lördag 22 december 2012

Att förstora och förminska sig själv

Inför tävlingar är det vanligt att förstora sig själv genom att bland annat tänka "jag är bäst", "jag har tränat bra", "jag känner mig stark" och "andra ser små och svaga ut".

Att tänka så kan vara nyttigt. Det är en del av den mentala förberedelsen. Att "pumpa upp sitt ego" på det där viset kan skapa en tro på sig själv.

På träning verkar det vara annorlunda. Speciellt när man tränar i grupp. Inför en träning i grupp verkar alla försöka att förminska sig själva genom att säga "jag känner mig ur form", "jag har tränat lite dåligt sista tiden" och "ni är mycket snabbare än mig".

Idag var det inget undantag. Idag sprang jag intervaller i Sätrahallen med Ingmarie, Karin, Fredrik och Janne. Ingen av oss kände sig i form. Just idag kände sig alla väldigt ur form. Jag kan nog sammanfatta det hela genom att säga att "alla ansåg, att alla andra, skulle prestera bättre, än sig själv".

Nu var det så klart inte så att alla var ur form, och sämre än vanligt, utan alla var naturligvis väldigt bra. Vi sprang ett pass på 3*400+4*300+6*200, och vad jag kunde se avslutade alla passet på ett väldigt starkt sätt. Med några fler intervallpass den här vintern tror jag flera av oss kommer att prestera riktigt fina tiden när våren kommer. Det såg riktigt bra ut!

Idag snittade jag fyrahundringarna i 3:30-fart, trehundringarna i 3:15-fart och tvåhundringarna i 3:10-fart, och jag är väldigt nöjd med passet.

Det här var ett alldeles lagom pass med väldigt trevligt sällskap och det var väldigt roligt att träffa den alltid lika inspirerande Ingmarie tillsammans med Karin, Fredrik och Janne.

8 kommentarer:

Staffan sa...

Det hade varit kul att vara med på! Hoppas på en annan gång!!

Lennart sa...

Staffan - Jag förstår det, och du skall självklart vara med! Det blev väldigt hastigt bestämt den här gången, och vad jag har förstått är planen att köra ett intervallpass andra halvan av januari. Jag tycker det skulle vara jättekul om du var med! Kan du då?

Ingmarie sa...

Fast jag undrar jag. Om man hör innan ett lopp så verkar alla döds-sjuka. ;-)
Staffan; 19/1 är det dax igen! (Om ingen ordnar något innan) Kom då vet jag!
Och tack för i dag Lennart!På tok för längesedan vi sågs!

LOPARJANNE sa...

Tack för sällskapet och peppen idag! Nu kör vi vidare...

Lennart sa...

Ingmarie - Ja, det är ju helt sant! I tävlingsammanhang försöker nog många tona ner förväntingarna (precis som på träningspass) hos andra, men alla gör nog inte det. Usain Bolt är nog ett undantag :-). Han försöker nog förstora sig själva inför en tävling :-).

Jag såg också en intervjuv med Anja Persson där hon nämnde sina tankar när hon gick omkring i startområdet innan tävling :-). Det var också att förstora sig själv, men det var bara hon som visste om vad hon tänkte :-).

Vill också tacka dig för ett bra pass. Du höll ihop det bra. Tänk att det nästan var ett helt år sen vi sågs..... Vi satsar på den 19:e igen :-).

Janne - Japp, nu kör vi vidare och persar på maran :-). Tack själv :-).

Niklas Holmström sa...

Schysst tempo på intervallerna! Det är kanon med tillgång till inomhusbana på vintern, då det är rätt vanskligt (närapå omöjligt) att köra sådana intervallpass utomhus med rådande underlag.

Tror minsann jag ska pröva er intervall-variant på fredagens inomhuspass med jobbarpolarna.

Lennart sa...

Niklas - Tack! Ja, de kändes ganska bra, även fast jag var lite ur form :-).

Prova vårt pass. Det är ett ganska bra pass. Ett annat pass jag gillar köra inomhus är 5*400+10*200+2000 med 1 min vila mellan repititionerna, och 2 min vila mellan setten. Det kan också vara värt att prova :-).

Niklas sa...

Tack för tipset, men jag får vara försiktig då jag tränar en grupp arbetskamrater på fredagarna. De har knappt kört denna typ av träning tidigare, men är förvånansvärt taggade varje gång. Inget gnat eller så.