söndag 13 oktober 2013

Det är över nu, och nu börjar nästa säsong

Det är över nu. Höstens motgångar är över. Motgångarna avslutades med att jag sprang Hässelbyloppet på tiden 40:41. En tid som jag efter omständigheterna ändå måste känna mig ganska nöjd med.

Nu är säsongen över, och nu återstår alla frågor. Varför tog träningen bra i våras, men inte nu under hösten? I våras sprang jag Arenamilen på 38:50, och nu får jag vara nöjd med att klara Hässelbyloppet på 40:41. Hur kan jag få så olika resultat när jag tränar på samma sätt? Vad är skillnaden? Vad är det som har hänt?

Min egen analys är att jag missade vinterns grundträning samt att jag har tränat för lite distanspass och långpass under våren och sommaren. Jag har under året helt enkelt fokuserat för mycket på kvalitetsträning.

Träning är som att bygga en pyramid, och jag missade att bygga den stora grunden, den stora bottenplattan. Jag kan beskriva det som att jag under hösten har försökt att bygga en topp (genom kvalitesträning/intervaller) på en bottenplatta som inte finns (grundträning/distanspass).

I våras kunde jag snabbt förbättra formen genom en "snabbfix" med hjälp av kvalitetsträning, men eftersom jag saknade grundträning blev formtoppen kortvarig, och nu under hösten har inte kroppen kunnat tillgodogöra sig kvalitetsträningen längre.

Det var min analys, och nu ska jag börja bygga bottenplattan. Jag ska börja med grundträning. Nu börjar nästa säsong!

22 kommentarer:

Johnny sa...

Jag vet precis hur du känner :-)

Nu ska här vilas lite innan det byggs en grund av högsta klass. Det i sin tur blir språngbrädan mot förkrossande personbästan nästa år. Och jag utgår från att du gör detsamma.

anneliten sa...

En viktig komponent i att bli en bra löpare är nog att lära känna sin kropp. Så reflektion är bra och det är ju precis det du ägnar dig åt nu. jag tycker ändå att du ska vara nöjd över din säsong.

Håkan sa...

Skönt att motgångarna är över! Och grattis till ett bra disponerat lopp!

Som du säger så är det nu dags att börja planera inför nästa säsong något jag har börjat gjort. Jag har också ägnat en del åt självanalys och jag tror jag fokuserat för mycket på långpassen/distanspass istället för kvalitetspass, något som ska ändras på. Men jag kommer att börja med paus från löpning till foten känns bra.

Olov sa...

Ja det har ju inte riktigt gått som du velat på senaste tiden. Måste kännas lite skönt nu att "börja om" från början som du skriver. Nu börjar ändå den sköna och lite mer lugna uppbyggnadsperioden då man njuta med sköna distanspass.
Tror helt klart att du kan bygga upp en riktigt bra grund till nästa säsong.
Kanske för tidigt för dig att svara på men är det något speciellt lopp eller distans du kommer sikta på nästa år eller kör du som i år mest på 10km?

Jenny B sa...

Det låter som ett klokt resonemang du för! Om grunden inte riktigt finns blir det ju svårt att få till en mer stadig förbättring.
Rent spontant känns det också som om du förminskar dina problem under året. Först foten och sedan Borrelia... Jag tror att sådana bakslag påverkar en hel del. Kanske blir det då så att man försöker forcera träningen lite extra?
Jag vet som sagt inte, men jag vet att det är roligt och lärorikt att följa dina resonemang. Jag är säker på att du kommer att slå oss alla med häpnad nästa säsong!

Lennart sa...

Johnny - Det är precis så jag tänker :-).

Anneli - Tack! Ja, man kanske ska vara tacksam för vad man har också och inte bara begära mer....

Håkan - Låter klokt :-). Det blir lite lugnt nu. Kanske simma, cykla, etc. Vi får se.

Olov - Precis. Det ska bli skönt att vila lite nu. Både för kroppen och för huvudet :-).

Jag har målsättningar :-), men jag tar det sen :-). Jag vill avvakta fram till årsskiftet för då vet jag lite mer om hur kroppen känner sig :-).

Henrik sa...

Jag känner också en viss lättnad över att säsongen är slut och att man kan ta nya tag. Med tanke på hur din höst sett ut resultatmässigt så är dagens tid ändå bra tycker jag!

Jag såg dig förresten som hastigast innan start, men när jag skulle vänta in att du tog ytterligare ett uppvärmningsvarv så att jag kunde säga hej hade du tydligen redan ställt dig i startfållan.

Lennart sa...

Jenny - Ja, foten är faktiskt inte OK nu heller. Det känns som tidigare och nu finns det lite tid att rehabilitera den.

Precis som du är inne på har jag också försökt att ta igen förlorad träning under juli, men det gick inte. Jag är tämligen säker på att det handlar om "bottenplattan". Det låter rimligt :-).

Jag hoppas att jag slår er med häpnad också :-). Det skulle vara roligt :-).

Lennart sa...

Henrik - Vilken otur! Ja, jag var ganska sent in i startfållan och den var redan full med folk så jag gick runt en sväng för att hitta en bra plats. Hoppas att vi ses på ett annat lopp :-)!

Ska se hur det gick för dig också :-).

Linus N sa...

