lördag 8 juni 2013

En synpunkt på mitt nya pers

Jag slog mitt pers. Med 17 sekunder slog jag mitt pers över 5 kilometer landsväg. Mitt nya pers är 19:17, och det slog jag idag på Itrimloppet i Åkersberga.

Det positiva är att det finns mer i kroppen. Det känner jag. Det kändes jättebra i ca 3 kilometer, men sen stumnade kroppen totalt. Det fanns ingenting kvar de sista 2 kilometrarna.

Att jag stumnade kanske hänger ihop med att jag sprang maran förra helgen. Det kan också hänga ihop med att det var ganska varmt, eller också hänger det ihop med att jag sprang för fort och blev trött.

Oavsett varför jag stumnade efter 3 kilometer så kan man ha lite synpunkter på att jag sprang ett 5 km lopp en vecka efter maran. Jag har lite synpunkter på det. Jag tycker det var lite dumt.

24 kommentarer:

Andreas Åkesson sa...

Grattis Lennart! Bra kämpat! Det verkar som att det är ett snabbt lopp ute i Österåker, stämmer det?

Lennart sa...

Andreas - Tack! Ja, det är ett ganska snabbt lopp. Kanske inte en traditionell pers-bana och det är klart att det finns lite upp och ner här och var, men det finns i princip bara en backe som man måste hantera. Inget konstigt alls.

Ja, det är en ganska snabb bana.

Johnny sa...

Snyggt jobbat!

Hade tänkt att delta själv, men det blev inte så och nu sitter jag ute på landet. Dock var det främst skavsår och envetna blånaglar som stoppade mig.

Men något som lockar mer och mer är Runrundan, lägger in den i min tävlingskalender nu.

Lennart sa...

Johnny - Tack! Synd att du inte kom. Det var ett bra startfält idag. Jag sprang 17 sekunder fortare än förra året, och då kom jag 3:a, men i år kom jag bara 7:a.

Kul om du kommer till Runrundan också. Förhoppningsvis kan du placera dig :-). Jag hoppas på det.

Ingmarie sa...

Grattis! Man kan få en sån där superkompensation men nu bör du nog ta det lite lugnt...

Lennart sa...

Ingmarie - Tack! Du lämnar alltid kloka råd!

Jag funderade lite på det där med kompensation och om det kan vara så att jag sprang maran långsammare än vad jag egentligen har kapacitet för. Jag sprang ingen bra mara, och jag borde kunna springa den 10-15 min snabbare än vad jag gjorde. Det kanske är därför jag kunde springa som jag gjorde idag.

Ingmarie sa...

Kanske... Vi lär aldrig få veta. :-)
Men kunde du verkligen ha kutat fortare?
Värmen tog mycket energi från dig om jag fattade det hel arätt. (?)
Jag har kutat snabba lopp 1-2 veckor efter en bra mara likväl som kassa lopp trots "långsam" mara så jag tror inte det är så enkelt.
Btw, jag tror du missuppfattade min blogg. :-)

Lennart sa...

Ingmarie - Jag tror att jag kan springa fortare om jag inte hade sprungit maran veckan innan, och om det var (för mig) bättre löpväder. Jag är ingen bra värmelöpare. Jag vill ha 5-10 grader och molnigt. Då fungerar jag bäst :-).

Igår kändes det väldigt bra efter 3 kilometer. Knappt andfått och jag tänkte "18 minuter", men sen gick det fort utför. På bara 200 meter stumnade jag fullständigt (utan förvarning) och sista kilometern (lätt) kan inte ha gått snabbare än 4:00-4:10. Jag tror att det var en konsekvens av maran :-).

Vi får se vad som händer framöver :-).

Håkan sa...

Jag tror det är maran som gjorde det. Kroppen har inte hunnit fylla på bränslet efter de fyra milen ännu.
Tror inte heller det var dumt, det blev ju ett nytt pers! Visst med lite mer vila emellan så hade det blivit ett bättre pers. Det enda dumma med det är väl att du skjutit upp återhämtningen med ett par dagar/ en vecka, men nu har du väl inte någon mer tävling inom de närmaste två veckorna?

Helena sa...

Grattis till nytt pers! Jag var sugen på att springa men lyckades inte planera in det. Dessutom har jag känt av benhinnorna lite sedan i tisdags och vågade inte springa för fullt igen. Såg att det även på damsidan var bättre startfält och jag hade inte haft en chans på topp tre

Lennart sa...

Håkan - Jag tror att musklernas återhämtning går fortast men det är återhämtning av skelett och senor/ligament jag är lite orolig för. Vill inte råka ut för en stressfraktur.....

Att det känns bra i muskler tror jag tyvärr inte betyder att skelett och senor tycker det är helt OK att springa fort och långt :-). Vi får se om några dagar/veckor. Klarar jag mig från skador så var det OK, klarar jag mig inte från skador så var det inte dumt. Just nu känns det bra :-).

Helena - Tack! Benhinnor kan du behandla på ett bra sätt med egenvård och massage och du.... Det var några riktigt bra löpare med i går. Fredrik Uhrbom som vann 10 km klassen gjorde det på en tid under 31 min och det är riktigt bra för ett sånt lopp (btw, 2:an kom också under 31 min). Själv hade jag två eller tre tjejer framför mig i 5 km loppet. Alberto som vann 5 km loppet är också duktigt så det var en stor skillnad på startfältet i år jämfört med förra året när jag kom 3:a :-). Set var ett mycket fint startfält i år.

Hoppas benhinnorna blir bättre!

Peter sa...

