måndag 28 februari 2011

Världsrekord och forskare

Forskare och andra har genom årens lopp försökt att sia om framtiden och historien är mer eller mindre full av uttalanden som, vid den tiden de gjordes, kanske kändes logiska men som idag kan uppfattas lite lustiga.

Vi kan som exempel ta styrelseordföranden för IBM (Thomas Watson) som år 1943 sa "Jag tror att det finns en världsmarknad för kanske fem datorer". Det visade sig som bekant vara lite fel. Vi har en annan person som heter Charles H. Duell och han var chef för det amerikanska patentverket, år 1899. Charles hävdade att "allt som kan uppfinnas är nu uppfunnet". OK, jag ska i rättvisans namn här tillägga att det forskas i om Charles verkligen sa så eller om uttalandet är "ryckt ur sitt sammanhang" men.....

Det verkar som att forskarna kan ha gjort ett nytt uttalande som gäller idrott och löpning och som jag tror och hoppas är fel. Jag har läst att forskarna har studerat 3263 st olika världsrekord, satta i olika grenar, sedan år 1896. Med hjälp av olika matematiska modeller har forskarna sedan kommit fram till att efter år 2027 kommer det förmodligen inte sättas fler världsrekord i löpning. Det kommer i alla fall att gå väldigt lång tid mellan världsrekorden. Gränsen för vad människan kan prestera är då, enligt forskarna, nådd.

Utan att ha sett de matematiska modellerna så vill jag säga att jag förstår om de matematiska graferna "planar ut" och att det kanske blir svårare och svårare att slå världsrekord men jag tror nog att det kommer att slås fler världsrekord även efter år 2027.
Blir det för svårt på de idag stora distanserna kanske rekorden kommer att sättas på andra distanser eller också kanske vi börjar mäta annorlunda. Någon hade tydligen föreslagit att vi skulle börja använda tusendelar för att få våra världsrekord.

Vad tror ni?

5 kommentarer:

Olov sa...

Det ligger nog något i vad forskarna säger. Men det är klart att det kommer att sättas ett och annat rekord även efter 2027.
Några personliga rekord blir i alla fall svåra att sätta efter 2027 :)

Anonym sa...

De där matematiska modellerna vore klart intressant att få ta del av! Det här blir långt men jag kan inte låta bli :-)

Det är väl egentligen så att vissa världsrekord redan är väldigt svåra att slå. Vilka rekord som är satta med otillåtna medel överlåter jag åt andra att spekulera i men vissa slutsatser kan väl dras genom att studera när damernas VR är satta.
100=1988, 200=1988 (båda av en viss FloJo). 400=1982, 800=1983 (både av Kratochvílova). 1500, 3000 och 10000=1993 (Året då Kina kom, sågs, segrade och sedan försvann). Undantaget är 5000=2008 (Dibaba).
De flesta alltså 20-30 år gamla och vissa till synes oslagbara. Men på ett eller annat sätt slås de förr eller senare. Allt kan utvecklas. Att vi idag inte riktigt vet om det finns mjölksyra eller inte är ju ett exempel på hur lite vi egentligen vet om människans förutsättningar.

Lennart sa...

Hej Olov!
Ha, ha. Ja, några pers blir någ svåra att slå efter 2027 :-).

MVH

Hej Hempa!
Jag tänkte faktiskt lite på det du skrev. Jag har dock en fråga.

Många rekord hänger nog ihop med doping men jag vill tro att idrotten de senaste 10-åren har blivit "renare" och att de "rena" idrottarna kommer närmare de tidígare "omöjliga" rekorden.

Jag vet inte om det är så men jag vill hoppas på det! Vet du om det kan vara så?

MVH

John sa...

Man får väl verkligen hoppas att vi träningsmetoderna fortsätter att utvecklas. Vi blir ju bättre på allt så jag tror säkert att det blir fler världsrekord efter 2027, men givetvis kommer det att dröja lite emellan. År 2054 kanske man avlat fram den ultimata superlöparen :)

Lennart sa...

Hej John!
Det blir nog fler världsrekord även efter 2027.

När du på skoj nämnde "avla fram den ultimata superlöparen" så kom jag och tänka på en artikel jag läste om "gendoping", dvs de manipulerar genuppsättningen för att skapa bättre idrottsmän/kvinnor. Det är helt sjukt. Man får ju rysningar av det!