista!

Tyckte mig känna igen dig när jag sprang förbi dig strax innan 5km. Inte helt säker och vi har ju aldrig pratat IRL. Jag läser din blogg iallafall :)

Vi kanske ses på startlinjen på lördag :)

/Jimmie

Håkan sa...

Tror du att du hade sprungit loppet annorlunda om du hade haft klockan?

Själv har jag aldrig sprungit ett lopp utan klocka, men det är inte samma sak som att säga att jag sprungit efter klockan. Har mer haft den med för att kunna se efteråt hur jag faktiskt sprang än att se direkt under loppet att jag ligger före/efter ett visst tempo. Detta med två undantag, båda från i år och båda loppen gick sämre än jag ville.

Staffan sa...

Hade du lättat något på träningen innan eller tränat på som vanligt? Lurigt det där, jag lockas också av att springa utan klocka någon gång på en "prio-B"-tävling för att inte titta på den och tänka "oj, nu går det fort" men samtidigt kanske den behövs för att pressa på lite?

Jag gjorde 18:45 på 5km på Telge Stadslopp hösten 2011 då jag hade gjort sub38 på milen första gången på bana i juni. Hässelbyloppet okt 2011 gick på 37:54 tror jag vilket var lite av en missräkning, då...

I dagsläget ser sub38 tufft ut men jag håller tummarna ändå!

Lennart sa...

Johnny - Tack! Framt till för några veckor sedan räknade jag också med att du skulle springa. Synd att du inte var där!

Henrik - Ja, det är den stora frågan :-). Ska jag vara helt ärlig tror jag att det hade gått ungefär lika fort. Jag stod på ganska bra och jag tror inte att jag hade orkat springa fortare med klocka :-).

Linus - Tack! Jag tyckte det var ganska skönt att springa utan klocka. jag tror att jag kommer att göra det igen på såna här lopp som jag inte satsar 100% på :-).

Lennart sa...

Jimmie - Hej! Trist med magen! jag förstår att du är besviken. Lite antiklimax.

För att hitta några ljusglimtar i det hela så kommer du säkert springa fortare nu på lördag pga att du bröt. Nu kommer du till start lite mer utvilad.

Jag kommer stå långt fram på lördag så om du ser mig så hälsa :-).

Vi ses!

Håkan - Jag tror att jag hade sprungit loppet ungefär på samma sätt. Det har lite att göra med banprofilen och hur loppet utvecklar sig, vilka ryggar finns att gå på, osv.

Jag var trött när jag sprang i mål så det är svårt att säga hur det hade gått med klocka.

Det är klart. Den här km-visa avstämningen fick jag inte, men jag tror inte att det gjorde så mycket :-).

Staffan - Jag hade träna hårdare än vanligt :-), dock hade jag två dagars vila mellan sista hårda passet och Hälsoloppet.

Du trodde inte att jag skulle klara sub 39 i våras heller, men det gjorde jag :-).

Anonym sa...

Bra kämpat Lennart! Man går ju ofta och undrar hur fort man kan springa en viss distans, vi kan ta 10 km som exempel eftersom det är den distans du fokuserar mest på. Själv funderar jag ofta på om jag kan springa sub 35 (vilket jag har mäktat med endast 1 gång i år på 5 försök). En vis man sa en gång till mig: "om du undrar vad du har för kapacitet på milen, spring 10x1000 m med 1 min vila. Summera sedan tiden det tog att springa tusingarna så får du en ganska bra indikation på hur fort du kan springa 10 km i ett sträck". Jag tror det ligger nåt i det. I ditt fall skulle det innebära att du måste fixa att springa 10x1000m på i snitt ca 3.47-3.48. Ingen omöjlighet kanske? /Mattias

Lennart sa...

Tack Mattias! Intressant aspekt det där :-)! Det låter verkligen inte som en omöjlighet :-).

Min plan är att nu börja springa intervaller på bana bara för att få upp farten och planen är att i första hand försöka springa 1000ingar i 3:40-fart med 2 min vila. Orkar jag inte det så kortar jag ner till 800ingar i 3:40-fart.

Tanken är att jag senare skall korta ner vilan och springa i 3:45-fart.

I planen ligger också att springa 2000ingar i tävlingsfart, backintervaller och progressiva distanspass. Vi får se hur det går :-).

Saras träningsblogg sa...

Det var jättebra jobbat! Svårt utan klocka!! Bra sprunget enligt mig :)

Lennart sa...

Hej Sara! Tack för de snälla orden :-). Det var lite speciellt.