måndag 23 mars 2015

Tidningen Spring eller Runners World?

Tidningen Spring etablerades för något år sedan och marknadsfördes som den nya löpartidningen, och till skillnad från Runners World skulle Spring vara en tidning för de lite mer inbitna löparna, eller som jag har för mig att jag läste någonstans i anslutning till etableringen, ”En tidning för dem som vet vilken tid de springer milen på”, fast detta är jag inte helt säker på.

Hur är det då? Nu har tidningen Spring funnits på marknaden ett tag, och uppfyller den förväntningarna? Blev Spring ett alternativ till Runners World för de lite mer inbitna löparna?

Själv tycker jag inte det. Till skillnad från Runners World och dess oerhört professionella framtoning så känns tidningen Spring ganska amatörmässig. Jag skulle vilja ge omdömet ”Amatörmässig och rörig”.

Den amatörmässiga rörigheten syns tydligt på hemsidan (Löpning för alla?) där artiklar, intervjuer, bloggar och loppreferat ligger huller om buller. Det finns väldigt mycket att läsa, samtidigt som jag har väldigt svårt att få en överblick. Avsnitten om ”Hårdbevakade lopp” känns dock som en rolig detalj med bilder och referat från olika lopp. Det måste vara kul att läsa för alla (elit som motionär) som har sprungit de loppen.

Det jag har sett av ”papperstidningen” känns också ganska spretigt, och jag har haft väldigt svårt att fastna för olika texter. I en jämförelse med Runners World så känns inte heller texterna mer faktainriktade vilket jag hade förväntat mig av en tidning som riktar sig till lite mer inbitna löpare. I senaste numret gillade jag dock reportaget med Huddinge AIS där jag kände igen många ansikten. Det var kul.

Trots det roliga reportaget med Huddinge AIS så känns för tillfället inte tidningen Spring som ett värdigt alternativ till Runners World. Skulle jag köpa en löpartidning skulle jag i dagsläget välja Runner World av den enkla anledningen att innehållet uppfyller sitt syfte. Innehållet presenteras också på ett sätt som är lätt att ta till sig med ett koncept som fungerar. Detta sagt även fast jag vet vilken tid jag springer milen på.

8 kommentarer:

Magnus sa...

Nja, håller inte riktigt med dig denna gången, Lennart. jag föredrar Spring alla dar i veckan. RW är nog mer genomarbetad och gjord med större resurser, så jag kan hålla med dig kring layout och redigering. Däremot tycker jag att bortom Springs "rörighet" så har den artiklar av ett mycket större värde för mig än vad RW har.

Urban2014run sa...

Uhrbom är en stor behållning på spring webben. I övrigt tycker jag litet som du, Lennart, att man snubblar litet för mycket på deras layout. Jag tycker det är väldigt väsentligt för att ta till sig innehållet. F.ö. har jag mina böcker sorterade efter ryggfärg i bokhyllan. Sånt som inte underlättar för en utomstående att söka en bok.

ultrabrdo sa...

Jag läser allt, du vet reklam som ligger på golvet i väntrummen m.m. Så för mig går alla löpartidningar hem, oavsett innehåll. Jag bara läser och läser. Sen kanske jag inte håller med om allt som skrivs, men de är en annan femma.

*tidningsnörd*

Lennart sa...

Magnus - Se mitt svar på Jogg. Dock kan jag här tillägga att jag tror att Spring har potential och att tidningen kanske fortfarande måste mogna på sig lite.

Urban - Ja, jag skulle också vill ordna böcker i bokhyllan lite finare, men det är inte jag som bestämmer allt här hemma :-).

Vill också tillägga att jag upplever hemsidan lite mer ostrukturerad än tidningen, och hemsidan borde inte vara så svår att ordna till.

Åsa - Ha, ha! Du har en härlig inställning du Åsa :-).

Har du läst den där tidningen som Petra Månström är/ska bli chefredaktör för? Vad är det för tidning?

ultrabrdo sa...

:-O Nä, är de en träningstidning....kanske den där Outside. Jo, men den har jag faktiskt skummat igenom på min förra flygplansresa. Nåt repotege om Forsberg :)

Lennart sa...

Åsa - Ja, Outside hette den. Jag ska kolla upp den :-).

Björn Suneson sa...

Jag är prenumerant på Spring (även på RW och några löpartdningar till). Trots små resurser håller Spring hög klass, såväl text-, bild- som redigeringsmässigt, tycker jag. Tidningen är skriven av och för löparentusiaster, skriver bara om löpning i Sverige (ingen nackdel), är hårt mallad med en mängd fasta avdelningar vilket gör att den inte är rörig. Tyvärr har Spring väldigt få annonser, något som gör tidningen mer "tungläst" jämfört med t ex RW. Lösnummer- och prenumerationspriset på Spring är idag alldeles för lågt! Ekonomin är akilleshälen och tidningen måste bli mycket bättre på att ragga annonser. Lyckas man inte, ja då har Spring snart "sprungit färdigt".

Vilken är då bäst RW eller Spring för oss icke rena nybörjare? Båda har sina förtjänster men lite är det som att jämföra en rikstäckande dagstidning, som har stora resurser, med en fattig landsortstidning.

Lennart, jag är lite förvånad att du inte verkar gilla Spring. Tidigare var du så kritisk mot RW. Vad har hänt?

Lennart sa...

Björn - Tack för dina oerhört insiktsfulla kommentarer! Det här med hur tidningarna är "mallade" har jag inte tänkt på och jag svarar din kommentar med ett eget inlägg :-).

Vill också nämna att mina åsikter baseras helt på känslan av att läsa hemsidan och tidningen.