lördag 1 juni 2013

Stockholm Marathon 2013

Aj, aj, aj. Massören klämmer på mina vadmuskler, hälsenor och fötter. Jag har precis sprungit maran på 3:23:49. Tre minuter sämre än pers, men jag är nöjd. Jag klarade inte värmen. Jag var slut efter 25 kilometer i 4:30-fart.

Snett bakom mig ligger Andreas. Han har precis persat på maran med fina 3:30:36. Han får också massage, fast han verkar inte ha lika ont. Han ligger bara och blundar.

Ni som inte besökt massagetältet efter maran har verkligen missat något. Det är helt fantastiskt att få massage direkt efter en mara. Otroligt att den tjänsten finns, och gratis var det också. Obegripligt.

Årets mara var som maror brukar vara. Den liknade inte någon annan mara. Ingen mara är den andra lik, och så var det i år också. Årets mara började med att vara solig, varm och kvav, och slutade med att vara regnig, blöt och kall.

Personligen upplevde jag värmen väldigt jobbig. Redan efter tre kilometer var jag genomsvettig, och andningen var ovanligt ansträngd för 4:30-fart. Kanske gjorde jag fel när jag inte anpassade farten efter värmen, men jag ville satsa. Går det så går det.

Efter 25 kilometer var jag slut. Jag orkade inte hålla farten. Jag sprang en bit, gick en bit, sprang en bit, och så fortsatte jag. Med tanke på hur trött jag var på slutet känner jag mig ganska nöjd med 3:23:49.

Nu blir det lite återhämtning ett par veckor för att sedan trappa upp träningen mot nya målsättningar, men mer om det senare.

Hoppas ni andra fick en fin mara, och en härlig upplevelse, för det fick i alla fall jag!

21 kommentarer:

Alexandra sa...

Jag tycker du är grym Lennart! Gött jobbat och unna dig något trevligt ikväll

Andreas Åkesson sa...

Grymt bra jobbat! (:

hokke sa...

Låter väldigt likt min upplevelse, även om du klarade att hålla tempot en mil längre än jag... Bra jobbat ändå, och jag förstår precis vad du menar med att du ändå är ganska nöjd.

Peter sa...

Jag kroknade redan efter 5km! Från 28 km blev det 2km jogg, kramp, sretch, 2km jogg... Det var en upplevelse men jag ville ju ha finishertröjan :-)

Staffan sa...

Bra kämpat! Lite fascinerande att det upplevdes som så varmt, här ute i förorten var det ca 19 grader och ganska svalt i den lilla vind som var.

Massage direkt efter förresten, har fått lära mig att musklerna har en massa småskador som behöver läka först!?

Lennart sa...

Alexandra - Tack! Det ska jag göra :-)!

Andreas - Tack! Nästa år måste du stå på startlinjen :-)!

Håkan - Tack! Tycker att du ska vara ganska nöjd med dina 3:32 också. Det var bra sprunget!

Peter - Bra att du fortsatte! Var inte blyg nu heller utan nu måste du använda finisertröjan också :-). Ju mer du har kämpat för den ju mer värd är den :-)!

Staffan - Det var kvavt och ingen vind i början av loppet. Svetten låg kvar på kroppen och då blir det varmt. Jag tycker också att det är väldigt jobbigt att springa i värme. Jag springer bäst när det är ca 12 grader och mulet :-).

Angående massagen så låter det du säger rimligt. Dock har jag också läst att lätt massage efter träning är bra för återhämtningen. Har också svårt att tro att de skulle erbjuda tjänsten om det inte var bra :-).

Olov sa...

Hej Lennart.
Bra krigar därute i värmen. Bra att du är nöjd.
Som du skriver är ju ingen mara den andra lik. Det kan jag skriva under på. Jag fick en magnifik löpupplevelse idag.
Hade inte samma problem som dig med värmen, upplevde den inte alls som jobbig. Fick väl lite värmeträning på varvet häromveckan.

