söndag 29 mars 2015

Jag minns en tid som inte längre finns

Jag springer 15 kilometer i 5:04-fart. Jag springer och minns en tid som inte längre finns. Jag minns en tid när förhandsdiskussionen kring Premiärmilen handlade om hur mycket is det var på banan, en förhandsdiskussion som inte längre finns. Växthuseffekten har gjort att förhandsdiskussionen inte längre finns.

Jag minns en tid när jag sprang på fjället uppe vid Hemavan. Jag minns en tid när glaciärerna kring Sytertopparna var stora och vita. Glaciärer som inte längre finns. Växthuseffekten har gjort det omöjligt för glaciärerna att finnas.

Jag minns en tid när jag sprang Arenamilen på 38 minuter. Även här en tid som inte längre finns, men här kan jag inte skylla på växthuseffekten. Bara på mig själv och mitt eget beteende.

Dock finns det en likhet mellan att springa Arenamilen på 38 minuter och växthuseffekten. Likheten ligger i att det är jag själv och mitt eget beteende som påverkar fenomenen.

Jag hoppas att fler kommer till insikten att den globala uppvärmningen påverkar, och att den påverkar oss mycket. Vi som har varit med och på kort tid upplevt klimatförändringar, som till exempel glaciärers försvinnanden, vet att våra barn inte kommer uppleva jorden på samma sätt som oss, och det skrämmer mig. Det skrämmer mig mycket.

4 kommentarer:

Anders sa...

Det var ett inlägg som gick klart längre än träning och löpning. Viktigt ämne och jag hoppas liksom du att fler kommer till insikt.

Anonym sa...

Helt rätt Lennart. Inte ens i Umeå kan vi åka skidor utan konstsnö. Jag minns 70-90 talet där natursnön kom i november. Vi har haft gröna julaftnar flera omgångar. Vad gjorde du i Hemavan? Där var jag mycket när jag jobbade som officer på I20/Fo61 samt att jag och några löparkompisar ofta sprang i Hemavanfjällen på senhöstarna. Veckan innan jag gjorde 29.57 på 10000 m så var jag i fjällen med några kompisar. Jag är också orolig för våra klimatförändringar / Med vänlig hälsning, LG Skoog

Lennart sa...

Anders - Ja, det är faktiskt ett ämne som jag tänker på mer och mer, och det är framförallt med hänsyn till barnen.

Jag menar, jag har varit och fjällvandrat med mina barn flera gånger och det är så synd att snön försvinner.

Lennart sa...

LG - Jag sprang en 24 timmars fjällorientering för ett par år sedan. Vi startade vid något som hette Boksjön för att sedan ta oss upp över fjället till en sjö som hette Bielluojavrrie (ca 20 km) och sedan vidare mot Sytertopparna. Målgången låg i centrala Hemavan.

Jag ska också erkänna att jag inte var med hela vägen utan jag var tvungen att bryta efter ca 10 timmar på fjället på grund av en sträckning. Dock fick jag det berättat för mig av mina lagkamrater att bergspasset mellan Sytertopparna var riktigt mäktigt. Något som jag också vill göra senare :-).