söndag 30 oktober 2011

Långpass på ca 2000 kcal

Idag sprang jag ett långpass på 28 kilometer i 5:13-fart. Om man räknar kaloriförbrukning på det här passet så ska jag gjort av med ca 2000 kcal. Det motsvarar ungefär energiinnehållet i all mat och vätska en vuxen person får i sig under en hel dag. Visst, det beror lite på kön, längd, vikt, ålder, etc, men det struntar vi i nu.....

Dagens pass betyder troligtvis att jag också gjorde av med ett dagsbehov av vitaminer, mineraler, spårämnen, etc, och för att undvika brist på olika näringsämnen äter jag kosttillskot. Det kosttillskott jag äter är:
  • Mitt Val Sport som fungerar som en vanlig vitamintablett. Här får jag extra vitaminer och mineraler.
  • D-vitamin äter jag ett par gånger per vecka nu när solen inte skiner lika mycket.
  • Magnesium äter jag mot mina "problem-vader" som inte är några "problem-vader" när jag äter magnesium.
  • Esberitox äter jag när jag börjar känna att en förkylning närmar sig, men det var länge en..... Det var faktiskt 1.5 år sedan (minst) jag var sjuk.
Det känns som att det här fungerar för mig. Det skulle möjligtvis vara så att jag eventuellt kunde komplettera med proteiner, men här kommer en av mina svagheter in. Jag tycker väldigt mycket om ost på min smörgås, och i ost finns det mycket proteiner. Där hade jag lite tur.....

Mitt kosttillskott
Nu går vi in på lite andra saker som jag har funderat på i anslutning till det här med mat och vad vi stoppar i oss. Jag är väldigt tveksam till om dagens mat alltid är så bra. Frukt och grönsaker odlas med gödsel, besprutas med gifter, och är i vissa fall genmanipulerade. Hela produktionen av frukt och grönsaker är effektiviserad, industrialiserad och sker helst med flera skördar per år. Jag tror nog att frukten och grönsakerna har "tappat lite näringsinnehåll" på vägen......

Tar vi biff, kyckling eller annat kött så är även den typen av mat "producerad" på ett ganska konstigt sätt. Djuren är till exempel framavlade och/eller genmanipulerade. De matas med energifoder och tillväxtfoder och innan köttet säljs så har det också hänt att de har sprutat in vatten i köttet. Det hela känns faktiskt ganska urvattnat och ofräscht. Jag har svårt att tro att den här så kallade "maten" är lika nyttigt som tidigare.

Som tur är finns det affärer som jag tror försöker hålla en någorlunda kvalité på maten. Den bistra sanningen är att "man får det man betalar för". Betalar man 99 kr/kg för Entrecote så är den Entrecoten troligtvis inte lika bra, som den Entrecoten som kostar 289 kr/kg. Jag köper den som kostar 289 kr/kg.

5 kommentarer:

Staffan sa...

Jag är också en ostälskare och den där kvällsmackan är alltför god att avstå ifrån, kanske är den inte så dum i alla fall även om det säkert finns nyttigare alternativ!

Bra långpass, jag är också hungrig ikväll efter 20km med 2x5km tröskelintervaller mitt i.

anneliten sa...

Inte en enda vitamintablett (utom D ibland på vintern) slinker ner i min mage. Jag tror på mat. Och esberitox - i alla fall echinacea som är en av ingridienserna, är till och med visat med kliniska studier att det är verkningslöst.

Men var och en betalar för det den vill :-)

Lennart sa...

Staffan - Jag såg att du fick till ett bra pass ikväll. Fint!

Det där med ost och smörgåsar så ska man inte vara fanatiskt. Det blir så tråkigt då....

Annelie - Jaha, se där... :-). Då var det verkningslöst, men den där hälsokostbranchen kan också vara lite "tveksam"... Det skulle inte förvåna mig om någon annan kommer och säger något annat nu.... :-).

Jag ska dock fundera lite på det i fortsättningen... :-).

Mathias sa...

Kör också Mitt Val sport, men inte ostmacka (dock gärna med Kaviar och det innehåller ju också proteiner, Omega3 men en del annat också tyvärr). Ska fixa Magnesium på XXL så fort jag hinner.
Vi kör med Ekolådan!

Lennart sa...

Mathias - Kaviar är fint det också :-).