söndag 16 juni 2013

Pressa i terrrängspår

Jag kortar ner stegelängden och böjer ner huvudet. Blicken fokuserar jag ett par meter framför mina fötter. Andningen ökar, samtidigt som jag börjar fokusera.

Backen jag springer i är 200-300 meter lång. Jag kan backen. Jag känner till varenda rot, varenda sten, och varenda förändring i lutning. Jag har sprungit den här backen många gånger tidigare.

Jag vet att backen är brant i början för att sedan bli lite flackare samtidigt som den svänger åt höger. Ungefär mitt i det flacka partiet svänger den åt vänster och ännu lite längre upp, precis innan backkrönet, svänger den åt höger och blir återigen brantare.

Den sista branten är jobbigast. Jag brukar försöka hålla fart över backkrönet, men det är tungt. Idag, precis som så många gånger tidigare, samlar jag på mig mjölksyra.

I kommande utförslöpa andas jag häftigt när jag försöker springa av mig mjölksyran i benen. Jag vet av erfarenhet att mjölksyran kommer att försvinna. Jag vet också att mjölksyran kommer att återkomma vid nästa backe.

Idag sprang jag i terrängspår. Jag sprang Täby-IP milen. Jag pressade i varje backe. Jag pressade i minst sju fina backar. Sju tunga backar, plus ett par mindre backar.

Det kändes tungt idag. Riktigt tungt, men så här efteråt känner jag mig också nöjd. Riktigt nöjd. Med transportlämning till och från Täby IP kan jag summera dagens pass till 16.6 kilometer i 4:43-fart.

14 kommentarer:

RZ sa...

Psst, är du fortfarande 42 år? Fått för mig att det stått länge nu ((=

Hur har det gått med vikten sen du började träna?

Håkan sa...

Jag vet vilken backe det är! Den sista knycken är oftast riktigt tung men som tur är så är den kort och nästan direkt efter har man en skön utförslöpa att se fram emot.

Det är ett utmanande spår, men som su säger man känner sig oftast nöjd efteråt så man vet att träningseffekten är bra!

Lennart sa...

RZ - Kul fråga, och japp, fortfarande 42 år. Jag har kontrollräknat också :-). Fyllde 42 i början av april så det kommer stå 42 år ett tag till :-).

Sen jag ökade träningsmängden, för 4-5 år sedan, har jag gått ner ca 5 kilo, men de senaste 2-3 åren har min vikt varit ganska konstant. Dock ska jag försöka gå ner ett par kilo. Tror det gynnar mina tider :-).

Håkan - Det är backen upp till vindskyddet jag skrev om. Den där bergsknallen precis på toppen är tung :-). Man tappar all fart där :-).

Håller helt med dig om att Täby IP milen är ett mycket bra spår med en riktigt bra träningseffekt :-).

Såg att du hade sprungit 5:an idag. Bra

Helena sa...

Jag har också kört 5:an idag med transportlöpning till och från. Konstigt att ingen av oss möttes. Såg ni ormen på anslutningen från golfbanan vi 2km-markeringen?
Jag försökte hitta lagom tempo inför Runrundan. Hur står sig 5:an i kupering i jämförelse med RR?

Peter sa...

Det är den backen som jag hittat en genväg runt :-) Jag sprang detta spår varje lördag april-nov i flera år men varje år i okt började jag ledsna och tillsist pallade jag inte med den backen och hittade då en genväg som tog mig helt förbi backen. Men det var många år sen, nu springer jag i alla backar.

Alexandra sa...

Härligt pass lennart! Du verkar snabb i terräng oxå..

Anonym sa...

Underbar läsning!

Jag försöker pressa mig, men jag tror jag behöver pressa mig MER på träningspassen i skogen!

Lennart sa...

Helena - Hej Helena! jag såg ingen orm. Otur. Var det en kopparorm, snok eller huggorm? Kopparormar ser jag ofta :-).

Kuperingen på Täby IP 5:an är värre än Runrundan men Täby IP spåren är riktigt bra som träning inför Runrundan. Det var bland annat därför jag själv var där idag :-)!

Peter - Misstänker att du vek av till vänster innan backen och sprang mot Arningeleden och hakade på spåret där igen. Tur att det var länge sen :-).

Lennart sa...

Alexandra - Tack! Idag märkte jag att jag måste springa ett par pass i de här terrängspåren. jag var snabbare för ett par månader sedan :-).

Malin - Tack! Terrängespåren är riktigt bra träning. Själv var jag ute och rekade stigar igår :-).

Helena sa...

En huggorm men egentligen spelar det ingen roll för jag är lika rädd för en kopparorm. Jag blir väldigt snabb när jag ser en orm så det vore nog bra med många ormar kanske

Lennart sa...

Helena - Ha, ha. Ja, mycket ormar i spåret så att det blir lite fart... :-).

Jag hoppar också till när jag ser ormar, oavsett vilken sort, men det känns samtidigt lite privilegiat :-).

Vildsvin har jag aldrig träffat på, men om jag möter ett vildsvin skulle jag springa fort efter det :-).

Ousa sa...

Bra jobbat! Terräng är lite tuffare på alla sätt :D

Lennart sa...

Hej Åsa! Länge sen och visst är terräng lite tuffare. Härlig träning :-)!

Lennart sa...

-