Jag tror det var dumt oavsett hur det går faktiskt. Jag funderar själv på lopp nästa helg men tycker det är på gränsen och tror det är alldeles för tidigt med maxprestation veckan efter en mara.

Man kan jämföra med hur en professionell pokerspelare resonerar och även om en chansning med usla odds går hem så anses det ändå vara dåligt spel att gå emot oddsen då det i långa loppet alltid leder till förlust även om det kan gå bra vid enstaka tillfällen. Med samma logik så har du tagit en onödig risk och långsiktigt leder den typ av risktagande till att du är mer skadad än om du låter bli.

Men grattis till nytt PB ändå. Ett PB är ju alltid ett PB och inget som kommer lätt.

Lennart sa...

Peter -Tack! Intressant jämförelse med pokerspelaren som hela tiden jobbar med sannoliheter, och hur dessa sannolikheter kan användas inom maratonlöpning.

Det är en intressant diskussion det här med många input :-). Här kommer en aspekt till.

Hur ser du till exempel på ett långpass på 35 kilometer med fartökning där snittfarten på passet blir samma som snittfarten på ett misslyckat marathon.

Jag har sprungit 32 km med fartökning med snittfart på 4:50 min/km (samma som nu på maran) på söndagen och sprungit intervallpass på tis, dvs med en vilodag. Ska jag tänka som vid tävling så ska jag inte springa intervaller på 20 dagar efter ett sånt långpass och så gör inte jag. Hur ska jag tänka här?

Hur ser du på det :-)? Någon annan som vill dela med sig :-)?

anneliten sa...

Var lite rädd om dig för katten!

Peter sa...

Lennart: Jag troe inte det är den "objektiva" belastningen mätt i tempo/distans som spelar roll utan att det är en maxprestation. Oavsett vad vårt tempo blev på maran så gjorde vi i stort sett vårt bästa och det sliter oavsett resultat.
Av någon anledning pallade vi inte det förväntade tempot på maran men då vi ändå pressade på så blir det en maxprestation och då behövs återhämtning. Efter ett längre träningspass som känns ok behövs inte samma återhämtning.
Detta är min ödmjuka åsikt och inget annat :-)

Lennart sa...

Anneli - Ja, jag ska vara det. Jag har knappt tränat någonting sen maran. Visst jag sprang ett 5 km lopp, men någon annan träning har det knappt blivit.

Peter - Ja, du har säkert rätt :-). Det är säkert så.

Det är dock en intressant aspekt att en halvmara i perfekt väder i 4:00-fart belastar skelett, senor, muskler, etc lika mycket som en halvmara i hög värme och hög luftfuktighet i 4:30-fart.

Det är lite det jag vill belysa i det här långa kommentarsfältet och locka fram åsikter. Är det verkligen så? :-). Det hade varit kul om någon "läkare" eller annan utbildad hade sagt något :-)!

Ingmarie sa...

Jag menade snabbare på maran. :-)

Ingmarie sa...

Och jag är ju också inne på Peters resonemang. Även om du tror musklerna är återhämtade några dagar efter maran så är de inte det. Och det går inte riktigt att jämföra 32-35 km inkl. tempohöjning med en hel mara...Varför tror du elitlöparna springer så få maror/år och tävlar ytterst sparsamt (typ inte alls) ganska lång tid efter. :-)

Lennart sa...

Ingmarie - Jaha, jag trodde du menade på 5 km loppet :-).

Att en mara sliter och kräver en lång återhämtning är vi alla överens om.

Det jag är ute efter är dock om det finns nyanser och om diskussionen kan nyanseras lite mer än att säga tex 26 dagars återhämning och därmed punkt. Det här med återhämtning efter en mara känns lite kantig när jag tittar omkring på olika forum där frågan diskuteras. Det är väldigt rak åsikt, oavsett hur det har gått. Lärda män och kvinnor säger 26 dagars återhämtning, och sen punkt.

1 vecka är så klart en väldigt kort återhämtningstid, men det måste väl ändå finnas nyanser kring 26-dagars regeln.

Peter sa...

jag anser det självklart att 26 dagar bara är en tumregel och att det är väldigt olika hur lång återhämtning man behöver. Jag har tex väldigt jobbig träningsvärk i 3-4 dagar och då räknar jag kallt med att jag inet är speciellt återställd efter 7 dagar heller medan tex Evy Palm sagt att hon inte ens fick träningsvärk efter maran de sista åren och då är hon rimligtvis återhämtad mycket tidigare.
Men kanske inte ens hon skulle springa ett 5km lopp veckan efter ;-)

Anonym sa...

Oavsett anledningen till stumma ben; stort grattis till PB! :-)

Lennart sa...

Peter - Intressant det där med träningsvärk. Efter årets mara har jag inte känt av någonting i benen. Varken stelhet eller träningsvärk. Ingenting. Dock kan jag göra det efter långpass på 32 km med fartökning :-).

Hur som helst så tror jag inte vi kommer längre nu, men du hade vädigt bra synpunkter :-). Tack.

Malin - TACK! Vilken bra avslutningskommentar du kom med :-)!

Ingmarie sa...

Ja 26 dagar är bara en riktlinje.kan lika väl vara 20 eller 30. Men oavsett är 7 dagar för kort för att tro att man är återhämtad. :-) Men nu är det gjort och inget att älta. Tar du det bara lugnt nu så är det ingen fara tror jag. :-)

Lennart sa...

Ingmarie - Japp, 7 dagar är för kort.

Dock ville jag ha igång en diskussion kring det här. Jag ville "provtrycka" lite, och jag tycker du var jättebra! Tack!