Njut nu med den gröna tröjan och medaljen.
Nya målsättningar skriver du, vad kan det vara tro? Spännande!!

Jenny B sa...

Härligt Lennart - Grattis till en fin prestation!

Lennart sa...

Olov - Nä, jag har förstått att du inte hade några som helst problem med vädret idag :-)! 2:54 är grymt bra!! Återkommer med målsättningar.

Jenny - Tack :-)! Även fast det känns lite sådär så är jag ganska nöjd. Jag har faktiskt inte satsat 100% på maran och då kanske det blir 3:23 för mig en ganska kvav dag :-).

Ingmarie sa...

Bra jobbat! Men värme???????? Nu skojar du väl?
Tror du måst eleta upp en vintermara om du ska bli nöjd. ;-)
Jag har frusit och varit totalt nedkyld av regn och kyla.

Lennart sa...

Ingmarie - Tack! Nej, jag skojar inte. Jag tyckte det var jättetung (kvavt) i början av loppet. Vädret slog om men då var det för sent, sista 10-15 km kanske inte var så farliga.... ;-).

anneliten sa...

Klart du ska vara nöjd! Du gav dig inte fast det var marigt :-)

Elin sa...

Bra kämpat och grattis till en bra tid! Nu blir jag sugen på att köra maran nästa år. Någon gång ska det väl göras!

Lennart sa...

Anneli - Tack! Ja, det var lite marigt. Men det är just det som gör det så roligt, och att man känner sig så nöjd :-). Nästa år står du också på startlinjen!

Elin - Tack! Absolut så skall maran sprigas någongång i livet, och nästa år låter som ett bra tillfälle :-)!

Mathias sa...

Alla som genomför en Marathon gör en stor seger mot sig själv. Håeller med om att det inte var så varmt ute i förorten. Men det var hög luftfuktighet så jag tror det var var boven. Men var nöjd med tiden Lennart och njut. Löpning är kul!

Dick sa...

Bra jobbat Lennart!
Jag försökte få syn på dig i startgrupp C, men lyckades inte. Jag ser sen på km-tiderna att jag nog höll lite högre tempo i början också (svårt att hålla igen!).
Håller med om att värmen var jobbig under första delen. Själv körde jag med sportdrycken i munnen och vattnet över huvudet vilket jag tyckte hjälpte till att svalka under de första milen.
Sen blev sista milen tung, men så verkar det väl vara för de flesta.

Mvh Dick

Lennart sa...

Mathias - Tack! Ja, det är säkert luftfuktigheten, men för mig som löpare blir det varmt med hög luftfuktighet. Man börjar nästan koka... :-).

Dick - Tack! Jg hade samma strategi som dig. En mugg vatten över huvudet och en mugg i munnen :-). Hoppas att du är nöjd i alla fall :-)!

Andreas sa...

Känner ingen smärta? :-)

Fick bita ihop och tygla mig själv när de masserade hälsenorna - gjorde rent ut sagt vidrigt ont! Men det gjorde nytta tror jag för mina hälsenor är mindre ömma idag än de var innan start. En riktigt bra service.

Grattis till en bra tid på denna variant av mara!

Lennart sa...

Andreas - Ha, ha, tack! Jag tror på dig. Jag tyckte bara att du såg så avslappnad ut när du låg där :-)!

Det var bra av dig att persa igår. Riktigt bra :-)!

Thomas Fortell sa...

Bra jobbat - själv åkte jag på kramp redan efter 25-30 km men stapplade till slut i mål .... när jag kom till massagetältet betydligt senare än du så var det knökfullt av löpare som sökte skydd från regnet så man kom inte ens in.

Lennart sa...

Thomas - Tack! Så var en av alla som drabbades av kramp. Det var många som gjorde det i år. Måste ha med värmen att göra. Starkt jobbat att du tog dig i mål. Mycket bra gjort!

Tråkigt att det var fullt. Hoppas att du löste det på annat sätt för det var riktigt skönt :-).