tisdag 16 november 2010

Give the man a fu-ing spoon!

Idag på fikarasten pratade vi kommunikation på jobbet. Jag berättade att det kan kännas lite fel ibland med vår "snobbiga skolengelska" som vi lär oss. Språket utvecklas och det är inte alltid man som svensk är helt uppdaterad och ibland känns det bara lite fel. Som till exempel när jag var i NY för en och en halv vecka sen. Jag var på "Subway" och hade köpt en smörgås och en kaffe. Jag saknade då en sked till mitt kaffe och gick fram till expediten som stod bakom disken. Följande samtal utspelade sig:

Jag: - Excuse me, can you please give me a spoon for my coffe.
Expediten: Vrider på huvudet mot sin kollega och utbrister: - Give the man a fu-ing spoon.
Jag: - Ehh, thank you, I appreciate it.
Expediten: - Mumlar något ohörbart.

Det här kanske inte är något konstigt i NY, vad vet jag, men om jag skulle uttrycka mig på liknande sätt när jag vill ha en sked så skulle det kunna låta så här: - Du you have a fu-ing spoon?

Problemet är bara att jag tycker det låter väldigt otrevligt. Men, men, det är lite olika på olika ställen i världen. Hur som helst kommer jag att fortsätt med min "snobbiga skolengelska". Jag trivs med den och så undviker jag missförstånd:-).

Nedan bjuder jag på några svenskars språkliga misstag när de försöker låta lite för världsvana och kanske inte tänker efter riktigt innan de pratar.

  • Svensk TV-kändis som träffade Roger Moore och pratade om nöjesbranchen och som ville få lite tips och ideer frågade: - Do you want to give me a tip (dricks) varav Roger Moore svarade: - Why??
  • Svenskar i allmänhet som är utomlands och när någon frågar var de kommer ifrån svarar de: - I´m a swede, vilket betyder "Jag är en kålrot".
Nedan följer några mer "buskis" varianter av svenskars felsägningar.
  • Svensk yngre person som var på språkresa råkade rapa vid matbordet och utbrast: - Excuse me for rapeing (våldtäckt).
  • Svensk som ville in på krogen men som av någon anledning inte fick komma in råkade säga: - Why not, do you want to see my leg (leg=id på svenska=ben på engelska)?
  • Svensk som ville ha ett säkerhetsfack för sina pengar på hotellet råkade säga: - I want a safe f-k for this money (han borde kanske ha sagt Safety box).
Vad hade det här med löpning att göra, hmm, ingenting tror jag men om vi är lite långsökta så kanske det kan vara värt att tänka på när man springer lopp utomlands. Bara så att man inte gör bort sig i onödan........ Tycker sånt här är så roligt så jag kunde inte låta bli att lägga in det.... :-).

För övrigt tränade jag alternativ träning idag. Det blev simning, 3 * 500 m med ca 3-4 minuter vila mellan varje 500:ing.

7 kommentarer:

Ingmarie sa...

haha. Ja ibland blir det bra tokigt!Kul att du körde alternativt!Det kommer din kropp att tacka dig för!

Unknown sa...

Jag är villig att hålla med dig Lennart att uttrycka sig liknande en amerikansk actionfilm känns fe. Då håller jag mig till den artiga skolengelskan. Förhoppningsvis blir det några roliga garv på fikarasten för personalen =)l

Peace Love och Löparskor!

Lennart sa...

Hej Ingmarie: Jag har nog gjort bort mig själv ett antal gånger :-). Underlaget i NY tog ordentligt. Har nog aldrig varit så stel i vaderna som jag har varit den senaste veckan..... Det börjar dock bli bättre nu.

Hej Jesper: Ja, vi har redan skrattat ordentligt åt detta. Ibland blir det bara fel....

Anonym sa...

Aw, this wаѕ an exсеρtionаllу nice post.
Takіng thе time аnd actual еffoгt tο crеate а toρ notch
аrticlе… but whаt can I ѕаy…
І put thingѕ оff a whole lоt
and ԁon't manage to get anything done.

My web-site - näsplastik (www.tybjerg.info)

Anonym sa...

Woah! I'm really digging the template/theme of this site. It's simple,
yet effective. A lot of times it's very difficult to get that "perfect balance" between user friendliness and visual appearance. I must say that you've done a very good job with this.
In addition, the blog loads extremely quick for me on Firefox.
Excellent Blog!

Feel free to surf to my page ... Jackpot 6000
free (http://www.catallaxia.org)

Anonym sa...

wonderful issues altogether, you simply won a brand new reader.
What might you recommend in regards to your put up that you simply made a few days ago?
Any positive?

Feel free to surf to my page - jackpot 6000

Anonym sa...

There is certainly a great deal to know about this subject.
I like all of the points you made.

My website - jackpot 6000