lördag 1 december 2012

Säsongsvila

I onsdags kände jag av luftrören. Då kände jag att allt inte stod rätt till. Det står inte rätt till idag heller. Det jag i onsdags kände i luftrören har spridit sig till halsen och bihålorna.

Halsont betyder träningsförbud, och träningsförbud betyder några dagars vila, och några dagars vila kommer i det här fallet betyda säsongsvila.

Att ta säsongsvila samtidigt som man är sjuk är som att slå två flugor i en smäll, och det är bra, förutsatt att man inte är en fluga.

Nästa helg är det Bore cup i Hemlingby, och då planerar jag att vara tillbaka. Hur jag gör med skrivandet i den här bloggen fram till dess vet jag inte, men jag vet att jag läser vad ni andra skriver, och nu vet ni det också.

10 kommentarer:

Jenny B sa...

Nja, håller inte riktigt med dig denna gången.
Säsongsvila tar i alla fall jag för att ge kroppen (och huvudet) en chans att återhämta sig fullständigt. När man är sjuk har kroppen fullt upp med att ta hand om virus (eller vad man nu har blivit sjuk av) och får alltså inte vila.
Däremot kan det väl vara vettigt att tidigarelägga säsongsvilan om man ändå blir sjuk en period - men då får man förlänga vilan, så att återhämtningen blir tillräcklig.

Bara mina fem öres :-)

Lennart sa...

Jenny - Där har du nog en poäng! Jag tänkte inte så, men jag ska fundera lite på det.

När jag skrev säsongsvila tänkte jag att muskler, senor, ligament, skelett, osv skulle få vila, och de delarna tror jag får vila när jag är sjuk. Dock finns det andra delar av kroppen som inte får återhämta sig när jag är sjuk. Bra tänkt.

Någon annan kanske tycker något?

Johnny sa...

Säsongsvila...? Jag hänvisar till min förra kommentar ;-)

Lennart sa...

Johnny - Ha, ha! Jag hänvisar till mitt förra svar :-).

Unknown sa...

Jag vet inte ens hur lång en viloperiod måste vara för att räknas som "säsongsvila". Räcker en vecka eller måste det vara minst två?

Men du har ju tränat extremt bra, framförallt på senaste tiden, så lite vila kommer inte göra dig ett enda dugg sämre.

Men vila ger ändå dåligt samvete. För trots att man inte är det enda dugg religiös så sitter ändå Luther på axeln och säger åt en att man är dålig som inte tränar, fast man gör rätt i att vila...

Ingmarie sa...

Håller med Jenny. Efter en säsongsvila kör man inte igång med ett lopp Lennart!
Krya på dig!
(Och börja med D-vitamin om du inte redan tar. :-) )

Lennart sa...

Ingmarie - Tack och ja, visst är det så! Jag kör med lite extra vitaminer och mineraler (bla D-vitamin).

Om det här med om loppen är avgörande för säsongvila så vet jag inte hur jag ska få in en säsongsvila i vinter eftersom jag planerar att springa minst ett lopp/månad hela vintern (Bore cup del 1 den 8 dec, Nyårsloppet den 31 dec, Bore cup del 2 den 12 jan, Bore cup del 3 och 4 i feb och mars.....).

För min del kommer det att bli en lugnare period med lite mindre fokus på löpning under en period, men lopp kommer jag att springa hela tiden....... :-).

Som det ser ut nu kommer det till att början bli en hel vecka utan löpning eftersom det här med luftrören inte vill släppa :-(.

Johan sa...

Krya på dig, viktigt med lite vila efter en lång säsong!

Ingmarie sa...

Bra med lite tillskott Lennart. Du kan ta dubbel D-vitamin nu. 4000E/dag. Det finns nya studier som visar att D är superviktigt (och bra) vid luftvägsinfektioner. :-)

Och jo, det blir ju knepigt med vila om du absolut ska tävla varje månad...En idé är ju att du skippar första Bore och sen laddar för Nyårsloppet och de andra. Fundera på varför du så gärna vill tävla hela vintern. Du har ju haft ett jättefint år!:-)

Lennart sa...

Johan - Tack! Ja, det är det. Ska vila lite också :-).

Ingmarie - OK, jag ska ta lite extra D-vimtamin nu. Jag gillar inte att "knapra för mycket vitaminer" men lite extra D-vitamin är nog bra nu när det är så mörkt ute, och nu när jag är förkyld....

Angående loppen så får vi se hur många det verkligen blir, men för mig är det helt normalt med Bore cup och Nyårsloppet under vintern. De loppen går varje år :-).