måndag 17 juni 2013

OBT-intervaller

- Nu kommer du få känna på mjölksyra, säger Fredrik till mig när vi tillsammans med de övriga i Vallentuna Friidrott springer in på en stig som leder in i en skog.

På programmet inför dagens träningspass står det OBT-intervaller. Jag har aldrig sprungit OBT-intervaller tidigare, men jag vet att OBT-intervaller står för OBanade Terrängintervaller.

Jag tyckte att OBT-intervaller lät lite jobbigt, men det är å andra sidan samma sak som att det lät lite kul. Det visade sig att det var väldigt kul att springa OBT-intervaller, vilket å andra sidan är samma sak som att det var väldigt jobbigt att springa OBT-intervaller.

Varje intervall var ca 650 meter lång med inslag av obanad terränglöpning över rötter, stenar och ormbunkar. 4:15-fart per intervall kanske inte låter så farligt, men med tanke på att den delvis obanade terränglöpningen hela tiden stördes av knickiga små svängar, inbromsningar och accelerationer, samtidigt som vi sprang i uppförsbackar och nerförsbackar, så blev det hela ganska jobbigt.

Det blev verkligen storflås och mjölksyra på de sista intervallerna. Det känns till och med som att jag kan få lite träningsvärk av det här intervallpasset. Hoppas det.

9 kommentarer:

Håkan sa...

Låter som en kul ny intervall att testa! Men man behöver kanske kolla lite extra efter fästingar efteråt?

Lennart sa...

Håkan - Ja, det är nog bra :-). Vi pratade om fästingar och vaccinering mot TBE när vi joggade tillbaka till Vallentuna IP, men jag glömde att kontrollera när vi kom fram....

Nu finns det i alla fall inga fästingar :-)!

Alexandra sa...

Yay!! Vilket pass...Låter hur kul som helt men fy fan vad jobbigt det måste ha vart. ....Skogstrollet Lennart bara malde fram :D

Lennart sa...

Alexandra - Japp, det var ett fint pass.

Nästa gång ni kör det med RR så hoppas jag att du kan vara med :-)!

Jenny B sa...

Låter väldigt roligt (och väldigt jobbigt!)
Själv tycker jag att det är svårt att springa obanat. Jag blir så rädd för att trampa snett och göra illa mig, så jag bromsar hela tiden... Behöver kanske bara hitta en bra miljö och "spana av" den ordentligt först.

Lennart sa...

Jenny - Jag förstår precis. Jag tänkte som du innan passet och under passet var jag väldigt fokuserad på vart jag satte fötterna. Jag halkade till några gånger men det gick bra :-).

Efter passet sa vi också att det var tur att ingen skadade sig. Jag förstår precis ditt tänk och det är viktigt att ta det lite försiktigt. Klokt!

Ingmarie sa...

Jag är också rädd för skador på den typen av intervaller. Det gäller att man "kan" springa obanat annars är det ju ganska meningslöst...

Andreas Åkesson sa...

Bra jobbat! Låter som ett uppfriskande pass! (:

Lennart sa...

Andreas - Tack :-)!