lördag 12 oktober 2013

Vacker löpning och osportslig fotboll

Vi löpare är vana vid rent spel. Vi är vana vid att ställa oss på startlinjen och tävla genom att springa en viss sträcka på lika villkor. Den som springer fortast vinner. Så enkelt är det med det, en enkelhet som i sin enkelhet är vacker.

Det jag därmot ser på en fotbollsplan är inte vackert. Det är bara fusk och manipulation. Spelare skriker och bråkar. Spelare ligger på marken, "filmar" och låtsas vara skadade. Det är pinsamt och osportsligt.

Jag blir stolt när jag ser Mustafa Mohamed iförd Sverigetröja kämpa och kräkas av utmattning framför TV-kamerorna. Jag blir också stolt när jag ser Fredrik Uhrbom iförd Sverigetröja kollapsa av trötthet framför TV-kamerorna på Finnkampen.

Jag beundrar deras satsning, att de försökte, att de tog sig igenom alla de mentala spärrar som krävs för att bli så trött. Det spelar ingen roll om de vann, eller om de kom på en femtonde plats. Det är inte viktigt. Det viktiga är att de kämpade och representerade rent spel samtidigt som de representerade Sverige.

Johan Elmander därmot. Han beundrar jag inte. Johan Elmanders "filmning" efter den där "skallningen" tycker jag är fusk jämställd med dopning. Pinsamt och onödigt. Hur kan vi skicka ett gäng fuskare till VM?

Imorgon ställer jag mig på startlinjen på Hässelbyloppet. Den som springer fortast vinner. Så enkelt är det med det, en enkelhet som i sin enkelhet är vacker.

8 kommentarer:

Gabriel sa...

Håller helt med dig Lennart. Det var pinsamt att se. Det spelar ingen roll hur bra han spelar, om han beter sig sådär så har han ingenting i landslaget att göra


Stort lycka till imorgon! Kämpa och slit.

Här får du en video att peppa dig med:
http://youtu.be/yX39J_YyKbs

Jenny B sa...

Tyvärr kan jag bara hålla med dig. Det riktigt sorgliga är att ingenting görs, det tycks vara helt accepterat att filmningar och fult spel är en del av fotbollen.
Så trist :-(
Än så länge har damfotbollen klarat sig undan de värst avarterna. Kan bara hoppas att det fortsätter så!

Lennart sa...

Gabriel - Bra video! Inspirerande :-). Jag hoppas det blir lite diskussion kring Elmanders agerande igår. Så onödigt och ovärdigt den stora och duktiga fotbollsspelaren han är.

Jenny B - Damfotbollen är bra! Ofta bra kombinationer och spel. Kul!

Jag tror (och hoppas) att damfotbollen kommer vara befriat från den typen av beteende. Nu kommer väl alla ge sig på mig, men om jag får generalisera lite så ser jag det faktiskt lite som ett manligt beteende. Ouuups.... :-).

Håkan sa...

Jo det var riktigt trist att se det igår, men tyvärr är det ju inte ovanligt att se sådana filmningar i herrfotboll. Det är en av anledningarna till att jag i stort sett slutat titta på herrfotboll, men råkade faktiskt se hela matchen igår...
Stort lycka till imorgon!

Linus N sa...

Hej Lennart! Lycka till imorrn. Hoppas vi ses. Jag startar samtidigt som du. Denna gång tycker jag vi ska vara i startfållan i tid så vi slipper trängas med gamla promenerande gummor. ;)

Lennart sa...

Håkan - Jag brukar faktiskt inte heller titta på fotboll så mycket. Igår kom jag in efter ca 60 minuter.

Jag tycker Sverige själva borde dela ut ett straff. Så där kan han ju inte hålla på. Hur skulle det se ut om alla gjorde så?

Linus - Då ses vi säkert imorgon. Om inte annat i startfållan. Eftersom vi springer i "Tävlingsklass 2" tror jag att vi i princip kan starta i första eller andra led :-).

Lycka till!

Magnus sa...

Hej Lennart! Den här gången håller jag inte alls med dig. Dels är nog löpningen mer dopningsdrabbad och fylld av fuskare än fotboll. Särskilt om man ser till antalet utövare. Jag förordar såklart inte heller filmning men de är ju anfallarens enda motvapen mot alla tröjdragningar och andra tjuvnyp som försvarare kommer undan med.

Musse gjorde en fin insats i VM, men hur kan man försvara Uhrboms insats? Han misslyckades ju med det mest grundläggande i en landskamp, nämligen att ta sig i mål. Att vara så erfaren men ändå prestera så uselt i förhållande till sin förmåga när det gäller som mest är ju helt oacceptabelt. Tycker Uhrbom verkar ha fått nån slags oförtjänt kultstatus bland motionärer efter alla inlägg om hur mycket öl han kan dricka innan sina lopp.

Till sist: är det mer sportsligt att ligga bakom i 9700m och sen spurta hem guldet som Mo Farah gör än att spela på resultatet när man leder med 1-0? I alla sporter går det ju ut på att göra sitt yttersta för att besegra motståndaren, och det kanske man varken gör genom att sätta bollen i spel så fort som möjligt eller att solidariskt hjälpa till med farthållningen???

Lennart sa...

Magnus - Tack för bra kommentar :-). Bra att du tog upp det! Alltid bra med lite nyanserade bilder.

Jag tänkte faktiskt lite på det du tog upp angående fusk och dopning, och jag har utgått ifrån att Svenskar inte dopar sig. Det är så mycket kontroller så jag tror att Svenska idrottsmän/kvinnor
är rena. Jag har väldigt svårt att tro något annat. Dock är jag mer misstänksam mot löpare mot vissa andra nationer...... Speciellt när det börjar närma sig mästerskap.....

Lite "stök och bök" under lopp och fotbollsmatcher tycker jag också är helt OK, men jag upplevde Elmanders filmning igår lite "övertydlig" och jag tycker det blev lite löjligt. Jag vill inte att vi (Sverige) skall förknippas med sånt. Visst, lite "stök och bök"/"ge och ta" är helt OK och hör kanske till idrotten, men igår tycker jag gränsen passerades..... :-).

Att spela på resultatet när man leder med 1-0 är dock helt i sin ordning :-). Det har jag inga som helst problem med :-).