lördag 15 december 2012

Långpass i en klass 1-varning

Det snöar ute, samtidigt som det blåser. Det är en klass 1-varning. Jag tycker att de varnar för precis allting nu för tiden. Stort som smått. En klass 1-varning brukar inte vara så mycket att bry sig om, tänker jag.


Ute är det minst 10 cm nysnö och snömodd. Att springa fort går inte, därmot går det att springa långsamt. I två timmar är jag ute och springer, vilket gav 20 kilometer i 6:11-fart. Inte fort, men ett bra långpass.

Efter passet, när jag kommer innanför dörren, haglar frågorna. Hur gick det? Fryser du? Vinden tjuter och lyktstolparna gungar, det måste ha varit jobbigt? Var det någon annan ute? Mötte du någon?

Jag tänker lite på den sista frågan, och svaret är att jag mötte någon. Jag mötte två löpare vid två olika tillfällen.

15 kommentarer:

Henrik Drömmilen sa...

Det är faktiskt lite skönt att inte ens du lyckades springa med nån vidare fart idag :-). Det var faktiskt omöjligt. Men det var ändå roligt att springa!

Jag möte inte en enda löpare under mina 5 kilometer här i Sollentuna. En tjej med stor hund var den enda människa till fots som jag såg till över huvud taget.

RZ sa...

Tjatig, köp Icebug och spring fortare än vanligt.

Sluta snåla, känn friheten....

Ingmarie sa...

Jag mötte både löpare, gångare och MTBcyklister. (!!!!) Det var betydligt värre att stå inne och titta ut mot att faktiskt vara ute.
Men fort går det inte i modd. Inte ens med dubbdojjor RZ. ;-)

Håkan sa...

Bra gjort att få till ett pass idag. Själv valde jag att klara av julklappshandel och snöskottning. Satsar på att ta ett pass imorgon istället.

Lennart sa...

Henrik - Ja, hundägare såg jag faktiskt några också :-). Jag hoppas att mina långsamma tider ger dig hopp :-). Det går inte att springa fort i 10-15 cm snö/snömodd. Helt omöjligt. Då får man springa långpass :-).

RZ - Kul att du hörde av dig! Som Ingmarie redan har sagt så biter inte dubbade Icebug på 10-15 cm nysnö/snömodd. Det slirar lika mycket med dem :-), men jag fick ändå ett bra pass :-).

Ingmarie - Jag tycker inte heller att det var så farligt ute. Jag sprang på med jämn belastning och hade det ganska skönt :-).

Håkan - Skönt att ha klarat av julklapparna. Jag köpte själv några klappar idag, men snöskottning blev det inte. Det får bli imorgon :-).

Lycka till imorgon!

Johnny sa...

Den enda jag mötte på 10km var en löpare. Så det stämmer ju bra med ditt snitt också :-)

Farten också, tror jag tappade nästan 1min/km på en mil.

Staffan sa...

15km i blåsten idag i 4:58-fart med bitvis dåligt fäste. Ansträningsmässigt kändes det mera som 4:20-fart. Roligkommentar där om Icebug, haha, vilka dubbar hjälper i snömodd?

Lennart sa...

Staffan - Bra pass du fick till! Sprang du det på förmiddagen innan ovädret kom?

Angående dubbade skor verkar det som att det finns myter om att de ska ge bra fäste på alla underlag. Visst, på is fungerar det utmärkt, och även på hårdpackad snö, men i snömodd fungerar de som du säger inte alls. Inga skor hjälper i snömodd :-).

Staffan sa...

Ja, jag skrev i mitt förra blogginlägg om den där missuppfattningen att Icebugs förväntas fungera på alla underlag.

Ja, jag sprang vid tiotiden igår förmiddag, det snöade och blåste men blev värre sedan under dagen!

Lennart sa...

Staffan - Ja, det hade du ja. Det hade jag glömt :-).

Jag har märkt att på hårdpackad snö, och ibland även is (beror lite på isens struktur), fungerar vanliga terrängskor också bra. Den räfflade sulan nyper tag bra i ojämnheter i underlaget.

Långpasset i snömodd, som jag skriver om i inlägget, sprang jag i terrängskor, men det berodde på att mina terrängskor är vattentäta och av Goretex material. Jag tänkte att det kanske skulle vara skönt i ovädret... :-).

RZ sa...

Hej!

Klart jag håller med er om att Icebug inte biter i snömodd. Ren is är roligast. Har faktiskt köpt ett par till. Dessa http://lopex.se/showproduct2.asp?MPG=&PG=&ProdID=1803&HighPrice=99999&LowPrice=-100
Men har inte hunnit prova dom ännu.

Mvh Roger

Lennart sa...

Roger - Ja, jag misstänkte att du skulle hålla med om det :-). Jag har också kollat in de där skorna. De är lite lättare och lite tunnare än andra modeller. Jag tror att man brukar nämna Asics DS Trainer som referenssko(om jag har förstått det rätt).

Dock böjde de sig på ett sätt som inte passade mig så det fick vara.

Andreas Åkesson sa...

Serien passar perfekt in på mig får man nog säga!

Lennart sa...

Andreas - Hej! Kul att du kommenterade. Jag tyckte den serien var klockren :-). Nästan det där inträffade hos oss i söndags :-). Orden var lite annorlunda men annars var det likt.

Lennart sa...

Johnny - Nu såg jag att jag hade missat din kommentar! En löpare per mil verkade vara snittet då :-). Att tappa 1 min/km stämmer också med min tidigare erfarenhet :-).