måndag 31 december 2012

Att vara funktionär på Nyårsloppet 2012

Jag sprang inte Nyårsloppet. Igår bestämde jag mig för att vila foten så jag anmälde mig som funktionär istället.

Att vara funktionär kan tyckas vara enkelt, men det är ett hårt jobb. Innan loppet fick bangruppen hacka is överallt, de spred ut sand och jobbade hårt för att få banan i så gott skick som möjligt. Själv hjälpte jag till med att sätta upp målbanderollen, och ställa ut bänkar och bord på diverse platser kring tävlingsområdet. Utöver det var jag också vägvisare.

Jag stod och visade vägen vid en vänstersväng efter ca 1.7 respektiver 6.7 kilometer. Samtidigt som jag visade vägen hejade jag på alla som sprang förbi. De jag kände igen hejade jag lite extra på, men jag hoppas att alla kände sig uppmärksammade. Det var det som var meningen.

Det mest bisarra som hände idag var att det kom fram en alkis, tillsammans med en hund, när jag stod och visade vägen. Alkisen var väldigt sur över att vi hade arrangerat ett lopp. Han var riktigt förbannad över det. Han gick mot mig samtidigt som han skrek skällsord. När alkisen stod bredvid mig skrek han diverse skällsord rakt i mitt ansiktet. Han var hotfull, knuffade, och drog i min jacka. En helt rubbad typ.

Alkisen tyckte att vi var idioter som hade arrangerat ett lopp som gick på gångvägarna. Han tyckte att vi skulle ordna ett lopp som gick på Väsbyvägen istället. För er som inte bor i Vallentuna kan jag berätta att man inte springer på Väsbyvägen. Den vägen är för stor för det.

Hur som helst försvann alkisen, men efteråt hörde jag att alkisen hade "pratat" med ytterligare en funktionär. Jag hörde också att en hund hade nafsat (eller bitit?) Lars Södergård som vann klassen Herrar 5 km. Troligtvis var det alkisens hund som hade varit i farten.....

Att vara funktionär kan ha sina sidor, men det var väldigt kul, och jag vill uppmana alla som inte kan delta i sitt lokala lopp att ställa upp som funktionär. Det berikar väldigt mycket. Både för dig själv och för arrangören.

Det var en lyckad dag, och sist vill jag så klart önska alla ett Gott Nytt År!

7 kommentarer:

Håkan sa...

Tack för hälsningen! Ger alltid lite extra energi då man springer ;-)
Jag såg/hörde honom då jag sprang förbi andra funktionärer där han stod och klagade på loppet, trist :-(
Men ni funktionär ska ha en stor eloge till att ha fått fram ett bra underlag som gick att springa på i odubbade skor. Jag sprang banan dagen innan och då var det betydligt halare/blötare.

Håkan sa...

Och Gott Nytt År på dig också!

Henrik Drömmilen sa...

Det känns väl bra att du gjorde lite nytta för en gångs skull och inte bara roade dig? :-)

De lösspringande galningarna är störande och oroande, speciellt när man har barn.

Gott Nytt År!

Andreas Åkesson sa...

Härligt, har varit funktionär innan jag började springa själv. Får se när man själv är funktionär på andra sidan så att säga. (:

Lennart sa...

Håkan - Tack! jag såg också hur banan såg ut någon dag innan.... Rena isbanan. Det var tur att alla fick i ordning den :-). Den där alkisen är iget att bry sig om. Egentligen är det rätt synd om honom.

Gott Nytt År!

Henrik - Ja, man måste göra lite nytta ibland också :-)-. Som tur var hade jag inga barn med mig när den där galningen kom. Det är bara att försöka undvka dem.

Gott Nytt År!

Andreas - Med det var ett bra steg du tog. Steget från funktionärssidan till löparsidan är ett mycket bra steg :-). Det bästa är att hålla sig på löparsidan, men om man är skadad eller av någon anledning inte kan springa så kan man tillfälligt gå över till funktionärssidan :-).

Gott Nytt År!

Mats Vidinger sa...

Ha ha "trevligt" att du också träffade på snubben med hunden. Jag var nog först ut med att få ta en skopa skit från honom. Det var väl tur att han inte stannade till hos mig.....för då hade jag nog knuffat ner honom i diket.
Hur som helst man blir alltid lika förvånad när man möter människor med en sådan inställning/attityd! Börjar mer och mer få en hatisk inställning gentemot hundägare, hmmm kanske inte skall dra alla över en kam...? Många hundägare förstår tydligen inte att med hund kommer det främst skyldigheter och inte rättigheter.
Ha det gott

Lennart sa...

Jaha, nu fårstår jag. Du kanske retade upp honom först och sen kom han till mig så retade jag upp honom lite till. Hoppas det var så :-).

Nä, skämt o sido. Vet inte om man ska bli sur eller tycka synd om honom. Lite blandade känslor där!

Vi ses nog :-)!