Hej! En stabil avslutning på säsongen trots allt. Grattis till ett väl genomfört lopp!
Jag känner att jag haft till viss del samma problem som du. Jag tänker också väldigt mycket på den där pyramiden och hur jag förra vintern byggde för dålig bas och det gör att hur jag än tränar denna säsong så kan jag bara inte komma upp i den fart jag hade förra hösten. Mycket av den träning jag försöker lägga där uppe på toppen bara hasar ned igen.

Ingmarie sa...

Ja nya mål och nya tag! Bra jobbat i dag!

Lennart sa...

Linus - Ja, vi verkar lida av samma problem. Trist att du inte kunde vara med idag, men du gjorde helt rätt. Familjen går alltid först. VI kanske ses på Bore cup :-).

Du fick också till ett fint träningspass. Det var riktigt imponerande!

Ingmarie - Ja, vi kör på :-). Synd att du inte kom iväg till Billingen eller att du sprang idag, men vi kanske ses snart ändå :-).

Magnus sa...

Hej Lennart! jag tycker du ska vara mycket nöjd med din säsong även om den varit väldigt upp och ner. Trots att du har tre månader då du i princip inte tränat alls har du gjort två riktigt fina lopp på Kungsholmen runt och stockholm maraton. Dessutom ett kanonlopp på milen med sub 39. Ska jag vara helt ärlig trodde jag inte du skulle fixa det. Så sent som en vecka före kunde du inte hålla din milfart vare sig på träning eller tävling. Det var en stor prestation du gjorde där!!!
Ny tycker jag du gör rätt i att ladda om och grunda inför nästa säsong

Lennart sa...

Magnus - Tack! Jag tror att det var många som inte trodde att jag skulle greja sub39 :-). Måste säga att jag nästa blev lite imponerad av mig själv där :-).

Nu ska vi grundträna och komma tillbaka till fin form :-). Hoppas att du känner dig nöjd med din säsong!

Magnus sa...

Ärligt talat så känner jag mig inte alls nöjd. Det enda jag tar med mig är att jag fullföljt min första mara. Men tre millopp mellan 40.21-40.25 är inte godkänt. Jag tycker att jag borde närma mig 39 som du. Just nu lutar det dock åt att jag tar en sista chans till att rädda säsongen genom att springa halvmaran i Bromölla om tre veckor. Under 1.30 för första gången där så kan jag känna mig mer nöjd med 2013.

Marianne sa...

Grattis till din säsong! Löpparkarriärer är sällan raka, ibland dröjer det ju några månader (eller år) innan man lyckas förbättra sina bästa resultater. Och med 38:50 på milen lade du mätstickan väldigt, väldigt högt ;-)
Dina planer gillar jag :-)
Det låter bra med att ta han om "bottenplattan"!
Du ska lyckas med pyramidbyggandet - helst skulle jag vilja slå vad om det med dig ;-)
P.S. Efter bara tre veckor maraton-träning med tre 28-32 km långa långsama lopp, sammanlagt 34 km maraton-fart och bara två pass med 4 resp. 5 hyfsat snabba tusingar lyckades vi i lördags att persa på milen igen (41:34 resp. 39:25) ;-)

Lennart sa...

Magnus - OK! 1:30! Jag håller senhårt på dig.

Med lite grundträning och uppbygnadsfas tror jag att du snabbt kommer ner mot 39 senare i vinter när du börjar fartträningen igen.

Du är snart där. Bara du får lite tid så.

Marianne - Springer du milen på 41:34 eller var det du som sprang på 39:25!?!? Oavsett så var det superbra och ett stort grattis. Vilken form ni är i! Kul :-).

Maraträning kanske är en bra grund att träna fart på :-). Det verkar åtminstånde så :-). Oj, vad jag blev sugen på att träna mängd när jag läste vad du skrev :-).

Hälsa din man också och ett riktigt stor grattis till honom också :-)!

Kul att du berättade om era framgångar. Det piggar upp :-).

Alexandra sa...

Bryt ihop och kom igen Lennart! du är så jävla mycket bättre än så det vet vi! jag tror du är helt rätt ute att börja om och komma igen till våren!

Marianne sa...

Hej Lennart
Tack för grattisönskningar. Det är inte jag som klarar av att springa 39:25 på milen ;-)Det är min man.
Men vi kör alla pass tillsammans utom de snabba intervaller. Det verkar tjäna honom ganska bra, att dra åt "handbromsen" lite när vi kör mängdträningen.
Kul att du blev sugen på att testa en sån träningsvariant! Lycka till!
Marianne

Lennart sa...

Alexandra - Det har jag redan gjort :-). Det var länge sen.... :-). I vår är vi tillbaka i bättre form än någonsin :-).

Marianne - Men då var det du som sprang på 41:34 och det är en riktigt fin miltid. Det är fantastiskt bra!

Lycka till själva!

Andreas Åkesson sa...

Du har haft en riktig fin och bra säsong! Jag hoppas att du fortsätter utvecklas och kuta på 08-lopp, så man får chansen att stöta på dig igen! (:

Lennart sa...

Tack Andreas! Klart jag fortsätter :-). Det finns faktiskt en del kvar att spring i år. Nyårsloppet här i Vallentuna till exempel :-).