tisdag 25 december 2012

Statisk vs dynamisk stretching

Jag läser att det finns forskningsresultat som visar att statisk stretching inte ger någon långvarig effekt. Jag läser att det finns forskningsresultat som visar att statisk stretching i princip inte fungerar. Jag läser att forskningsresultaten visar att dynamisk stretching fungerar, och höjer prestationsförmågan, och är mycket bättre än statisk stretching.

Själv har jag sysslat med statisk stretching i säkert 20 år, och hävdar med bestämdhet att det fungerar. I alla fall för mig. Jag upplever att statisk stretching bland annat påskyndar återhämtning, minskar spänningar i muskler, minskar risken för kramp och skador som till exempel bristningar, löparknä, gubbvad, förslitningar, etc.

Nu tvivlar jag inte en sekund på att dynamisk stretching fungerar, men jag tror inte att det finns ett motsatsförhållande mellan statisk och dynamisk stretching. Jag tror att båda fungerar, och att det bästa är en kombination av de båda. Tur att det finns forskningsresultat som visar på det också.

Oavsett vad vissa forskare säger om statisk stretching tror jag inte att dagens distanspass över 12 km i 5:00-fart hade varit möjligt, utan de senaste dagarnas statiska stretching av mina vader. Fast det är bara min erfarenhet som säger så........

11 kommentarer:

Johnny sa...

Fast har du testat en period utan stretching? :-)

Lennart sa...

Johnny - Bra fråga :-)! Svaret är nja, jag har inte testat perioder utan stretching "med flit", men jag har under perioder slarvat med stretchingen vilket enligt mig har resulterat i olika skadekänningar.

Jag härleder i alla fall de skadekänningarna till slarv med stretching och att jag ibland till och med helt har glömt bort att stretcha :-)!

Unknown sa...

Vi är alla olika. Men jag upplever samma sak. Att stretching (statisk) hjälper, i allafall lite. Dynamisk streching tror jag mer på som uppvärmning. Men sen ska man aldrig underskatta placeboeffekten. Tror man på något så funkar det.

Imponerande att du lyckades springa så fort idag. Snälla säg att det var ordentligt plogat där du sprang :-)

Lennart sa...

Ja, det kanske är så, men jag behöver stretching :-). Det har blivit fel för många gånger om jag inte stretchar :-).

Det var ordentligt plogat på ca halva sträckan, och halva sträckan var ganska dålig :-).

Johnny sa...

Personligen stretchar jag aldrig. Men det är som med allt annat, vi reagerar olika på olika stimuli.

Men om inte annat är det oerhört tråkigt och obehagligt.

Och dessutom så gillar jag forskning så jag har en tendens att tro på sådant och få placebo från det. Eller nocebo som det skulle bli i det här fallet om jag stretchade :-)

Lennart sa...

Johnny - Det är väldigt tråkigt att stretcha. Nästan lika tråkigt som att träna bålstyrka :-).

Jag är så avundsjuk på er som inte behöver stretcha :-)!

anneliten sa...

Försöker visualisera hur man skulle bete sig för att dynamiskt stretcha vaderna om nu det ska vara bra enligt forskningen. Själv har jag ju lite svårt att stretcha mina vader (statiskt) pga stela fotleder.

Lennart sa...

Anneli - Jag har faktiskt tänkt precis lika dant. Bra reflektion!

Jag har faktiskt tänkt på dina skador i fötterna nu när jag har fått lite ont i mina fötter på grund av stela vader. Jag tänkte att dina skador kanske hängde ihop med stela vader, men det kanske är lite långsökt.

Ingmarie sa...

Det beror helt på syftet. Dynamisk är bäst före ett pass för att "tänja" en aning på musklerna, aktivera dem men utan att de blir "slappa". Statisk använder du efter då du vill musklerna ska slappna av.
Om jag inte helt missminner mig finns det visst forskning som stärker dessa två teorier.

Lennart sa...

Ingmarie - tack Ingmarie! Bra svar! Jag tror också att en kombination av de båda är bäst.

Hur är det med statisk stretching innan träningspass? Jag känner att jag behöver det och att jag blir rörligare då. Finns det stöd för det i forskningen? Jag tycker att de flesta (alla) ägnar sig åt dynamisk stretching innan träningspass.

hehe sa...

Hejsan, det är så att jag just håller på att göra ett stort projektarbete om statiskt stretch och jag skulle vara jätte tacksam om du hade några källor på det fakta du har (att statiskt stretch inte ger resultat men att dynamisk fungerar)

JAg skulle gärna vilja läsa igenom den ursprungliga källan så jag kan få mer info. Om du har får du gärna skicka den till mig.

TAck på förhand.